UTBRENT: Det har vært over 100 bilbranner i Sverige i Sommer. Her står tre utbrente biler i Malmö etter å blitt påtent natt til tirsdag. Foto: Johan Nilsson / Tt NTB scanpix

Slik skal den svenske regjeringen stoppe bilbrannene

Politiet intensiverer jakten etter dem som står bak over 100 mystiske bilbranner i Sverige den siste tiden. Nå settes droner inn i jakten på gjerningspersonene.

  • Birk Tjeldflaat Helle
  • Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den svenske regjeringen vil skjerpe straffen for hærverk slik at den ligger på samme nivå som for tyveri.

– Man kan velge å sette fyr på en bil, eller man kan velge å ikke gjøre det, sier justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson på en pressekonferanse onsdag.

Han forteller at han er «forbannet lei» av disse kjeltringene og «deres meningsløse forbrytelser». Derfor vil han innføre en rekke tiltak for å få stoppet de ukjente brannstifterne som har herjet over hele Sverige i sommer.

FORBANNET LEI: Justisminister Morgan Johansson er lei av brannstifterne som har herjet i Sverige i Sommer. Foto: John Macdougall AFP

I Malmö har det vært bilbranner hver eneste natt de siste ni nettene. Visepolitimester i Malmö, Mats Karlsson, sier til svenske Aftonbladet at politiet nå vil sette inn droner i jakten på finne gjerningspersonene.

– De gir en god oversikt over ett område. Ser vi en person som vi ønsker å stoppe kan vi dirigere styrkene dit hvor personen er, sier Karlsson, og legger til:

– Vi benytter oss også av motorsykler i jakten, og kommer til å bestille flere.

Vet mer om gjerningsmennene

Politiet mistenker ifølge Aftonbladet en gruppe på mindre enn 20 personer som står bak bilbrannene.

– Vi vet mer og mer om hvem vi leter etter. Vi kjenner til dem fra tidligere og de har begått lovbrudd av ulik art som tyveri og ran, sier Karlsson.

Natt til mandag ble en 21 år gammel mann pågrepet og mistenkt for å ha forberedt grovt skadeverk. Aftonbladet skriver at politiet opplyser at mannen tidligere er dømt for å være i besittelse av sprengstoff.

Karlsson sier videre til avisen at han ikke utelukker at brannstifterne er misfornøyde med politiets arbeid, eller at det kan handle om forsikringsbedrageri.

Natt til onsdag var niende døgnet på rad hvor biler ble brent i Malmö.

Vil sette opp overvåkningskameraer

– For den enkelte er det like ille å få bilen sin påtent som å få bilen stjålet. Spørsmålet er om det faktisk ikke er enda verre, sier han.

Justisministeren ønsker derfor å skjerpe straffen for hærverk slik at den ligger på samme nivå som for tyveri. I tillegg vil regjeringen gjøre det enklere å sette opp overvåkingskameraer.

Les mer: Bilbranner i Malmø for niende natt på rad

– Vi tror at dette kan ha en forebyggende effekt. Men framfor alt blir det lettere å etterforske kriminalitet, sier Johansson.

Natt til tirsdag ble 13 biler påtent i Malmö. Siden begynnelsen av juli har over 70 biler blitt satt i brann i den svenske byen. Også en rekke andre svenske byer er rammet av hærverket.

Natt til onsdag ble én bil påtent i Lund, og senere på natten brant flere biler i Norrköping.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder