HØY BEREDSKAP: Fransk opprørspoliti patruljerer gatene i en havneby bare dager etter at en gjerningsmann kjørte en bil inn i folkemengden på strandpromenaden i Nice og drepte 84 mennesker. Nå vurderer landet å trappe opp sikkerheten til israelsk nivå.

HØY BEREDSKAP: Fransk opprørspoliti patruljerer gatene i en havneby bare dager etter at en gjerningsmann kjørte en bil inn i folkemengden på strandpromenaden i Nice og drepte 84 mennesker. Nå vurderer landet å trappe opp sikkerheten til israelsk nivå. Foto: Damien Meyer AFP

Frankrike kan innføre Israels strenge sikkerhetsrutiner

Etter en serie terrorangrep vurderer Frankrike å innføre samme tunge sikkerhetsrutiner som Israel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var som om nok et tabu ble brutalt brutt av terroristene, da to gjerningsmenn skar over strupen på en 86 år gammel prest etter å ha holdt han som gissel sammen med to nonner og to kirkegjengere i den katolske kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie i går.

Kritikken kom raskt mot president Hollande. Hans politiske motstandere mener han ikke har lykkes i å sørge for at landet er så sikkert som det burde være, selv om Frankrike har befunnet seg i unntakstilstand siden terrorangrepene 13. november i fjor.

Nå diskuteres det om en siste utvei er å innføre en sikkerhetsmodell lik den de har i Israel.

– Vi må bevege oss mot en ny hverdag hvor du ikke lenger kan bære ryggsekk på offentlige steder, hvor enhver veske vil bli systematisk og grundig gjennomsøkt, sier tidligere rådgiver til den franske regjeringen, François Heisburg, til Politico.

Heisburg er spesialrådgiver ved Frankrikes strategiske forskningsorganisasjon, og er blant dem som har kalt president Hollandes sikkerhetstiltak for «ineffektive og latterlige», skriver avisen.

Les også: Derfor angripes Frankrike av terror

IKKE DET SAMME: Allerede innebærer et besøk til den franske hovedstaden atskillig flere tilfeldige sikkerhetssjekker enn tidligere. Tilstedeværelsen av politi i gatene er stor. Foto: Kamil Zihnioglu Ap

Kontrollsamfunn

Israel-modellen er basert på en tanke om at det å ferdes i det offentlige rom utsetter hver enkelt for en stor fare. Det vil blant annet bety væpnede patruljer på offentlig transport, systematiske kontroller ved innganger av offentlige bygninger og økt overvåkning.

Flere politikere fra den franske høyresiden har etter angrepet i Nice tatt til orde for den «israelske modellen» som en effektiv måte å drive sikkerhetspolitikk på.

– Det begynner å synke inn at denne trusselen fra terroristene ikke bare vil vare en kort periode. Hver gang slår gjerningsmennene til mot nye sider av den nasjonale konsensus. Derfor snakker man nå om en helsikring av samfunnet i stedet for delsikring, fordi trusselen kommer fra så mange kanter. Israel ansees som en aktuell modell å følge på lengre sikt, fordi man forsøker å forene hensyn til sikkerhet med hensyn til demokrati, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold Franck Orban, til VG.

Les også: Islamistisk propaganda skal ha oppfordret til kirkeangrep

Allerede har franskmenn måttet akseptere å få sin personlige frihet begrenset med en hverdag i unntakstilstand. Enkelte mener at Frankrike har blitt en politistat. Tidligere leder for den franske advokatforeningen, Jean- Jacques Gandini, har tidligere uttalt til VG at myndighetene nå ikke lenger tar hensyn til borgernes grunnleggende friheter.

PROTESTERER: Flere franskmenn mener at unntakstilstanden har vart for lenge og innebærer for store offer av personlig frihet. Foto: Christophe Ena Ap

Les om Nice-angrepet: Lastebil kjørte inn i folkemengde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder