SEIRET: Her patruljerer nigerianske soldater kort tid etter de hadde erobret Madagali øst i Nigeria for én uke siden. Foto:,AFP

Nigeria: Vi har tatt Boko Haram-bastion

Kan være en håndfull Boko Haram-landsbyer igjen

13 000 drept i Boko Haram-angrep siden 2009

Nigeriansk militær slår tilbake med full styrke mot Boko Harams blodige opprør. Mandag skal styrkene ha gjenerobret den viktige byen Bama, kun to uker før det viktige valget.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dette er en viktig seier for Afrikas største demokrati, som holder valg om knappe to uker. Valget ble utsatt som følge av Boko Harams herjinger nordvest i landet, og etter at en storoffensiv ble iverksatt mot islamistgruppen for to uker siden.

LES OGSÅ: Storoffensiv mot Boko Haram

Nå opplyser det nigerianske militæret at terrorgruppen er drevet ut av den viktige byen Bama, som er den nest største byen i delstaten Borno nordvest i landet, ifølge Reuters.

– Opprydningsaksjonen pågår, het det i en Twitter-melding fra det nigerianske forsvarets hovedkvarter.

Bama har vært under islamistgruppens kontroll siden september i fjor, og flere tusen mennesker ble drevet på flukt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

UTSLETTET: Det øverste bildet viser landsbyen Doro Gowon, også kjent som Doro Baga i Nordøst-Nigeria, 2. januar. På bildet tatt fem dager senere, er store deler av byen utslettet. Foto:,Amnesty International

Den siste bastion

Det er delstatene Borno, Yobe og Adamawa som har vært hardest rammet av Boko Harams blodige opprør, som begynte for seks år siden.

LES OGSÅ: IS aksepterer Boko Haram

Byen Goniri skal være ekstremistenes siste bastion i Yobe, og mandag ble det meldt fra militærhold at også denne byen er gjenerobret.

Artikkelen fortsetter under videovinduet!

I Nigeria har militæret uttalt at Boko Haram er nedkjempet i hele delstaten Adamawa. Stemmer det at opprørerne nå også er slått i Yobe, gjenstår kun en håndfull byer og landsbyer i Borno hvor ekstremistene fortsatt har kontroll

Senere har konflikten spredt seg til nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger. Niger og Tsjad har sammen inngått en militær allianse mot Boko Haram, og rullet inn store styrker i kampen mot islamistene.

LES OGSÅ: Slik har Boko Haram lagt landsbyer i ruiner

Forrige uke maktet de allierte å gjenerobre den nigerianske byen Damasak, og drepte minst 200 Boko Haram-krigere på veien.

BRUTAL: Abubakar Shekau er lederen for den ekstremistiske gruppen Boko Haram. Foto:,Ap

Landene samarbeider i kampen mot de islamistiske opprørerne, og den siste tiden har Boko Haram lidd flere nederlag. Regjeringen i Niger hevdet nylig at opprørerne ikke lenger utgjorde noen trussel der.

Blodige angrep

Over 13.000 har blitt drept, og over en millioner fordrevet fra sine hjem siden 2009. Fredag besluttet Den afrikanske union å oppnevne 10.000 nye soldater til de regionale styrkene.

Så langt har Vestlige styresmakter kun bivånet den pågående dramatikken, og anser dette som en konflikt som best lar seg løse av lokale militære, skriver AFP.

– At Boko Haram sverger troskap til IS kan trekke Vestlige styrker mot dem. Spesielt Frankrike, som allerede driver en flernasjonal anti-terrorist kampanje i Vesten og i den sentralafrikanske regionen, sa Ryan Cummings i Red 24, et selskap som gir rådgivning om sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under bildet!

RYKKER FREM: Her er tsjadisiske soldater på vei mot frontlinjen for å sette en stopper for Boko Harams blodige opprør. Foto:Stringer,Reuters

IS-allianse

Opprørsgruppens har i flere år kjempet for å innføre et kalifat, en islamsk stat, i nordlige deler av Nigeria. Siden 2009 har gruppen gjennomført en lang rekke blodige angrep og kontrollerer i dag et område på størrelse med Belgia.

LES OGSÅ: Kidnappet 185 barn og kvinner

Islamistgruppen har også flere andre motiver. Ekstremistene opererer delvis som en kriminell bande som angivelig tjener penger blant annet på slavehandel. Boko Harams leder Abubakar Shekau sverget for drøye en uke siden troskap til Den islamske stat, og kort tid etter kom meldingen om at den militante islamistiske gruppen aksepterte Boko Haram.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder