PRESIDENTSØNN: Donald Trump jr. i hagen utenfor Det hvite hus tidligere i år.

PRESIDENTSØNN: Donald Trump jr. i hagen utenfor Det hvite hus tidligere i år. Foto: Saul Loeb AFP

Avslører hemmelig korrespondanse mellom WikiLeaks og Trump jr.

WASHINGTON, D.C. (VG) I en rekke twittermeldinger forsøkte WikiLeaks å få hjelp fra Donald Trumps sønn, Donald Trump jr. Noen ganger svarte ham dem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er The Atlantic som mandag kveld, norsk tid, først avslørte kommunikasjonen mellom lekkasjenettstedet WikiLeaks og presidentens sønn. Meldingene fra WikiLeaks startet under valgkampen som i november i fjor endte med at Donald Trump ble USAs president.

I meldingene ber de blant annet om at Trump jr., og faren hjelper dem med å dele lenker til deres nettside, oppfordrer dem til å bestride valgresultatet dersom de skulle tape og ber om at de foreslår for Australia at Julian Assange, WikiLeaks leder, blir sitt hjemlands ambassadør til USA.

Kommunikasjonen, som The Atlantic har fått tilgang til, har ikke tidligere vært offentlig kjent. Den viser at de fleste meldingene går fra WikiLeaks til Donald Trump jr. uten at han svarer dem, men noen ganger gir han respons. Enkelte ganger kan det også virke som at han handler på deres forespørsler.

Etter avsløringen har Trump jr. selv lagt ut det han sier er alle meldingene mellom ham og WikiLeaks. Ifølge ham selv svarte han bare tre ganger totalt.

Tvitret link to dager senere

Etter en melding der de den 20. september i fjor spør ham om en anti-Trump-nettside, svarer han at han skal «høre rundt». En annen gang sender de ham en melding med en lenke til deres verktøy hvor man kunne søke i e-postene til Hillary Clintons tidligere kampanjesjef John Podesta. De anbefaler faren, nåværende president Trump, om å dele den dersom han tvitrer om saken.

Trump jr. svarer ikke på dette, men 15 minutter senere tvitrer faren om WikiLeaks og det som ser ut som en henvisning til de nye e-postene:

To dager senere tvitret Trump jr. lenken som WikiLeaks hadde sendt ham:

Ikke en eneste gang avviser Trump jr. dem direkte. Selv ikke etter at det var klart at amerikanske etterretningsorganisasjoner mener WikiLeaks er organisasjonen Russland brukte for å spre de nevnte e-postene som Russland skal ha hacket.

Da WikiLeaks ba Trump jr. om å lekke dem farens skattepapirer, blant annet fordi de mente at det negative de publiserte om Clinton da ville ha større verdi ettersom ingen da lenger kunne påstå at WikiLeaks var pro Trump, fikk de aldri svar.

Se oppsummering av det første året med Trump som president:

Levert til Kongressen

Twittermeldingene skal være en del av dokumentene presidentens sønn har overlevert til de ulike komiteene i Kongressen som etterforsker Russlands påvirkning på det amerikanske presidentvalget i fjor.

En kilde bekrefter også til Buzzfeed at FBI kjenner til de private meldingene, og at de har gått gjennom kommunikasjonen som en del av den pågående Russland-etterforskningen til Robert Mueller.

Hans advokat Alan Futerfas opplyser at de har overlevert tusener av dokumenter og at de samarbeider fullt og helt med komiteene. Han ønsker ikke å kommentere innholdet i det som er overlevert.

– Vi kan si med sikkerhet at vi ikke har noen bekymringer når det kommer til disse dokumentene, og eventuelle spørsmål rundt dem har enkelt blitt besvart i de rette fora, sier Futerfas.

WIKILEAKS-GRUNNLEGGER: Julian Assange avbildet på Ecuadors ambassade i London, hvor han oppholder seg. Foto: Peter Nicholls / Reuters Reuters

Kontoret til USAs visepresident Mike Pence sier i en uttalelse at han ikke kjente til noen kontakt mellom Trump-kampanjen og Wikileaks, men at han først fikk vite om det gjennom omtalen i mediene.

Kommunikasjonen holdt på frem til juli i år, altså et halvt år etter at Trump ble innsatt som president. 11. juli sendte WikiLeaks nok en privatmelding på Twitter til Donald Trump jr. Der sa de at det var leit å høre at han hadde fått trøbbel i forbindelse med et møte med en russisk advokat sommeren året før.

Videre foreslå de at han i hemmelighet kunne sende dem e-postene rundt dette møtet, slik at de kunne legge dem ut på sine sider.

Igjen var argumentet at da ville ikke kritikerne lenger beskylde dem for å være pro Trump. De fikk ingen svar fra Trump jr., men bare noen få timer senere sendte han dem selv ut på sin Twitter-konto.

Dette ble også kommentert av WikiLeaks:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder