- Islam er en del av Amerika

(VG Nett) President Barack Obama talte i dag i Kairo. Han ønsker et bedre forhold mellom USA og den muslimske verden.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Obama er på en to dagers tur til Midtøsten.
President Barack Obama innledet talen sin i Kairo med å takke og hilse tilhørerne på arabisk.

- Jeg er kommet til Kairo for å søke en ny begynnelse mellom USA og verdens muslimer, sa Obama i talen han holdt i Kairo torsdag.

VGTV:Se hele Obamas tale her!

- Jeg vet at en endring ikke kan skje over natten, men jeg er overbevist om at vi må lytte, lære og respektere hverandre for å bevege oss framover, sa Obama, og understreket hvor viktig det er med ærlighet.

- Det er hva jeg vil gjøre i dag, å være ærlig, sa Obama ifølge NTB.

Debatt:Diskutér internasjonal politikk her

Les også:Israel hardt ut mot Obama

Ny begynnelse

Han snakket videre om sin bakgrunn, både som kristen og med kenyansk far, og fremholdt at han ønsker en ny begynnelse mellom USA og den muslimske verden, basert på gjensidig respekt og felles interesser. Ytterliggående muslimer har utnyttet det anstrengte forholdet, men USA og islam behøver ikke å være i konkurranse med hverandre, sa Obama videre.

- Syklusen med mistenksomhet og splid må ta slutt, sa Obama, og fastslo at islam ikke er en del av problemet, men en del av det å skape fred.

- Amerika vil aldri være i krig med islam, men voldelige ekstremister vil vi bekjempe. Mitt viktigste oppdrag som president er å beskytte det amerikanske folket, sa Obama.

Saken fortsetter under bildet

I SALEN: Utenriksminister Hillary Clinton og generalsektretær Ekmeleddine Ihsanoglu i OIC var blant tilhørerne da Barack Obama holdt sin tale i Kairo i dag. Foto: AFP

Les også:Obama i Kairo for å tale til verdens muslimer

- En del av Amerika

Han la også vekt på hvor viktig muslimene er i det amerikanske samfunnet.

- Det er sju millioner muslimer i USA. De har bygd opp landet, har gått til krig og vunnet nobelpriser. Det er moskeer i hver eneste stat. La det ikke være tvil. Islam er en del av Amerika, sa Obama.

- Amerika er skapt av alle kulturer. Vi er en enhet. Det bevises ved at vi har en afroamerikansk president med navn Barack Hussein Obama, sa han.

Obama kom også med sitater fra koranen, noe som ble veldig godt mottatt av tilhørerne.

Ubrytelige bånd

Om konflikten i Midtøsten sa han at båndene mellom USA og Israel er ubrytelige, men at situasjonen til palestinerne samtidig er uholdbar.

- En tostatsløsning er den eneste måten å få slutt på konflikten, fremholdt han, og oppfordret palestinerne til å få slutt på volden mot Israel, mens israelerne ble bedt om at stanse bygging av bosetninger på palestinske områder.

Kvinners rettigheter

Obama tok også opp kvinnenes forhold og la vekt på at de burde hatt samme mulighet til å velge som menn.

- Kvinner må ikke ta de samme valgene som menn. Jeg respekterer kvinner som velger tradisjonelle roller, men det er kvinnene som må ta det valget, sa Obama.

Han lovet at USA vil samarbeidet med muslimske land for å flere kvinner til å utdanne seg og hjelpe unge kvinner ut i arbeid.

Obama pekte også på at religionsfrihet er essensielt for at folk skal kunne leve sammen.

Han sa at islam har en tradisjon for toleranse, noe han så som barn i Indonesia. Han sa også at vestlige land ikke må diktere hvordan muslimer skal praktisere sin tro, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder