PRESIDENT: Norge innfører nye tiltak som rammer president Aleksandr Lukasjenko direkte. Foto: Sergei Gapon / Pool AFP

Hviterussland: Norge innfører sanksjoner mot Lukasjenko

Regjeringen har fredag vedtatt restriktive tiltak mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

 • Håkon Kvam Lyngstad

– Vi håper de restriktive tiltakene vil legge press på myndighetene i Hviterussland til å respektere menneskerettighetene, gå i dialog med opposisjonen og legge til rette for en demokratisk utvikling, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Maktovergrepene vi er vitne til er helt uakseptable, fortsetter ministeren.

Landene i EU har i høst blitt enige om ulike sanksjoner. Det er disse Norge nå slutter seg til. Tiltakene omfatter reiserestriksjoner og frys av økonomiske midler.

Det betyr at president Lukasjenko – og 54 andre hviterusserne som rammes av restriksjonene – blir nektet adgang til Norge. Eventuelle eiendommer eller bankkontoer de har i landet vil også bli frosset.

Svar på undertrykkelse

2. oktober i år vedtok EU en felles holdning om å innføre restriktive tiltak mot 40 hviterussiske statsborgere. 6. november ble disse tiltakene utvidet, og skal nå ramme ramme ytterligere 15 personer – inkludert president Aleksandr Lukasjenko.

Store demonstrasjoner har hver helg preget Hviterussland etter det omstridte presidentvalget i landet 9. august. I flere av demonstrasjonene har over hundre tusen mennesker deltatt.

Folket har tatt til gatene i månedsvis – først for uttrykke sin misnøye rundt det påståtte valgresultatet, senere for å demonstrere mot utbredt politivold mot demonstrantene.

Lukasjenko er som landets øverste leder ansvarlig for den voldelige responsen fra myndighetenes side, og det er dette som er bakgrunn for at de norske sanksjonene nå innføres.

«Sikkerhetsstyrkene har utført – og utfører – massearrestasjoner, tortur og vold mot fredelige demonstranter, aktivister, opposisjonelle og journalister», heter det i en pressemelding sendt ut av utenriksdepartementet i forbindelse med sanksjonene.

Fordi sanksjonene omfatter et annet lands statsoverhode, måtte de legges frem i Statsråd som en kongelig resolusjon.

Videre skriver Utenriksdepartementet: «Demonstranter har mistet livet som følge av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk. Lukasjenko har avvist alle oppfordringer til dialog fra demokratibevegelsen og det internasjonale samfunn».

UD kan ikke svare på hvorvidt de har oversikt over om presidenten eller noen av de andre som rammes av sanksjonene har eiendom eller andre midler i Norge.
– Forskriften pålegger banker og finansinstitusjoner å sjekke om de har midler som tilhører disse listeførte personene og eventuelt fryse disse midlene. Bankene og finansinstitusjonene plikter videre å rapportere eventuell frys av midler til Utenriksdepartementet, men denne rapporteringen er omfattet av taushetsplikt, opplyser Marte Lerberg Kopstad, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Fortsetter kampen

Senest søndag ble minst 1100 demonstranter arrestert i den hviterussiske hovedstaden Minsk.

Torsdag forrige uke døde 31 år gamle Roman Bondarenko på sykehus av skader etter å ha blitt banket opp – angivelig av politiet. Dødsfallet har satt sinnene i kok i den hviterussiske opposisjonen, og førte til at tusenvis samlet seg til demonstrasjoner også forrige helg.

PENSJONISTER: Eldre hviterussere marsjerte mandag i protest mot president Lukasjenko. Foto: STRINGER / AFP

EU har truet med ytterligere sanksjoner mot president Aleksandr Lukasjenkos regime etter dødsfallet.

– Bare økonomisk press vil få dette regimet til å gå vekk, fordi de ikke lenger vil ha penger til å betale for opprørspolitiet og deres lovbrudd, sa den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja til Reuters på besøk i Stockholm denne uken.

Tikhanovskaja har siden valget vært i eksil, etter å ha flyktet landet av hensyn til sikkerheten for hennes barn.

Latvia, Litauen og Estland utvider sanksjonene mot Hviterussland. Det skriver utenriksminister Linas Linkevicius i Litauen på Twitter fredag.

– I koordinasjon med Latvia og Estland, har Litauen sanksjonert ytterligere 28 personer involvert i volden mot demonstranter i Hviterussland,  inkludert R. Bandarenkas død. Hvis brutaliteten ikke stanser vil vi utvide sanksjonene, skriver han.

Mer om

 1. Hviterussland
 2. Norge
 3. Menneskerettigheter
 4. Diplomati

Flere artikler

 1. Gjeninnsatt i hemmelighet: – Lukasjenko er redd for egen befolkning

 2. Lukasjenko hevder han reddet livet til Tikhanovskaja: – Det var et spørsmål om liv og død

 3. EU-landene enige om å innføre sanksjoner mot Hviterussland

 4. Hundrevis pågrepet i Hviterussland

 5. Gi dem fredsprisen!

Fra andre aviser

 1. Hundrevis pågrepet etter demonstrasjoner i Hviterussland

  Aftenposten
 2. 100.000 demonstrerte i Hviterussland – rundt 200 pågrepet

  Aftenposten
 3. Eksperter tror ikke EU kan gjøre noen forskjell i Hviterussland

  Bergens Tidende
 4. Opposisjonen har trappet opp streiken i Hviterussland

  Aftenposten
 5. Titusener av demonstranter trosset regjeringens trussel om våpenbruk i Hviterussland

  Aftenposten
 6. Hviterussland: – Det minner om situasjonen før Berlin-murens fall i 1989

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no