Russisk nyhetsbyrå: Janukovitsj er i Moskva

PÅ FLUKT:Viktor Janukovitsj skal for tiden være i Moskva. Torsdag gikk han ut og sa at han fortsatt betraktet seg selv som Ukrainas president. Foto: AFP/ NTB Scanpix

Janukovitsj: - Jeg er fortsatt Ukrainas president

Janukovitsj skal ha ankommet Russland tirsdag kveld, og befinner seg nå på en luksus-eiendom utenfor Moskva, melder nyhetsbyrået RBC.

 • Kari Aarstad Aase
 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

De siterer en anonym forretningsmann som sin kilde. Han skal ha fortalt at Viktor Janukovitsj ankom Moskva med fly tirsdag kveld, og senere ble sett på Radisson Royal Hotel Ukraine i Moskva. Nå skal han oppholde seg ved et helsesenter vest for Moskva.

Fra sitt skjulested sier han til russiske nyhetsbyråer at han fortsatt regner seg som Ukrainas president, skriver NTB.

- Jeg, Viktor Janukovitsj, ser fortsatt på meg selv som Ukrainas statsoverhode, sier han torsdag, ifølge Interfax.

Spenningen mellom Ukraina og Russland øker etter at soldater stormet regjeringskontorene og heiste det russiske flagget over en parlamentsbygning på Krim-halvøya.

NETTMØTE: Ekspert svarer på VG-lesernes spørsmål om den spente situasjonen.

Janukovitsj ber samtidig Russland om å garantere hans personlige sikkerhet overfor handlinger fra det han omtaler som ukrainske «ekstremister». Janukovitsj sier også at Ukrainas sørøstlige og sørlige områder ikke aksepterer lovløsheten i landet der ledere velges av det han omtaler som mobb.

Russland svarte raskt på hans anmodning, og landet skal nå ha gitt uttrykk for at de garanterer for Janukovitsjs sikkerhet.

- I forbindelse med appellen fra president Janukovitsj om garantier for hans personlige sikkerhet, melder jeg at anmodningen er innvilget på territoriet til Den russiske føderasjonen, sier den anonyme kilden, ifølge Reuters.

Er på helsesenter

Ukrainas avsatte president skal ha reist til Barvikha Sanitorium, et helsesenter beliggende vest for Moskva, som drives av det russiske departementet for presidentanliggender, skriver den britiske avisen The Telegraph.

BARVIKHA SANATORIUM: Viktor Janukovitsj skal i følge anonyme kilder være her, på et sanatorium utenfor Moskva. Bildet er tatt i 1997. Foto:ITAR-TASS/Presidential Press-Service/AP


Departementet bekrefter ikke offisielt RBC sine opplysninger, men nyhetsbyrået hevder en anonym kilde høyt oppe i systemet har bekreftet informasjonen.

Byen Barvikha er en søvnig liten by med luksusforretninger og tilbaketrukne villaer bak høye gjerder.

Smale veier svinger seg under høye furutrær, og overvåkingskameraer vokter de fleste innkjørsler. Nyrike russere har funnet seg til rette her, sammen med avsatte statsledere. For mange av dem en bedre skjebne enn alternativet: Internasjonal straffedomstol eller å ende sitt liv i hendene på folk som gjorde opprør mot deres styresett.

Populært tilfluktssted

I følge New York Times, som besøkte stedet i 2012, tilbød russiske myndigheter Syrias president Bashar al-Assad tilflukt her. Da Kirgistans president Askar Akayev måtte flykte etter å ha blitt tvunget til å gå av i 2005, var det til sanatoriet der Janukovitsj nå skal oppholde seg, at han ble fraktet.

Og de er i godt selskap, skal vi tro New York Times. I denne byen er det flere avsatte statsledere som har fått et nytt liv - og noen som har forsøkt uten å lykkes.

Blant dem var Øst-Tysklands tidligere leder, Erich Honecker og hans kone Margot Honecker, kjent under kallenavnet «den lilla heksa». Etter å ha mistet makten, fløy de til Moskva fra en sovjetisk flybase i Tyskland, og søkte tilflukt i den Chilenske ambassaden i Moskva. President Boris Jeltsin ville ikke ha dem i landet, og sendte dem tilbake til Tyskland.

HEISTE FLAGG: Det russiske flagget ble heist kort tid etter at prorussiske menn stormet regjeringskontorene og regionforsamlingens bygning i Simferopol på Krim-halvøya i Ukraina. Foto: AFP/ NTB Scanpix


Hentet separatistleder med jetfly

I 2004 derimot var Moskvas borgermester Yuri M. Luzhkov, svært behjelpelig da separatistleder Aslan Abashidze i Ajaria regionen i Georgia måtte slippe makten. Borgermesteren sendte sin private jet for å hente ham. Han skal nå være en av innbyggerne i Barvikha.

Broren til den nå avdøde, tidligere Serber-lederen Slobodan Milosevitsj, forteller til New York times at Milosevtisj enke og familie bor i Barvikha.
Enken Mirjana Markovic og sønnen Marko Milosevitsj bor i hver sin villa. Sønnen er gift med en russisk kvinne. Broren til den tidligere krigsforbryteren fortalte i et telefonintervju med New York Times at de lever et godt liv, har mange venner og mye besøk.

Han sa også at dersom Syrias president Assad skulle komme hit, ville han og hans kone og barn bli tatt godt i mot.

Følg nyhetene på VGTV direkte her

De nye myndighetene i Ukraina har etterlyst Janukovitsj internasjonalt for massedrap. Han ble sist sett på den pro-russiske Krim-halvøya.

Ukrainske myndigheter vil også kontakte internasjonale organisasjoner med en offisiell anmodning om å hjelpe dem å spore bankinnskudd og eiendeler som tilhører den avsatte presidenten og hans nærmeste allierte.

- Vi vil måtte komme til å ta noen svært upopulære avgjørelser, advarte Ukrainas nye statsminister Arsenij Jatsenjuk, og viste til det forrige regimets vanstyre som har bragt Ukraina i en desperat, økonomisk situasjon.

Les også

 1. Janukovitsj etterlyses internasjonalt

  Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj etterlyses nå internasjonalt.
 2. Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse

  Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om en øyeblikkelig militærøvelse for å teste beredskapen i den…
 3. Janukovitsjs administrasjonssjef skutt og skadd

  Administrasjonssjefen til Ukrainas ekspresident Viktor Janukovitsj er skadd i en skyteepisode.
 4. Janukovitsj kan stilles for den internasjonale straffedomstolen

  Parlamentet stemte nettopp for at tidligere president Janukovitsj og hans medsammensvorne kan stilles for den…
 5. Sender ut arrestordre på Janukovitsj

  Den ukrainske interimregjeringen har utstedt en arrestordre på den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj.

Mer om

 1. Ukraina

Flere artikler

 1. Janukovitsj holder pressekonferanse fredag

 2. Janukovitsj: - Jeg ga aldri politiet ordre om å skyte

 3. Russiske jagerfly satt i kampberedskap

 4. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

 5. - Janukovitsj er Ukrainas egen Quisling

Fra andre aviser

 1. Anonym kilde: Russland garanterer Janukovitsjs sikkerhet

  Aftenposten
 2. - Ukraina har fått kontroll over flyplasser

  Bergens Tidende
 3. - Janukovitsj har fått hjerteinfarkt

  Bergens Tidende
 4. Janukovitsj sier han fortsatt er Ukrainas president

  Bergens Tidende
 5. Ukraina: Russland har 16.000 soldater på Krim

  Fædrelandsvennen
 6. - Russisk ultimatum

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder