• Ti punkter du må vite om mat- og bensinkrisen i Storbritannia

  Slåssing foran tomme bensinpumper og frykt for mangel på kalkun og andre matvarer til jul, hvordan kunne det bli sånn?

  Av Kari Aarstad Aase
 • 1.

  På grunn av brexit og pandemien har svært mange utenlandske arbeidere forlatt Storbritannia. Nå har regjeringen lovet visum til 5.000 tungtransportsjåfører for å få drivstoff og mat ut til stasjoner og butikker. Det er også foreslått å bruke sjåfører fra militæret.

 • 2.

  I tillegg er det lovet at 5.500 sesongarbeidere skal få tre måneders arbeidstillatelse i Storbritannia før jul, men bøndene mener tiltaket kommer for sent. Mange kalkunprodusenter har i år avlet færre fugler fordi det ikke finnes kompetente arbeidere.

 • 3.

  Mer enn halvparten av hele landets befolkning spiser ifølge YouGov kalkun til jul, og da vil de ha en stor fugl på 6–7 kilo, som kan gi middag og masse rester til opptil ti personer.

 • 4.

  Næringslivet og bøndene er rasende på regjeringen, som ikke tidligere har hørt på deres advarsler om hva mangelen på arbeidskraft fører til.

 • 5.

  Anslag viste at det allerede sommeren 2019 manglet 60.000 sjåfører. Da pandemien kom, med reiserestriksjoner og nedstengning, reiste titusenvis av utenlandske sjåfører som bodde i Storbritannia, tilbake til hjemlandet. Få har kommet tilbake.

 • 6.

  Etter nedstengningen har det ikke vært mulig å utdanne nok nye tungtransportsjåfører. Det samme gjelder resten av Europa, og det finnes mange ledige sjåførjobber i EU. Det nye brexit- og coronabyråkratiet koster sjåførene verdifull tid, og de foretrekker å kjøre i EU.

 • 7.

  Supermarked har varslet prisøkninger som følge av sjåførmangelen. Bryggerier får ikke levert øl til pubene, McDonalds har sluttet å selge milkshake og drikke på flasker og mange produsenter får heller ikke levert varer til Storbritannia.

 • 8.

  En rapport fra Bank of England analyserer situasjonen fra april til juni i år, og konkluderer med at leveringsforsinkelser har ført til mangel på varer som møbler, bildeler og elektriske varer. I tillegg er det alvorlig mangel på materialer i byggebransjen, som sement og tømmer.

 • 9.

  Brorparten av Storbritannias 8000 bensinstasjoner er nå stengt, melk, slaktedyr og landbruksprodukter blir ikke hentet på britiske gårder, og fisk dumpes tilbake i havet. Fellesnevneren er mangel på sjåfører og annen arbeidskraft

 • 10.

  Langt de fleste som er forsvunnet ut av landet er østeuropeere. De som vasket, redde senger eller håndterte avfall fikk følge av sykepleiere og sykehusleger. Så kom pandemien, og enda flere dro hjem til sitt. Nå er krisen et faktum.

Mer om

Brexit

Storbritannia

EU

Pandemier

Bryggerier

Flere artikler

 1. Her kommer soldatene som skal redde England fra bensinkrisen

 2. Panikk og politikk

 3. Soldater frakter drivstoff til britiske bensinstasjoner

 4. Boris Johnson vil hente sjåfører fra EU

 5. Britisk bensinpanikk: Fryser lov for å fylle tomme pumper