Urfolk samler seg til protest mot oljerørledning i Nord-Dakota: Jesse Jackson: – Det tydeligste eksempelet på miljørasisme jeg har sett på lang tid

Dnb og Oljefondet har interesser i utbygging av omstridt oljerørledning i USA.

 • Håkon F. Høydal

Artikkelen er over tre år gammel

– Det ble skutt med gummikuler, «bean-bags», sjokkgranater og peppergass. Flere ble skadet. Politiet kjørte etter ungdommer som var der med hester. En hest ble så skadet at den måtte avlives. Det kom også en sikkerhetsvakt med automatrifle, han ble omringet og tatt av demonstrantene og overlevert myndigheten for arrestasjon, sier den norske sametingspolitikeren Beaska Niillas til VG.

Han følger demonstrasjonene i USA tett, hvor indianere og urfolk fra hele verden forsøker å stanse utbyggingen av en oljeledning som skal gå over områder de mener er hellig.

Frontene er steile. Både demonstranter og lokalt politi i Nord-Dakota anklager hverandre for voldsbruk. Forrige helg ble 126 personer arrestert i protestene.

Frykter for drikkevannet

– Kampen i Sacred Stone har utløst den desidert største urfolkssolidariteten noensinne på globalt plan. Den er blitt et symbol på majoritetssamfunnenes fortsatte overgrep og neglisjering av urfolks rettigheter, sier Niillas.

Frykten for hva som kan skje dersom oljeledningen går lekk, er stor. Oljeledningen skal gå under Missouri-elven. Mange reagerer på at oljeledningen ble flyttet da innbyggerne i byen Bismarck protesterte, men ikke når USAs urfolk gjør det.

– Dette er det tydeligste eksempelet på miljørasisme jeg har sett på lang tid, sa den kjente presten og borgerrettighetsaktivisten Jesse Jackson da han onsdag denne uken besøkte demonstrantene.

KLAR FOR FENGSEL: Prest og borgerrettighetsaktivist Jesse jackson besøkte demonstrantene onsdag denne uken. Han sa at han kom for at de skulle «be sammen, protestere sammen og om nødvendig gå i fengsel sammen». Foto: AP / James MacPherson

– Innbyggerne i Bismarck ønsket ikke at vannet sitt skulle bli truet, så hvorfor er det greit for Nord-Dakota å reagere med våpen og tanks når USAs urfolk ønsker det samme, sa Jackson til de få journalistene som var tilstede, omgitt av eldre fra stammene.

Når oljeledningen er ferdig skal den frakte en halv million fat olje daglig, fra Bakken-feltet sørover til Illinois. Prislappen på ledningene er 31 milliarder kroner.

– Selskapet Energy Transfer Partners har allerede ødelagt både gravplasser og hellige steder, disse stedene ligger like i nærheten av Treaty Camp, sier Niillas.

Treaty Camp er navnet på leiren som demonstrantene har forsøkt å etablere på anleggsområdet. De siste dagene har politiet drevet dem vekk fra leiren, men demonstrantene planlegger ifølge Niillas å ta den tilbake i helgen.

Norske penger

Norske aktører er dypt inne i utviklingen av oljefeltet og rørledningen. Statoil kjøpte seg i 2011 inn i det oljerike Bakken-feltet i Nord-Dakota. Ifølge Finansavisen har Statoil én oljerigg på feltet.

– Vi har ingen interesser i rørledningen. Vi har produksjon i Bakken-feltet, men vi har ingen avtaler i dag om å bruke denne rørledningen i transport av oljen, sier Erik Haaland, pressetalsmann i Statoil.

Bakken-feltet er oppkalt etter norskættede Henry Bakken, for det var på gården hans at oljefunnet ble gjort helt tilbake i 1951.

Feltet var lenge ikke drivverdig, men med utviklingen av såkalt fracking ble det etter hvert lønnsomt.

Les: «Lille Norge» er USAs nye gullgruve

ENGASJERER MANGE: Torsdag denne uken ble demonstratene tvunget vekk fra anleggsområdet av politiet. Ifølge sametingspolitiker Beaska Niillas planlegger de å ta leiren tilbake denne helgen. Foto: Mike Mccleary / AP

Oljefondet har investert 2,4 milliarder kroner i selskapet Energy Transfer Partners, som er ansvarlig for utbyggingen av rørledningen. DNB har ifølge Aftenposten lånt tre milliarder kroner til selskapet.

Niillas er kritisk til at norske penger er investert i rørledningen, men håper samtidig at det kan brukes til det gode.

– Enten bør Oljefondet og DNB trekke seg ut av selskapet, eller så må de bruke sin påvirkningskraft til å endre utbyggingene. Det siste er kanskje det beste, sier han.

Anklages for å stenge mobilnett

Protestene har forent urfolk ikke bare fra USA, men fra hele verden. Tusenvis av demonstranter fra over 200 indianerstammer har møtt opp.

Ifølge demonstrantene skal mobildekningen i området ha blitt fjernet etter at protestene begynte.

– Fra vi begynte har det vært en blackout, sier høvdingen Looking Horse til Wired:

– Vi pleide å kunne bruke mobiltelefonene våre, men straks vi markerte oss, ble vi utestengt. Du kan ikke engang ringe fra leiren, sier han.

PEPPERGASS: Politiet i Nord-Dakota brukte peppergass for å fjerne demonstrantene fra anleggsområdet. Foto: Adam Johansson

Den kjente forfatteren og journalisten Amy Goodman ble arrestert da hun tidligere i høst skulle dekke protestene.

– Dette ligner på Alabama i 1963, har hun sagt til New York Magazine, med henvisning til protestbevegelsen med Martin Luther King jr. i spissen.

Dette er ikke bare en urfolk-kamp, men også en klimakamp, mener Niilaas. Målet er ikke å få rørledningen flyttet, men at den ikke skal bygges i det hele tatt.

– Hvis klimamålene som ble vedtatt i Paris skal nås, kan man ikke lenger investere milliarder i oljeindustrien. Vi må ta grep, og vi må gjøre det nå, sier han.

Les også

 1. Istidsbarn funnet i Alaska

  Arkeologer har funnet levningene etter to barn som ble…
 2. 126 arrestert etter demonstrasjon mot oljeledning

  Politiet kaller det et opprør og brukte pepperspray da de lørdag arresterte 126 personer som demonstrerte mot en…
 3. Hundretusener krever at Venezuelas president går av

  En gigantisk demonstrasjon ble torsdag kveld holdt i hovedstaden Caracas, og kravet var klokkeklart: President Nicolás…

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. MDG-Hansson ber Siv Jensen svare om omstridt oljeledning i USA

 2. Kampanje mot oljeledning i USA går viralt

 3. Oljerør-demonstranter til VG: – Kampen er ikke over

 4. Pluss content

  Norske samer gir Sioux-indianerne overlevelseshjelp

 5. Avviser rute for omstridt oljeledning

Fra andre aviser

 1. Trump eier aksjer i Dakota Access-selskap

  Aftenposten
 2. Oljefondet har investert 6,7 milliarder kroner i selskaper som eier omstridt oljerørledning i USA

  Aftenposten
 3. Trump godkjenner omstridte oljerørledninger

  Aftenposten
 4. FN undersøker mulige brudd på menneskerettighetene i oljeprosjektet som Oljefondet og DNB finansierer

  Aftenposten
 5. Siouxindianerne vil ha Oljefondet ut av omstridt rørledning

  Bergens Tidende
 6. USA setter midlertidig stopp for omstridt oljerørledning

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no