Hollande: – Drepte fra 19 ulike nasjoner i Paris-angrepene

François Hollande skal snakke med Obama og Putin i løpet av uken. Nå skal kreftene samles for å slå tilbake mot IS.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Terrorangrepene mot Paris tok livet av 129 mennesker fredag kveld. I en tale til den franske nasjonalforsamlingen mandag ettermiddag opplyser Frankrikes president, at de drepte hadde 19 ulike nasjonaliteter.

– Frankrike er i krig. Men dette er ingen krig mellom sivilisasjoner, for disse drapsmennene representerer ingen, sier François Hollande.
Se oversikten: Dette er ofrene for Paris-terroren

Putin-prat

Presidenten uttaler også han vil ta en prat med Obama og Putin i løpet av de nærmeste dagene.

– Vi må samle våre krefter. Frankrike skal snakke med alle, sier presidenten.
Hollande slår fast at angrepene ble planlagt i Syria, og satt til verks fra Belgia med støtte fra folk i Frankrike. Han lover å slå hardt tilbake mot Den islamske staten (IS), den militante islamistgruppen som har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene i Paris.
Nå varsler presidenten en opptrapping av de franske flyangrepene mot IS-mål i Syria.

Under talen takket Hollande de franske flygerne som deltok i flyangrepene mot IS-mål i Raqqa søndag, og kunngjorde samtidig at hangarskipet Charles de Gaulle vil bli sendt til Middelhavet til uken.

– Det vil innebære en tredobling av vår innsats mot IS, sa Hollande, som understreker viktigheten av alliert samarbeid i krigen mot IS i Syria – et land han betegner som «den største terroristfabrikken verden noensinne har opplevd».

Langvarig trussel

Hollande også om grunnlovsendringer som skal gjøre det lettere å håndtere unntakstilstander som den som nå er innført i Frankrike. Ett av tiltakene han ber om støtte til, er muligheten til «raskere å kunne kaste ut utlendinger som utgjør en særlig alvorlig risiko for sikkerheten».
Presidenten mener også at det bør være mulig å nekte personer med dobbelt statsborgerskap innreise i Frankrike.

Hollande mener videre at det må stilles «mer midler til rådighet for sikkerhetsstyrkene» i Frankrike, og viser til at trusselen fra IS ikke vil være over med det første.

– Terroristene skal ikke få knuse Frankrike, for Frankrike skal knuse terroristene, avsluttet Hollande sin tale.
Så du denne? Advarer sterkt mot bakkekrig mot IS

Slapp 20 bomber over Raqqa

Søndag kveld slapp de franske kampflyene til sammen 20 bomber over IS-hovedstaden Raqqa i Syria, ifølge det franske forsvarsdepartementet.

Angrepet skal være det største angrepet Frankrike har rettet mot Raqqa til nå, og ble utført i samarbeid med amerikanske styrker.
Mandag morgen gikk Storbritannias statsminister David Cameron ut og sa at også de bør gå til bombeangrep mot mål i Syria, som følge av fredagens tragiske angrep i Paris.

Regjeringen i Danmark har også varslet at de vurderer å ta del i luftkrigen mot IS.
Les også: Dette vet vi om terroristene
Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder