Slik feiret de jul for 100 år siden

Historiker: Kan minne om norsk overklasse-jul

Historikere ved Museum of London har oppdaget lydfunn fra en julefeiring for 110 år tilbake!

Herman Prein Moestue
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De kan takke bestefaren Cromwell Wall for at han på begynnelsen av 1900-tallet ville forevige familiens julefeiring i London.

Nylig la The Museum of London ut lydfiler fra familiens arkiv, som spenner fra 1902 til 1917. De siste opptakene ble gjort da tre av Cromwells sønner deltok i den første verdenskrigen.

VGTV: Slik feiret de jul for 100 år siden

- Flott kilde

- Dette virker enestående og veldig spennende materiale. Her dokumenterer man et kulturelt fenomen, en autentisk julefeiring. Det høres ut som en flott kilde, sier informasjonsleder Paal Mork ved Folkemuseet i Oslo.

Cromwell Wall, som bodde i New Southgate i Nord-London, lagde lydopptakene på såkalte vokssylindere (som ligner vinylplater) da fonografen var det siste innen lydteknologi på den tiden.

JULEHANDEL I KJØTTBASARENE (1910): Selv i 1910 ville ikke en jul vært det samme uten kjøtt. Men kjøtt var først og fremst forbeholdt de velstående i Oslo. Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum

Fonografen ble oppfunnet av Thomas Edison i 1877 og solgt kommersielt frem til 1925.

Opptakene ble funnet i Cambridgeshire i det tidligere hjemmet til David Brown, et av Cromwells barnebarn.

HVORDAN FEIRER DU JUL? DEL DIN HISTORIE MED LESERNE!

Sto og sang

Overfor BBC kan barnebarnet Oliver Wall erindre julefeiringene med store familiesammenkomster.

- Vi hadde alltid store fester. Og vi sto og sang rundt pianoet som bestefar spilte på. Deretter ba han oss om å marsjere rundt, sier han.

Bestefaren hadde til sammen ni barn, og brukte en barnevogn til å frakte fonografen og vokssylinderne rundt. I et lydopptak fra 1904 kan du høre ham sende hilsen til foreldrene og besteforeldrene sine, og i et annet opptak synger Cromwells sønn Leslie julesanger for full røst.

LEK PÅ BARNEVÆRELSET (1908): Slik kunne det se ut på et barneværelse før en julefeiring i Oslo. Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum

Velstående

Lydopptakene overlevde lykkeligvis tidens tann. Kurator Julia Hoffbrand ved Museum of London sier hun kjente håret på armene reise seg da hun ble klar over hva hun hørte.

- Det var fantastisk. Vi hadde en anelse om hva som var på opptakene fordi Cromwell hadde skrevet svært detaljerte beskrivelser på sylindereskene. Men det var et vindu inn til fortiden, sier hun.

Fonograf ble i hovedsak brukt som diktafon på kontorer. Få gjorde som Cromwell og laget opptakene i hjemmet sitt.

Fonografer og sylindere var svært kostbart, og bare de med god nok inntekt kunne ta seg råd til dette, forteller Hoffbrand.

Utmerket lydkvalitet

Da kuratorene fant sylinderne tidligere i år, ble de først vasket skånsomt. Deretter ble de gjort digitale, og lydnivået er blitt oppgradert.

Musikkuratorer sier lydkvaliteten er «utmerket», til tross for at opptakene er over 100 år gamle.

Familien Wall fikk høre opptakene for første gang i oktober. Cromwells niese Daphe sier minnene av onkelen strømmet på da hun satt og lyttet.

- Han pleide å kle seg ut som julenissen. Det skapte naturligvis masse spenning, sier hun.

Norsk jul

Paal Mork ved Folkemuseet sier julefeiringen i London kan minne om overklassens julefeiringer i norske storbyer på begynnelsen av 1900-tallet.

- I rike, norske hjem kunne vi se for oss storstilte julefeiringer. Folk gikk rundt juletre, og barna fikk mange store, flotte gaver. I England var det nok enda mer overdådig, forteller Mork.

Den norske arbeiderklassen feiret jul på en mer spartansk måte.

- De kunne kanskje få tak i et juletre og laget sin egen julepynt. Mens arbeiderklassen spiste risengrynsgrøt, kunne overklassen unne seg ribbe, sier Mork.

RUNDT JULETREET (1902): Trangt, men stemningsfull rundt juletreet hos en oslofamilie. Den yngste får se underholdningen fra sengekanten. Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder