Anklages for å ha oppfordret til terrorisme

ETTERLYST: Dmytro Yarosh holder her tale på Maidan-plassen den 21. februar, bevoktet av sine livvakter. Nå er han internasjonalt etterlyst av russiske myndigheter. I det nye regimet i Ukraina er Yarosh visesekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet. Foto: Reuters.

Russland etterlyser høyreradikal Maidan-helt

KIEV (VG) Russland har plassert en av heltene fra Maidan-plassen, den ytterliggående høyre-politikeren Dmytro Yarosh, på internasjonal etterlyst-liste - for å ha oppfordret til terrorisme.

Artikkelen er over seks år gammel

- Han er gjennom Interpol etterlyst internasjonalt, sier Vladimir Markin, talsmann for den russiske etterforskningskomiteen, til Interfax.

Yarosh var en ledende figur under demonstrasjonene mot Viktor Janukovitsj, og han har blitt takket for det ved å bli visesekretær i det viktige organet det nasjonale sikkerhetsrådet.

Han er leder for den høyreradikale gruppen «Pravij sektor». Det finnes både ukrainsk- og russisktalende i gruppen, som visstnok skal ha sin opprinnelse i fotballsupportere som har delt nasjonalistiske ideer.

- Oppfordring til terrorisme

Talsmannen for Russlands etterforskningskomité sier til Itar-Tass at Yarosh er siktet for to brudd på loven, oppfordring til terrorisme og oppfordring til ekstremisme gjennom massemedia.

Den russiske etterforskningskomiteen mener at han gjennom sine taler har oppfordret anti-russiske krefter til ekstreme handlinger på russisk territorium.

Benekter Umarov-kontakt

Tidligere i uken gikk det rykter i russiske media om at «Pravij sektor» hadde henvendt seg til lederen for de ytterliggående islamistene i Nord-Kaukasus, Doku Umarov, med anmodning om å støtte Ukraina. Dette ble benektet av «Pravij Sektor», som mente at feilinformasjonen på nettet skyldte russisk hacking. «Pravij Sektor» understreket samtidig at organisasjonen ikke er russer-hatere.

Den russiske talsmannen Vladimir Markin mener at Yarosh er strafferettslig ansvarlig, selv om han ikke er russisk statsborger eller befinner seg i Russland, så lenge det han har gjort er av juridisk interesse for russiske borgere og den russiske stat.

Syv års fengsel

Om Dmitrij Yarosh skulle bli dømt i russisk rett for de punktene som han nå er etterlyst for, risikerer han opptil syv års fengsel.

Flere russiske politikere, blant andre utenriksminister Sergej Lavrov, har de siste dagene kritisert vesten for å ha støttet den tidligere ukrainske opposisjonen, til tross for at de visste at det var ytterliggående høyrekrefter blant demonstrantene.

Tidligere denne uken satte Ukrainas innenriksdepartement tidligere president Viktor Janukovitsj på sin «most wanted»-liste, anklaget for massemord.

Samme Janukovitsj ble av president Vladimir Putin under tirsdagens pressekonferanse utenfor Moskva betegnet som «Ukrainas eneste legitime president».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder