OMSTRIDT FORFATTER: Salman Rushdie skal slås til ridder. Det misliker Iran. Foto: AFP

Ber ambassadør klage på ridderskap til Salman Rushdie

Irans utenriksdepartement ber den britiske ambassadøren klage på Storbritannias avgjørelse om å slå forfatteren Salman Rushdie til ridder.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Tirsdag kveld møtte representant for det iranske utenriksdepartementet, Ebrahim Rahimpour, den britiske ambassadøren Jeffrey Adams. Rahimpour skal ha sagt til ambassadøren at avgjørelsen om å slå Salman Rushdie til ridder var en «provoserende handling», som har forarget muslimer. Dette opplyser det statlige nyhetsbyrået i Iran onsdag.

Adams sa at Rushdie ble æret for hans arbeid innen litteraturen, og understreket at britiske myndigheter respekterer islam. På tirsdagens møte lovte Adams å bringe Teherans protester videre til London.

Forfatteren Salman Rushdie gikk i skjul etter at Irans ayatolla Khomeini i 1989 utstedte en fatwa, eller religiøs kunngjøring, hvor han beordret muslimer til å drepe Rushdie fordi hans bok «Satanistiske vers» angivelig skal ha fornærmet islam. Iranske myndigheter erklærte i 1998 at de ikke ville støtte fatwaen, men at de heller ikke kunne avskaffe den.

Ridderskapet til Rushdie ble kjent lørdag. Utnevnelsen har vakt sterke reaksjoner, først og fremst i Iran og Pakistan. Onsdag protesterte også tilhengere av et islamistisk parti i Malaysia utenfor den britiske ambassaden i Kuala Lumpur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder