SKYLDER PÅ ETTERRETNINGSSVIKT: President Recep Tayyip Erdogan under en tale til sine tilhengere i Istanbul 16. juli. Foto: Murad Sezer Reuters

Erdogan: – Prøvde å få tak i E-sjef, kom ikke gjennom

Varsler «nytt blod» i militærledelsen

ISTANBUL (VG) Tyrkia-president Erdogan sier han under kuppforsøket prøvde å ringe til sjefen for etterertningspolitiet (MIT), men at han ikke fikk svar.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg prøvde å ringe min etterretningssjef, men jeg klarte ikke å få tak i ham, sier president Recep Tayyip Erdogan i et intervju med Reuters, som er det første han gir etter å ha innført unntakstilstand og satt menneskerettigheter på vent, mens han gjennomfører sin varslede utrenskning.

Det har kommet fram at både etterretningspolitiet (MIT) og militærets toppledelse angivelig skal ha blitt varslet om planene for det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia sist fredag flere timer i forveien.

– Det er veldig tydelig at det var vesentlige huller og mangler i etterretningen. Det er ingen grunn til å benekte eller prøve å skjule det, og jeg har tatt det opp med lederen for etterretningen i etterkant, sier Erdogan.

Les også: Mener Erdogan utnytter folkets hevnlyst

Under press

Mannen som nå er under voldsomt press er etterretningssjef Hakan Fidan. Både innenriksminister Efkan Ala og statsminister Binali Yıldırım går ut og sier at heller ikke de ble varslet, før flere timer etter at det mislykkede kuppet hadde startet.

Ifølge Hürriyet skal begge statsrådene nå gå hardt ut mot Fidan:

– Vi fikk ikke et forvarsel om alvorlighetsgraden før det var i gang, sier statsministeren.

– Jeg vil ikke forhåndsdømme, men det var en systemsvikt: Vi burde ha blitt varslet, sier innenriksministeren.

MØTER ERDOGAN: Fidan og Erdogan under et møte i fjor. Nå er ha innkalt på nytt for å forklare seg om det Erdogan mener er en «etterretningssvikt». Bildet er brukt med tillatelse fra det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Foto: Anadolu

Skylder på ordrenekt

Den tyrkiske overkommandoen har nå kommet med en lang og detaljert uttalelse om hvordan MIT varslet ulike divisjoner i militæret. Denne uttalelsen er blant annet gjengitt i avisen Hurriyet.

Her forklares det at man allerede klokken fire på ettermiddagen ble varslet av MIT, og at man iverksatte ordrer som blant annet skulle hindre kampfly og helikoptre i å ta av, eller stridsvogndivisjoner å forlate sine baser.

At disse ordrene ikke ble fulgt, forklares med ordrenekt fra offiserer lojale til Erdogans tidligere allierte og nåværende hovedfiende, Fethullah Gülen.

Høykommandoen forklarer videre at det var en periode med motstridende ordre fra offiserer som enten var lojale mot kuppmakerne eller mot regjeringen, men at kuppmakernes fly til slutt ble tvunget til å lande.

Omstrukturering av hæren

En forklaring på at kuppforsøket fremstår som svært dårlig planlagt som gis her, skal være at militærets overkommando hadde planer om et møte i slutten av juli der en rekke toppoffiserer lå an til å miste sine jobber. Det det gjaldt skal derfor ha fremskyndet et kuppforsøk som en siste utvei, ifølge denne forklaringen.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

Den varslede omstruktureringen skal nå iverksettes allerede neste uke, og Erdogan sier det vil komme inn en helt ny generasjon av offiserer.


– Med denne omstruktureringen vil den tyrkiske hæren får nytt blod, sier presidenten.

Han sier også at det fortsatt er fare for at det kommer et nytt kupp, men at det vil være vanskeligere å gjennomføre, fordi regjeringen er mer på vakt.

Erdogan varsler også at «utrenskningene» skal fortsette og at om nødvendig kan unntakstilstanden utvides: Minst 50.000 offentlig ansatte i hæren, politiet, dommerstanden og akademia er sparket fra jobbene sine. Over 20.000 lærere og universitetsansatte har fått beskjed om å trekke seg.

Over 10.000 er arrestert, deriblant nær en tredjedel av den militære toppledelsen.

Offiserer tilstår

De siste dagene har det også begynt å komme saker der fengslede offiserer tilstår å ha deltatt i kuppet. Én av disse tilståelsene ble sendt ut av det statlige nyhetsbyrået sammen med et bilde av den blodige og bandasjerte toppoffiseren Levent Türkkan.

VAR TOPPOFFISER: Oberstløytnant Levent Türkkan var hærsjef Hulusi Akars personlige assistent og skal ha holdt ham som fange under kuppet. Det innfelte bildet er sendt ut av regjeringens pressebyrå. Foto: Hürriyet/Anadolu

Både tyrkiske menneskerettighetsorganisasjoner og Amnesty International har gått ut og advart mot at rettssikkerheten er svekket under de pågående utrenskningene i Tyrkia. Amnesty mener at mye tyder på at pågrepne offiserer er utsatt for tortur under avhør.

De fengslede kuppsoldatene kalles nå konsekvent for tilhengere av «Fethullahs terrororganisasjon». Dette er en helt ny betegnelse i Tyrkia, men som nå den tyrkiske ambassaden i Norge i et brev sendt til VG, kaller «Fethullah Gülen Terrorist Organization (FETÖ)».

Les også: Han ble Erdogans bitre fiende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder