Russisk milliardær vil bruke 800 millioner på romvesen-jakt

Russiske Jurij Milner (53), med hjelp fra den verdenskjente professoren Stephen Hawking, har lovet å støtte jakten på intelligent liv i verdensrommet med minst 800 millioner kroner.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det ble kjent på en pressekonferanse i The Royal Society i London mandag, ifølge New York Times.

Pengene vil i hovedsak gå til de ledende forskerne på fagfeltet ved universitetet i Berkeley i California. Fra januar neste år vil russeren blant annet betale for at et forskerteam skal få tilgang til to av verdens mest kraftige romteleskoper.

Forskerne vil bruke teleskopene til å lytte etter radiosignaler og andre lyder fra stjerner og planeter flere lysår unna vår egen planet. Spørsmålet russeren håper å finne et svar på, er om mennesker er alene i verdensrommet.

– Vi har et ansvar for å ikke stanse letingen. Det burde alltid foregå i bakgrunnen. Dette er det største spørsmålet. Vi burde lytte, sier Milner i et intervju med avisen.

Fikk du med deg? Se de unike nærbildene av Pluto

Prosjektet skal vare i 10 år, men milliardæren utelukker ikke at han vil støtte prosjektet ytterligere i fremtiden.

Ifølge finansnettstedet Forbes er Milner god for i underkant av 30 milliarder kroner. Forretningsmannen har blant annet tjent gode penger på tidlige investeringer i populære internettselskaper som Facebook og Twitter, samt den kinesiske markedsplassen Ali Baba.

Husker du? NASA-forsker: Romvesener finnes, og vi har bevis

MILLIARDÆR: Yuri Milner. Foto:Niklas Halle'n,Afp

Hawking støtter prosjektet

Milner er svært interessert i astronomi og er selv oppkalt etter den berømte kosmonauten Jurij Gagarin. Ifølge 53-åringen var Stephen Hawking, som skal fungere som en rådgiver for prosjektet, en av de som inspirerte ham til å gi penger til saken.

Den verdensberømte vitenskapsmannen var også til stede på mandagens pressekonferanse.

– Hvis en en såpass stor og sofistikert leteaksjon ikke finner noe bevis på intelligens der ute, så vil det være et veldig interessant resultat. Det vil ikke bevise at vi er alene, men det vil innsnevre mulighetene, uttalte Hawking, ifølge britiske The Independent.

– Det er viktig for oss å finne ut om vi er alene i mørket.

Den gavmilde russeren står også bak den såkalte Breakthrough-prisen, som årlig støtter flere vitenskapelige gjennombrudd og prosjekter.

Les også: Norske Robin (20) kan få enveisbillett til Mars

Sett denne? NASA tror det kan være liv på Jupiters måne

Saken fortsetter under bildet.

SKAL LYTTE ETTER UTENOMJORDISK LIV: Et av teleskopene forskerne vil bruke, er Green Bank-teleskopet i Virginia i USA, som er et av verdens kraftigste og mest avanserte. Foto:Fabienne Faur,Afp

– Overgår mine villeste drømmer

I forbindelse med mandagens kunngjøring lovet han også drøyt 8 millioner kroner til personen som klarer å lage den beste beskjeden, som skal sendes som et svar til eventuelle utenomjordiske signaler.

– Vårt syn på dataen vi samler inn er at den skal være åpent tilgjengelig og vi vil utnytte mulighetene som finnes i kraften for problemløsing via sosiale medier, sier Milner.

Spektakulære bilder: Se det mystiske lysfenomenet i Russland

En annen av 53-åringens støttespillere er den amerikanske astronomen Frank Drake, som blant annet står bak SETI-prosjektet, hvor millioner av vanlige mennesker låner bort sin egen datakapasitet til det omfattende arbeidet med å lytte etter radiosignaler fra rommet.

SETI-forsker Dan Werthimer sier til New York Times at Milners pengegave gir forskningsmiljøet uante muligheter til å gjøre enorme fremskritt i jakten på intelligent liv i verdensrommet.

– Dette overgår selv mine villeste drømmer.

Tror du at vi er alene eller finnes det intelligent liv andre steder i verdensrommet? Diskuter i kommentarfeltet!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder