VENNER: Her poserer fra venstre Azamat Tazhayakov og Dias Kadyrbayev sammen med Dsjokhar Tsarnajev på Times Square i New York. Foto: REUTERS

Dsjokhar Tsarnajev skrøt av at han kunne lage bomber

Nye siktede avviser tilknytning til Boston-eksplosjonene

(VG Nett) Den terrorsiktede 19-åringen har hele tiden hevdet at storebroren var hjernen bak Boston-bombene, men har sagt til venner at han vet hvordan man lager bomber.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Opplysningene har kommet frem i avhør med en av de tre mennene som onsdag ble siktet for å ha forbindelser til bombeeksplosjonene under Boston maraton.

Under en middag med vennen Azamat Tazhayakov - en måned før eksplosjonene - skal Dsjokhar Tsarnajev ha sagt at han «visste hvordan han skulle lage en bombe», skriver CNN.

Opplysningen er interessant for etterforskerne fordi 19-åringen tidligere har forklart at storebroren var hjernen bak angrepet - og at han bare ble rekruttert til å hjelpe til med utførelsen.

Gode venner

Ifølge FBI begynte de tre siktede og Dsjokhar Tsarnajev på University of Massachusetts Dartmouth i 2011. De kasakhstanske statsborgerne Tazhayakov og Dias Kadyrbayev skal ha tilbrakt mye tid sammen med 19-åringen og de snakket russisk sammen, skriver AP.

Kasakhstanerne er siktet for forsøk på å ødelegge bevis fordi de kastet gjenstander de hadde funnet på Dsjokhar Tsarnajevs rom. De nekter imidlertid for å ha noe med saken å gjøre. Tazhayakov er ifølge sin advokat «sjokkert og forferdet» over at noen kan tro at han er involvert, skriver CBS News.

Amerikaneren Robel Phillipos er siktet for falsk forklaring, men det er foreløpig ikke kjent hvordan han stiller seg til siktelsen.

- Fikk panikk

Ifølge siktelsen sendte Kadyrbayev en tekstmelding til Tsarnajev da de første bildene av Boston-bomberne ble offentliggjort. Han synes vennen lignet på en av de mistenkte, og fikk en tekstmelding tilbake der det sto «lol» - som er en forkortelse for «Laughing out loud».

- Kom til rommet mitt og ta alt dere vil ha, skriver Tsarnajev videre.

NEKTER: De to kasakhstanske statsborgerne Azamat Tazhayakov og Dias Kadyrbayev nekter for å ha noe med saken å gjøre. Onsdag ble de siktet for forsøk på å ødelegge bevis. Foto: REUTERS


På rommet fant de tre en ryggsekk som inneholdt fyrverkeri som hadde blitt åpnet og tømt for krutt. FBI mener at Kadyrbayev på dette tidspunktet skjønte at 19-åringen var involvert i bombeeksplosjonene, skriver CNN.

Mennene har imidlertid forklart at de fikk panikk da de kom tilbake til leiligheten og så at vennen nå var navngitt som en av de mistenkte. De har forklart at de kastet ryggsekken og fyrverkeriet i søpla fordi de ikke ønsket at Tsarnajev skulle havne i trøbbel.

Gjenstandene havnet ifølge The Washington Post i en søppelfylling, hvor de ble funnet av etterforskere forrige uke.

Tidlig i avhør

De tre mennene har vært i politiets søkelys over lengre tid. Da de ble siktet onsdag hadde de allerede vært fengslet i en uke for brudd på de amerikanske visumreglene.

En kilde sier til CNN at Kadyrbayev ble hentet inn til avhør allerede 19. april, mens Dsjokhar Tsarnajev fortsatt var på frifot. Han ble deretter løslatt før han igjen ble hentet inn til avhør morgenen 21. april.

Bilen han kjører i har et bilskilt hvor det står «Terrorista #1».

De tre skal møte i retten igjen 14. mai. Hvis de blir dømt etter siktelsene risikerer de opptil fem og åtte år i fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder