FINNER IKKE FORELDRENE: Søstrene Randa (9) og Alla (5) var sju dager på Sinjar-fjellet, med lite mat og drikke, mens de lette etter moren og faren sin. Foto: Norske Said Ali,

Moren til Alla (5) og Randa (9) da ISIL nærmet seg:
- Kom dere opp på fjellet. Vi kommer etter.

Da ISIL nærmet seg landsbyen deres flyktet søstrene opp på Sinjar-fjellet. Der var de i sju dager alene. I går ble de reddet, men jentene spør nå: - Hvor er foreldrene våre?

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over fem år gammel

På en skole i den kurdiske byen Dohuk sitter to søstre i en sofa. De er slitne og forvirrede. Rundt dem på skolen er det over 100 andre flyktninger. I byen de akkurat har kommet til, er det flere titalls tusen andre flyktninger.

Alla (5) og Randa (9) tilhører den religiøse yazidi-minoriteten i nordlige Irak, og for en drøy uke siden fikk de beskjed om at ekstremistene i ISIL var på vei mot landsbyen deres, Tilazir, ved foten av Sinjar-fjellet.

I kaoset som oppsto, skal foreldrene ha sagt til barna at de skulle komme seg opp på fjellet sammen med onkelen. Foreldrene Said og Laila sa at de skulle komme etter.

Mens tusenvis av mennesker flyktet, tok noen av mennene i landsbyen opp kampen mot ISIL for å gi flyktningene tid. Til slutt gikk landsbyboerne tomme for ammunisjon.

Ekstremistene tok over byen, og mennene som ble igjen skal ha blitt drept.

NORSKE BRØDRE: Saman Ali (21) og Said Ali (25) reiste fra Tønsberg den 6.august for å hjelpe yazidi-flyktninger i hjemlandet. Foto: Privat,

Norske brødre tok imot barna

VG har fått tilgang til jentenes historie ved hjelp av et norsk brødrepar, Said og Saman Ali. De to brødrene er opprinnelig fra Yazidi-minoriteten i de kurdiske områdene, men kom til Norge for 13 år siden. De bor til daglig i Tønsberg.

For en uke siden, den 6. august, klarte de ikke lenger å sitte stille i Norge. De så hvordan en menneskelig katastrofe var i ferd med å utfolde seg i Kurdistan, og valgte å reise for å bidra.

De jobber nå med å ta imot flyktninger fra Sinjar-fjellet i Dohuk, en knapp times kjøretur fra ISILs hovedbase i Irak, Mosul.

Brødrene har fotografert, og stilt søstrene og onkelen spørsmål for VG.

LES OGSÅ: – Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt

Gikk i ni timer

Alla og Randa var oppe på Sinjar-fjellet i syv dager, mens krigere fra Den islamske staten (ofte kalt ISIL) omringet dem. Der oppe var det lite mat, lite vann, lite skygge og opp mot 48 grader.

Etter syv dager kom de seg ned fra den dødsfellen fjellet var i ferd med å bli. Amerikanske bombeflys angrep på ISIL-posisjoner rundt fjellet, og intenst samarbeid mellom flere kurdiske kampgrupper, førte til at det ble åpnet en sikker vei ned fra fjellet.

Søstrene gikk i ni timer gjennom ørkenen, over den ikke-fungerende grensen til Syria. Der ble de plukket opp av en lastebil og kjørt til sikkerhet til Dohuk. VG har sett en video fra da de to søstrene kommer ut av bilen. Storesøsteren Randa virker bekymret og ser seg ofte rundt, andre barn hopper glade rundt henne.

– Vi tror foreldrene våre kommer tilbake snart, sier de to barna.

Onkelen sier til VG at han har hørt at faren er drept og at moren er tatt til fange av ISIL.

– Hun er så vakker, sier han.

FÅR HJELP: Yazidier som nettopp har kommet ned fra Sinjar-fjellet får hjelp av en kvinnelig kurdisk gerilja-kriger. Foto:Stringer/iraq,Reuters

FN ber om hjelp til yazidi-samfunnet

FN-eksperter ba onsdag det internasjonale samfunnet gripe inn for å hindre et mulig folkemord mot yazidi-samfunnet, som de to unge søstrene er en del av.

Tusener av yazidier er fortsatt fanget i Sinjar-fjellet. Eksperter ved FNs høykommissær for flyktninger sier at de nærmeste dagene blir kritiske og at verdenssamfunnet må gjøre alt som er mulig, for å få stanset det som kan utvikle seg til et folkemord.

– Sivile må beskyttes og eskorteres ut av ekstremt farlige situasjoner, sier FNs Rita Izsak i en kunngjøring som mange observatører står bak.

– Virket som ingen brydde seg

De norskkurdiske brødrene Saman og Said, er fortvilet over situasjonen i de kurdiske områdene. Det er tusener av familier som bor i gatene i Dohuk, under trær og broer. Alle skolebygg er fylt opp.

– Jeg så en familie i går som hadde kommet ned fra fjellet med en 15 dager gammel gutt. De hadde ikke noe melk til han, sier Said til VG, og legger til:

– Vi reiste hit for å hjelpe mennesker, for det virket som verden ikke ville bry seg om det som skjedde her. Vår familie her nede gjør alt de kan. Vi håper det hjelper, sier han.

HJELPER SINE EGNE: Brødrene fra Tønsberg sier de ikke kunne sitte hjemme i Norge å se på at deres egen minoritetsgruppe Yazidiene led. Foto: Privat,

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. ISIL rykker frem i Aleppo-provinsen: USA vurderer bakkestyrker i Irak

  2. Pluss content

    - Jeg er livredd

  3. Mange tusen flyktninger fanget på fjell i Irak: Vitner: ISIL truer med å henrette 300 familier

  4. Bonden Medlol (42) før massakren: - Jeg og alle andre menn er samlet i en skolegård av IS. Jeg vet ikke hva som skal skje. Jeg er livredd.

  5. – Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt

  6. Dramatisk helikopterstyrt etter nødhjelpsoppdrag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder