Bekrefter også at sønnen skal være drept

HAR TATT OVER TRIPOLI: Store menneskemengder var ute i Tripolis gater for å feire natt til tirsdag. Muammar Gaddafi har trolig flyktet fra byen. Foto: Reuters

Sky News: Livvakt hevder Gaddafi rømte sørover

(VG Nett) En mann som skal være livvakt for en av Muammar Gaddafis sønner, sier han så diktatoren reise sørover mot byen Sabha.

 • Vidar Enerstvedt
 • Lars Akerhaug

Artikkelen er over ni år gammel


Den britiske nyhetskanalen Sky News har intervjuet mannen som påstår å være livvakten til sønnen Khamis Gaddafi. Han forteller at oberst Gaddafi kom til området med bil og møtte sønnen Khamis og datter Aisham, før de kjørte i konvoi mot byen Sabha fredag.

Den angivelige livvakten skal også ha bekreftet at meldingene om at Khamis Gaddafi ble drept i et flyangrep rundt 60 kilometer utenfor Tripoli.

Tidligere meldinger om at han skal ha blitt drept, har vært feil.

Les også: Her trente diktatorsønnens spesialstyrker

Saken fortsetter under bildet.

FRYKTET: Khamis al-Gaddafi er den yngste og mest beryktede av Gaddafis sønner. Foto: AP


Familie til Algerie

Det er ikke kjent hvor Muammar Gaddafi oppholder seg. Vestlige etterretningskilder har tidligere sagt at det ikke er grunn til å tro at Gaddafi har reist fra landet, slik flere av hans nærmeste familiemedlemmer har gjort.

Mandag bekreftet det algeriske utenriksdepartementet at Gaddafis kone Safie, datteren Aisha og sønnene Hannibal og Mohammed ankom Algerie.

Les også: Gaddafi lover å kjempe til døden

Dette har satt sinnene i kok hos opprørerne og overgangsstyret i Libya.

Frist på å overgi seg

Samtidig kommer det meldinger om at opprørernes nasjonale overgangsråd gir pro-Gaddafi-styrker i hans fødeby Sirte og andre byer frist til lørdag på å overgi seg.

Adlyder de ikke, vil opprørssoldater angripe, advarte lederen av overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil tirsdag, ifølge NTB.

- Vi kan ikke vente lengre enn dette. Vi kan løse situasjonen militært, men vi vil helst unngå dette, sa Jalil til reportere i Benghazi i Libya.

Fakta om Muammar Gaddafis familie

** Safia Farkash: Gaddafis kone siden 1971. Hun er hans andre kone og er mor til alle barna, unntatt Muhammad. Er nå i Algerie.

** Muhammad (født 1970): Eldste sønn. Gaddafi skilte seg fra hans mor Fatiha etter et halvt års ekteskap. Satt i husarrest av opprørerne, men greide å rømme. Nå i Algerie.

** Saif al-Islam (født 1972): Har ofte opptrådt på vegne av faren. Ble oppgitt å være tatt til fange av opprørerne, men viste seg senere offentlig som en fri mann.

** Saadi (født 1973): Har en fortid som fotballspiller i Italia. Også han ble feilaktig oppgitt å være tatt til fange. Utpekt av faren til å forhandle med opprørerne på hans vegne.

** Mutassim (født 1975): Nasjonal sikkerhetsrådgiver. Levde en periode i eksil i Egypt etter anklager om å ha konspirert mot faren, men ble senere tatt i nåde igjen. Har kommandert en militæravdeling under borgerkrigen.

** Aisha (født 1976): Eneste datter. Advokat. Forsøkte i juni å reise sak mot NATO i Belgia for krigsforbrytelser. Er nå i Algerie.

** Hannibal (født 1977): Best kjent for å ha blitt pågrepet i Sveits i 2008, noe som utløste en diplomatisk krise mellom Sveits og Libya. Er nå i Algerie.

** Khamis (født 1980): Leder sin egen spesialstyrke. Rapportert drept i kampene om Tripoli. Han ble også rapportert drept i mars.

** Saif al-Arab (trolig født i 1982): Yngste sønn. Skal ha blitt drept 30. april sammen med sine to barn og et av søsterens da NATO-fly bombet hovedkvarteret til Gaddafi i Tripoli.

** Gaddafi skal også ha adoptert nevøen Milad og en datter, Hana, som skal ha blitt drept i et amerikansk bombeangrep i 1986, men som opprørskilder hevder er i live. (Kilder: NTB, BBC, DPA) (©NTB)

.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Libyer om Gaddafi-familiens flukt: De må dømmes her

 2. Gaddafis familie har flyktet til Algerie

 3. Her hviler han i Gaddafis luksus-flyseng

 4. Opprørerne: 50.000 drept i Libya-konflikten

 5. Arabisk avis: Algeries president ignorerer Gaddafi

Fra andre aviser

 1. Oppgjørets time nærmer seg i Libya

  Bergens Tidende
 2. Gaddafi lover å kjempe til døden

  Bergens Tidende
 3. Gaddafis familie flyktet til Algerie

  Bergens Tidende
 4. Kamper ved Gaddafis hovedkvarter

  Bergens Tidende
 5. - Gaddafis sønn trolig død

  Bergens Tidende
 6. - Gaddafi var i live da han ble tatt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no