MÅ FINNE LØSNING: USAs utenriksminister John Kerry, her fotografert i Quebec fredag, ber partene i Syria-konflikten bruke sjansen til å få en fredsløsning ved forhandlingsbordet i Genève. Foto: Mathieu Belanger / Reuters / NTB scanpix

MÅ FINNE LØSNING: USAs utenriksminister John Kerry, her fotografert i Quebec fredag, ber partene i Syria-konflikten bruke sjansen til å få en fredsløsning ved forhandlingsbordet i Genève. Foto: Mathieu Belanger / Reuters / NTB scanpix Foto: Mathieu Belanger , Reuters

Kerry: – Nå må partene i Syria gripe sjansen

USAs utenriksminister John Kerry ber partene i Syria-krigen om å gripe sjansen under fredsforhandlingene i Genève.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kerry understreker samtidig at det syriske regimet har det grunnleggende ansvaret for å sikre humanitær hjelp til mennesker i beleirede områder. Han beskylder Assad-regimet for å sulte sivilbefolkningen.

– I lys av hva som står på spill, vil jeg oppfordre begge parter til å gjøre sitt beste, sa Kerry som oppfordret både opposisjonen og regimet om å delta for fullt i fredsforhandlingene i Genève, som begynte på fredag.

Han mener angrepet ved Sayyida Zeinab-moskeen i Damaskus søndag, der nærmere 60 mennesker ble drept, ikke må hindre forhandlingene. Kerry frykter at hele Midtøsten kan bli satt i brann hvis man ikke kommer fram til en løsning.

Han understreker at hovedmålet for samtalene i Genève er å få til en våpenhvile og en politisk løsning.

– Det er ikke snakk om noen militær løsning på konflikten, sa han.

Vil svekke støtten til IS

USAs utenriksminister mener at en fremforhandlet politisk avtale i Syria vil svekke støtten til militante IS.

Kerrys oppfordringer kommer samtidig med at FN sliter med å få partene i Syria-konflikten til forhandlingsbordene i Genève.

LES OGSÅ: FN startet Syria-samtaler uten opposisjonen

Tyrkias utenriksminister mener Syrias opposisjon må være fri til å trekke seg fra forhandlingene i Genève dersom de ikke får oppfylt sine betingelser.

Opposisjonen krever blant annet stans i angrepene mot sivile områder, løslatelse av fanger og opphevelse av blokader.

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu mener at opposisjonen kan starte forhandlingene med å legge fram sine betingelser.

– Dersom de ikke blir oppfylt, mener vi de når som helst kan reise, sier Cavusoglu.

Separate samtaler

FNs spesialutsending Staffan de Mistura inviterer partene i Syria-konflikten til separate samtaler i Genève mandag. FN-utsendingen vil først møte representanter for president Bashar al-Assads regime kl. 11 mandag og deretter opposisjonen seks timer senere, heter det i meldingen fra FN.

Les også: Syrisk opprørsleder til VG: Vil ikke forhandle før bombingen stopper.

FNs spesialutsending Staffan de Mistura inviterer partene i Syria-konflikten til separate samtaler i Genève mandag. Foto: Denis Balibouse , Reuters//NTB scanpix

Søndag valgte den saudi-støttede opposisjonsdelegasjonen å møte FN-utsending de Mistura.

– Vi kom til Genève etter forsikringer om at det skulle bli reelle framskritt for den humanitære situasjonen, understreket Bassma Kodmani fra den syriske opposisjonsdelegasjonen.

– Historisk sjanse

Salim al-Muslat, talsmann for koalisjonen av saudistøttede opprørs- og opposisjonsgrupper (HNC), sier det er uvisst hvor lenge de blir værende i Genève. Foto: Denis Balibouse , Reuters

– Vi kan ikke starte de politiske forhandlingene dersom vi ikke ser framskritt på bakken, sa Kodmani, som representerer koalisjonen av saudi-støttede opprørs- og opposisjonsgrupper (HNC), som krever stans i angrepene mot sivile områder, løslatelse av fanger og opphevelse av blokader.

Syrias FN- ambassadør Bashar al-Jaafari sier at regimet er villig til å diskutere humanitære tiltak, som løslatelse av fanger, opprettelse av humanitære korridorer og våpenhvile, flere av kravene til opposisjonen, men al-jaafari retter også skarp kritikk mot opposisjonen, som han mener er useriøs. Foto: Denis Balibouse , Reuters

HNC-talsmann Farah Atassi sier imidlertid at det er for tidlig å si hvor lenge gruppen blir værende.

Mistura tok det faktum at møtet fant sted som et godt tegn.

– Jeg er optimistisk og besluttsom. Dette er en historisk sjanse vi ikke kan gi fra oss, sa han etter møtet.

Fredsforhandlingene åpnet fredag uten at representanter for Syrias mange opprørs- og opposisjonsgrupper var på plass, noe som fikk observatører til å se mørkt på situasjonen. De syriske regimemotstandere ankom dagen etter, men med klare krav om at Assad-regimets «forbrytelser» må opphøre. Hvis ikke ville de reise igjen.

Militant syrisk gruppe vil delta

En representant for Jaysh al-Islam, en av de større opprørsgruppene i Syria, sier han vil reise til Genève for å vise at det er de syriske myndighetene som ikke ønsker en politisk løsning.

– Jeg må reise til Genève og slutte meg til forhandlingsdelegasjonen for å vise verden hvem som er terroristene, og hvem det er som ødelegger landet og fordriver befolkningen, sier Mohamed Alloush fra Jaysh al-Islam (Den islamske hæren), som er en av få væpnede grupper som er representert i den saudistøttede sammenslutningen av opprørs- og opposisjonsgrupper, HNC.

Det syriske regimet og Russland anser gruppen som terrorister.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder