BLE GRØNT TIL SLUTT: Alexander Van der Bellen (t.v) og Norbert Hofer (t.h) så i hver sin retning, både fysisk og i politisk forstand før søndagens TV-debatt. Foto: Harald Schneider Afp

Han er Østerrikes nye president

WIEN (VG) Presidentvalget har avslørt hvor polarisert Østerrike er. I den ekstremt jevne kampen vant til slutt miljøkandidaten over den høyreradikale Norbert Hofer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det østerrikske presidentvalget har blitt sett på som den virkelige lakmustesten for hvor godt fotfeste de høyreradikale nå har i Europa, og har derfor vært gjenstand for stor internasjonal oppmerksomhet.

Spente europeere måtte holde pusten ekstra lenge for å få vite om de hadde fått sin første statsleder fra det ytre høyre. Opptellingen på valgdagen søndag viste nemlig dødt løp mellom de to presidentkandidatene. Ikke før mandag ettermiddag kunne Alexander Van der Bellen (72) utropes til vinner, en seier for dem som har heiet på den uavhengige kandidaten med lang erfaring fra partiet De Grønne.

Bakgrunn: Valgthriller i Østerrike

«Østerrike er ikke blått eller grønt og heller ikke brunt. Østerrike er delt», skrev avisen Österreich mandag morgen. Da var det foreløpige resultatet at halvparten av velgerne støttet den 72 år gamle miljøpolitikeren Alexander Van der Bellen og like mange den innvandringskritiske Norbert Hofer (45) fra det ytre høyres Frihetsparti.

Frihetspartiets kandidat kom riktignok seirende ut med 51,9 prosent av stemmene etter opptellingen av stemmesedlene i valgurnene. Men rundt 900.000 velgere som utgjør 14 prosent av landets befolkning, hadde forhåndsstemt. Et flertall av dem stemte på miljøkandidaten Van der Bellen.

Les også: Flyktningkrisen har krevd det første politiske offer

Den meget erfarne politikeren Van der Bellen har gjort det godt i de største byene og blant kvinnelige og høyt utdannede velgere. Hofer, derimot, står sterkt i mindre byer og på landet.

– Folk er lei av masseimmigrasjon

Med en stor internasjonal mediedekning av Frihetspartiet, kan valget sies å uansett ha blitt en braksuksess for de høyreradikale. De ventes med dette å kunne gjøre det godt i neste parlamentsvalg i 2018.

VG-kommentar: Ytre høyre er på fremmarsj

Høyrepopulistiske partier i hele Europa har kommet med gratulasjoner til Frihetspartiet etter valgkampen. I Italia sier Frihetspartiets allierte i partiet Lega Nord følgende om valget:

– Europeere er klare for å gjennomføre en revolusjon for å bevare oss selv. Folk er lei av masseimmigrasjon og denne rasismen mot hvite som er i ferd med å bli et motsatt apartheid, sier partiets representant Max Ferrari til Le Monde.

EU puster lettet ut

EU-president Jean-Claude Junker er blant dem som kan puste lettet ut nå. Med Hofer som euroskeptisk og innvandringskritisk statsleder i et av medlemslandene ville det blitt vanskeligere for EU-landene å bli enige om et felles lovverk for migrasjon, flyktninger og grenser.

Junker har vært oppgitt over Frihetspartiets suksess i Østerrike.

– Med de høyreekstreme er det hverken mulig med debatt eller dialog, sier han til den franske avisen Le Monde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder