FORVENTNINGSFULLE: Unge, utvandrede kosovoalbanere fotografert etter å ha landet på flyplassen i Pristina. De vil være hjemme når Kosovo erklærer seg uavhengig. Foto: AFP

- Albanerne gleder seg, serberne er redde

(VG Nett) - Stemningen i albanskdominerte Pristina er forventningsfull foran den mulig kommende løsrivelsen fra Serbia, sier OSSE-representant til VG Nett.

Artikkelen er over 12 år gammel

Kosovo

Mye tyder på at den albanskdominerte, serbiske provinsen Kosovo skal erklære seg uavhengig innen kort tid. De fleste praktikaliteter er i orden, og myndighetene i Kosovo har USA og en rekke toneangivende EU-land i ryggen.

Tirsdag sa en «sentral politisk kilde» at Kosovos uavhengighet vil bli erklært søndag 17. februar. Onsdag sa Kosovos statsminister Hashim Thaci at Kosovo vil erklære seg uavhengig i løpet av «de kommende dagene».

VG-debattant mener:Kosovo uavhenging - et overgrep

- Innbyggerne i Kosovo venter i spenning, forteller Elli Flen, som er Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sin talsperson i Kosovo.

LES OGSÅ:Frykter bråk på Balkan når Kosovo blir uavhengig

- Høye forventninger

- Vi kan ikke kommentere planene om en eventuell løsrivelse, men politikerne her snakker jo mye om det nå, sier Flen til VG Nett på telefon fra Pristina.

Hun forteller at stemningen i Kosovos hovedstad er rolig, men at det er tydelig at innbyggerne venter og er fulle av forventning til den mulige, kommende løsrivelsen.

- Her i Pristina er befolkningen helt albansk, så her er forventningene høye til at de skal få selvstendighet. Men i de serbiske delene i Nord-Kosovo finnes det mange familier som er redde for hva som skal skje, forteller hun til VG Nett.

LES OGSÅ:- Et uavhengig Kosovo vil true Europas sikkerhet

ØVELSE: Opprørspolitiet i Kosovo gjennomførte en øvelse onsdag. Det er ventet at provinsen skal løsrive seg fra Serbia i nær fremtid. Foto: Reuters

Usikkerhet

Det knytter seg imidlertid stor spenning til den konkrete reaksjonen fra Serbia på Kosovos uavhengighet. EU forventer sterk ordbruk både fra Beograd og fra støttespillerne i Moskva, men lite konkret handling.

De første ukene etter uavhengigheten vil trolig bli svært spente. Størst usikkerhet er knyttet til om det vil komme frittstående aksjoner fra ultranasjonalister og fra kosovoserbere innen det lokale politiet.

LES OGSÅ:Forsikrer at Kosovo ikke fører til Stor-Albania

Fra NATO sin side er det varslet nulltoleranse for veisperringer og våpenbruk, men man er samtidig forberedt på å skulle takle åpenbare provokasjoner med «kløkt».

- Det skal ikke mer til enn en kommandant som tar en dårlig beslutning før det koker over, sier en NATO-kilde til NTB.

LES OGSÅ:NATO forbereder seg på bråk i Kosovo

NATO: To soldater for NATO-styrken i Kosovo patruljerer i den serbiske enklaven Orahovac den 10. februar. Foto: AFP

- Mange er redde

Elli Flen sier at OSSE ikke har noen indikasjoner at vold skal bryte ut.

- Vi regner med at de som feirer selvstendigheten gjør det på en sånn måte som ikke skader andre. Det er ingenting som tyder på at det vil oppstå vold, men vi vet at mange er bekymret og redde, og det har vi respekt for, sier hun.

OSSE har opplysninger om at en god del serbere har flyttet til Serbia, men hun fastholder at de ikke har indikasjoner på at det vil komme noen utflytningsbølge dersom Kosovo erklærer seg selvstendig.

LES OGSÅ:Serbias regjering på sammenbruddets rand

EU skal ta over FNs oppdrag i Kosovo, og ifølge kilder innen Unionen kommer EU til å utplassere en stabiliseringsstyrke på 1800 personer i Kosovo i løpet av de neste dagene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder