PROVOSERER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her under en markering av 85-jubileet for Den koreanskefolkearmé (KPA) tidligere denne uken. Foto: Kcna Reuters

USA og Sør-Korea begynner ny militærøvelse

Militæret i Sør-Korea sier de har begynt en ny øvelse sammen med amerikanske marineskip, bare noen timer etter Nord-Koreas siste rakett-test.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson deltar i øvelsen, opplyste den sørkoreanske marinen lørdag. Skipet er blitt sendt til området for å legge press på regimet i Nord-Korea.

Målet med den nye øvelsen er å avskrekke Nord-Korea og demonstrere den sterke alliansen mellom USA og Sør-Korea, heter det i marinens uttalelse.

Nord-Koreas naboland har reagert sterkt på testen av en langtrekkende rakett tidligere lørdag. Japans statsminister Shinzo Abe peker på at testen ble gjennomført tross en rekke advarsler fra verdenssamfunnet.

– Dette er en alvorlig trussel mot vårt land og absolutt ikke akseptabelt, sa Abe under et besøk i London lørdag.

Bakgrunn: Nord-Korea med ny missiltest

– Det haster

Regjeringen i Sør-Korea sier testen åpenbart var i strid med FN-resolusjoner. Det mener også Norges utenriksminister Børge Brende (H).

– Det haster med felles handling for å redusere spenningen, skriver han på Twitter.

USAs president Donald Trump har tvitret at testen strider med ønskene til Kina, som grenser til Nord-Korea. USA har lenge forsøkt å få Kina til å gjøre mer for å presse Nord-Korea til å slutte med sine tester av raketter og atomvåpen.

VG i Nord-Korea: Jubelen når rakettene fyres av

Hvis ikke presset fungerer, holder Trump muligheten åpen for et militært angrep på Nord-Korea.

Nord-Koreas siste test ser ikke ut til å ha vært vellykket, og raketten eksploderte trolig etter noen minutter. Regimet i Nord-Korea mener langtrekkende raketter og atomvåpen er nødvendig for å skremme USA fra å angripe og oppfatter militærøvelsene til USA og Sør-Korea som en stor trussel.

Les også: Frykter Nord-Korea kan lage en ny atombombe hver sjette uke

SAMARBEIDER: USAs utenriksminister Rex Tillerson og Sør-Koreas utenriksminister Yun Byung-se etter FNs Nord-Korea-møte fredag. Foto: Lucas Jackson Reuters

Mulig katastrofe

Rakettypen som ble skutt opp lørdag, skal også ha blitt testet tidligere denne måneden. Også denne testen var mislykket, ifølge amerikanske myndigheter.

Under Nord-Korea-møtet i FNs sikkerhetsråd fredag, truet USAs utenriksminister Rex Tillerson Nord-Korea med nye sanksjoner dersom landet gjennomfører flere tester av atomvåpen. USA advarte om en mulig katastrofe hvis ikke mer gjøres for å stanse Nord-Koreas våpenprogram.

– Jeg ber dette rådet handle før Nord-Korea gjør det, sa Tillerson.

Les også: Bensinen i Nord-Korea ble 84 prosent dyrere på få dager

Kina frykter på sin side konsekvensene hvis sanksjonene og diplomatiet ikke fører fram og konflikten leder til krig.

– Bruk av makt vil bare føre til større katastrofer, sa utenriksminister Wang Yi under møtet i Sikkerhetsrådet.

VG besøkte det lukkede landet: Syv dager i Nord-Korea

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder