Nesten ikke vestlige observatører

Moskva (VG Nett) 25-30 parlamentarikere fra Europarådet er de eneste vestlige observatørene ved det russiske presidentvalget søndag.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) bestemte seg for ikke å sende observatører på grunn av de restriksjoner som russiske myndigheter la på deres arbeid.

Vidar Bjørnstad fra Ap. og Øyvind Vaksdal fra Frp. er derfor to av bare drøyt 25 vestlige observatører ved valget i verdens største land - fra Kaliningrad i vest til Vladivostok i øst. Begge de norske politikerne skal overvåke valglokaler i Moskva-området.

VGTV:Se intervju med de to norske valgobservatørene

Striden med OSSE stod blant annet om når OSSEs underorganisasjon for valgobservasjon, ODIHR, kunne starte sitt arbeide før valget. Selve valget søndag vil trolig foregå ganske bra i tråd med internasjonale standarder, men mange er kritiske til måten som valgkampen blir ført på. En undersøkelse som ble offentliggjort i går viste at Putins mann, Dmitrij Medvedev, hadde opptil 17 ganger mer TV-tid enn andre kandidater.

Russland utenriksminister Sergej Lavrov beklaget i forkant OSSEs opptreden i saken.

- Essensen i uttalelsene fra OSSE har vært at hvis de ikke får innfridd sine krav, så vil de ikke komme. Land med selvrespekt godtar ikke ultimatum, sa Lavrov.

Russerne skryter av mange observatører ved valget, men det er først og fremst observatører fra de såkalte SNG-landene - de tidligere sovjetrepublikkene, minus de tre baltiske landene.

Mange av disse landene har, for å si det pent, ikke de helt store tradisjonene med frie og rettferdige valg...

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder