EN GAVE TIL HANDELSSTANDEN? Forbrukerrådet mener at gavekort ofte kun er til glede for butikkene som selger dem. Foto: NTB Scanpix

Fraråder folk å kjøpe gavekort

Ett av fem gavekort blir aldri brukt. Nå mener Forbrukerrådet at gavekort ofte er en gave kun til handelsstanden.

Daniel Ramberg
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I de tusen hjem hoper det seg opp med velmente, verdifulle verdipapirer som glemmes og går ut på dato. Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole har beregnet at 2,5 milliarder kroner i slike kort eller tilgodelapper til slutt ender i glemmeboken hvert år, skriver Bergens Tidende.

Da VG skrev om saken i 2011 mente Grytten at man heller skulle gi penger.

Nå mener også Forbrukerrådet at tallet viser at gavekort er en dårlig idé.

- Gedigen julegave til handelsstanden

- Problemet er at gavekortene innskrenker mottakerens muligheter svært mye i forhold til vanlige penger. Tenk deg at du tar en 200-lapp og kjøper et gavekort. Da har du plutselig begrenset hvor pengene skal brukes, hvor lang tid de er gyldige og i flere tilfeller finnes det også begrensninger på hva kortene kan brukes til, sier direktør i Forbrukerrådet i Hordaland, Pia Kleppe Marken.

Forbrukerdirektøren forteller også at det er butikker som ikke tillater å bruke gavekort på annet enn varer til ordinær pris.

- Jeg vil fraråde folk å kjøpe slike kort. Det er en lettvint løsning og skal man for eksempel sende noe i posten er det selvfølgelig veldig praktisk og økonomisk. Men tallene viser at mange ikke benytter kortene, og da blir dette en gedigen julegave til handelsstanden. De tjener jo mye på at kortene ikke benyttes, sier Marken.

Bedre med en dårlig gave

I 2012 mente professor i filosofi Steve Gimblea at en dårlig gave er bedre enn et gavekort.

- Et gavekort sier at lykke kan fås gjennom å kjøpe seg ting, ikke gjennom å være nær de menneskene som er glad i deg, mente filosofen den gang.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder