PÅ CUBA I FJOR: Mexicos tidligere president Felipe Calderon (til høyre) sammen med Cubas leder Raul Castro. Foto: REUTERS/NTB Scanpix

Mexico reagerer på angivelig spionasje fra USA

Mexicanske myndigheter retter kraftig kritikk mot USA etter rapporter om at amerikansk etterretning spionerte på tidligere president Felipe Calderon.

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge ukemagasinet Der Spiegel hacket en avdeling i etterretningsorganisasjonen NSA seg inn i Calderons epost i mai 2010.

Der Spiegel skriver at dokumenter lekket av spionsiktede Edward Snowden viser at Calderons epost ble «en lukrativ» kilde til informasjon for NSA.

Uakseptabel

NSA skal via serveren i regjeringskontorene også ha hacket seg inn i epostene til andre medlemmer av den mexicanske regjeringen.

Det mexicanske Utenriksdepartementet sier den angivelige spionasjen «er uakseptabel, ulovlig og strider mot mexicansk og internasjonal lov».

Mexico er en av USA største handelspartnere, og rapportene om NSAs praksis kan komme til å skade forholdet mellom de to, ifølge Reuters.

USA og Mexico har den siste tiden trappet opp samarbeidet om sikkerhet langs grensen, immigrasjon og kamp mot organisert kriminalitet.

Omfattende gransking

Det mexicanske Utenriksdepartementet sier president Barack Obama har lovet en «omfattende gransking» av hvem som var ansvarlig for den angivelige hackingen av Calderons epost.

- I et naboforhold mellom partnere er det ikke rom for slike handlinger, heter det i uttalelsen fra utenriksdepartementet.

Sittende president Enrique Pena Nieto, som etterfulgte Calderon, var selv også et offer for amerikansk spionasje før han kom til makten, ifølge separate rapporter.

Men reaksjonene fra Mexico, som sender 80 prosent av sine eksporterte varer til USA, har vært mildere enn fra blant andre Brasil.

Avlyste statsbesøk

Brasils president Dilma Rousseff utsatte i september et planlagte statsbesøk til USA fordi amerikanerne har spionert på henne.

USAs president Barack Obama forsøkte å berge turen under en 20 minutter lang telefonsamtale med Rousseff i midten av måneden. Men han klarte ikke å overbevise den brasilianske presidenten, som lenge har truet med å avlyse.

Det hele ble utløst av avsløringer om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har overvåket eposter, tekstmeldinger og telefonsamtaler mellom Rousseff og hennes rådgivere.

Rousseff skulle ha besøkt Det hvite hus 23. oktober.

Mer om

  1. Mexico

Flere artikler

  1. Mexico gransker amerikansk spionasje

  2. Utvalg anbefaler innstramming for USAs hysjtjenester

  3. Brasil og Mexico krever svar fra USA om overvåking

  4. Snowden-dokumenter: - Canada spionerte på Brasil

  5. Obama blir mer isolert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder