- Etterforsker om selvmordsbombere sto bak

(VG Nett) Indonesiske myndigheter mener et av hotellrommene har blitt brukt som kontrollrom for bombene som eksploderte i Jakarta.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Samtidig sier en høytstående politisk kilde ifølge nyhetsbyrået AP at det er indikasjoner på at det var selvmordsbombere som sto bak eksplosjonen.

Theo Sambuaga, som leder den parlamentariske sikkerhetskommisjonen, sier at dette er noe som nå etterforskes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MARRIOTT-EKSPLOSJON: Røyk velter ut fra Marriott-hotellet i Jakarta etter en eksplosjon i natt, norsk tid. Foto: AP

Udetonert bombe funnet

Så langt er ni personer bekreftet omkommet, og ytterligere 50 personer er såret etter eksplosjonene som rammet hotellene Ritz Carlton og JW Marriott i den indonesiske storbyen.

VET DU NOE? ER DU I JAKARTA?TA KONTAKT MED VG NETT HER!

Yttereligere én udetonert bombe ble funnet og uskadeliggjort av politiet i et hotellrom i Marriott-hotellet, hvor etterforskerne tror gjerningsmennene har oppholdt seg.

- Kontrollsenteret var rom nummer 1808 i Marriott-hotellet, hvor antiterrorpolitiet fant eksplosiver og en udetonert bombe, sier presidentrådgiver Djali Yusuf, ifølge NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EKSPLOSJONER: Røyk siver opp etter eksplosjonene på luksushotellene JW Marriott og Ritz Carlton i Jakarta natt til fredag. Foto: EPA

Norsk kvinne rammet

En norsk kvinne var blant de rammende etter eksplosjonene, men det skal bare være snakk om små skader, ifølge underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

- Jeg tror nesten det var slik at hun fikk litt plaster, og var så oppe og gikk igjen, sier Imerslund til VG Nett.

Ifølge AP er en de omkomne fra New Zealand. Det er bekreftet skadede personer fra USA, Australia, Canada, India, Nederland, Norge og Sør-Korea.

Norske ambassaden stengt ut dagen

De nordiske ambassadene ligger like ved Marriott-hotellet, og de ble evakuert like etter eksplosjon. Ifølge NTB var nordisk ambassadepersonell tilbake et par timer etter eksplosjonen etter at bygget ble sjekket, men pressekontakt Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet sier at den norske ambassaden vil bli stengt ut dagen.

- Det er generelt kaotisk i området, og derfor har man besluttet å vente med å flytte tilbake til ambassaden, sier hun til VG Nett.

Den norske ambassaden i Jakarta har sendt en representant til et lokalt sykehus for å se om nordmenn er blant de minst ni døde og 50 skadde. Mange av disse skal være utlendinger. De to hotellene blir stort sett brukt av forretningsreisende.

Så langt er det altså bare denne ene kvinnen man vet om.

- Vil bli arrestert

President Susilo Bambang Yudhoyono, som gjenvalgt for en uke siden, sier at myndighetene vil arrestere de som står bak eksplosjonene. Det er nesten fire år siden det siste store angrepet i Indonesia.

- Det var en terroristgruppe bak angrepet, men det er for tidlig å si om det er det samme nettverket, sa han og viste til terrororganisasjonen Jemaah Islamiyah, som har stått bak flere bombeangrep i landet de senere årene.

JW Marriott ble også angrepet i 2003. Da omkom 12 personer og over 150 ble skadet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder