Bill Clinton til VG: – Vi jobber hardt

MOUNT VERNON (VG) Tidligere president Bill Clinton (69) har travle dager med å hjelpe kona å sanke flest demokratiske stemmer i den viktige delstaten Iowa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hun er en vandrende «change maker». Hun tok pusten av meg første gang jeg møtte henne, sa Bill Clinton fra scenen i en halvfull gymsal på Cornell College ute på landsbygda i nøkkelstaten Iowa.

Kun dager er igjen til innbyggerne her skal stemme i det aller første nominasjonsvalget.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Forhåndsfavoritten Hillary Clinton (68) har blitt pustet i nakken av outsideren og senatoren fra Vermont, Bernie Sanders (74). Før helgen gikk han forbi Clinton på en meningsmåling blant demokratiske velgere i Iowa.

Ekspertene mener: – Nei, Trump blir ikke president

Tok tilbake ledelsen

Men nå har imidlertid Clinton tatt tilbake ledelsen igjen, ifølge den ferskeste meningsmålingen fra NBC og Wall Street Journal, hvor hun har 48 prosent mot Bernie Sanders' 45 prosent.

VG fikk stilt et spørsmål til den tidligere presidenten før han hastet ut mellom Secret Service-agenter på vei til neste valgkampmøte i en annen by.

– Hvordan skal Hillary vinne på mandag?

PÅ SCENEN: Bill Clinton talte om hvorfor de oppmøtte burde stemme på Hillary. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Dersom vi får flest mennesker til å stille opp så kommer vi til å vinne. Vi jobber hardt for det, sier Clinton til VG.

Les også: Clinton om Trump: – Ikke bare skammelig og støtende, men også farlig

– Stem på henne

I gymsalen i Mount Vernon torsdag kveld norsk tid snakket Bill Clinton om hvorfor de 500 oppmøtte burde gi sin stemme til kona hans.

– Jeg har lest alle programmene (til de øvrige kandidatene journ.anm.). Hillarys program gir flere jobber raskere, og hennes plan for helsehjelp er mye bedre. Samtidig er hun den første som sa at vi måtte gjøre noe med reseptbelagte medisiner og heroin, sa Clinton fra scenen, iført en strikkegenser med det amerikanske flagget på brystet.

Han fortsatte med å ramse opp alt kona har fått til som advokat, senator og utenriksminister.

– Stem på henne, var Clintons bønn til publikum.

Les også: Bernie Sanders til VG: – Mye å lære av Norge

LANG KØ: 500 personer møtte opp for å høre på Bill Clinton i Mount Vernon torsdag. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Boikotter TV-debatt i natt

Hele familien Clinton er for tiden i Iowa for den viktige innspurten. Bill Clinton skal gjennom helgen tale på lignende arrangement som i kveld, mens Hillary, Bill og datteren Chelsea også skal holde samlede valgmøter de kommende kveldene.

I natt holdes den siste TV-debatten før nominasjonsvalget her i Iowa for de republikanske presidentkandidatene. Donald Trump – som leder på meningsmålingene – kunngjorde tidligere denne uken at han ikke stiller i debatten etter uenigheter med arrangøren Fox News og konflikten med journalisten Megyn Kelly.

Nominasjonsvalgene i samtlige amerikanske delstater ender til slutt opp med én nominert presidentkandidat fra Det demokratiske partiet og én fra Det republikanske partiet. Selve presidentvalget er i november.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder