DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble truffet av fire skudd og drept et steinkast fra Kreml og Den røde plass. Modellkjæresten, ukrainske Anna Duritskaja (23), ble vitne til drapet, som er et av de mest dramatiske drapene i hele president Putins 15 år lange periode som Russlands leder. Foto:,AFP

Modellen Anna (23) var vitne til drapet på kjæresten Nemtsov

Boris Nemtsov (55) gikk sammen med sin kjæreste Anna Duritskaja (23) da han ble skutt og drept rett i nærheten av Kreml. Ugjerningen ble fanget på video.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den ukrainske modellen kom uskadet fra angrepet og har siden forklart seg for russisk politi om hva hun så.

I går kom det meldinger om at politiet nekter 23-åringen å forlate leiligheten sin. Trolig skyldes det at de ønsker å beskytte henne som vitne. Det er ingenting som tyder på at hun skal være mistenkt i saken. Samtidig skal russisk politi ha ransaket leiligheten til den drepte opposisjonspolitikeren.

Nemtsov skal ha hatt et forhold til Duritskaja i tre år. Ut fra flere twittermeldinger fra Nemtsovs venner tyder alt på at forholdet til Anna Duritskaja var åpent.

Hun kaller seg selv modell og skuespiller, men det er ikke kjent om hun har hatt roller i filmer eller på scenen. Hun studerte til bibliotekar ved universitetet i Kiev.

Boris Nemtsov etterlater seg fire barn, som han har fått med tre forskjellige kvinner. På 50-årsdagen i 2009 skal alle hans kvinner og barn ha vært til stede.

Putin-kritisk

Nemtsov ga flere radiointervjuer fredag kveld, først til den russiske kanalen Ekko Moskva, deretter på telefon til en ukrainsk radiostasjon.

Han gikk så videre til det berømte varehuset ved Kreml, GUM, der han møtte sin mer enn 30 år yngre kjæreste. De spiste på Kafé Bosco, der du kan kikke ut over den Den røde plass. Deretter bega de to seg til fots mot Nemtsovs leilighet på Malaja Ordynka-gaten. Den ligger på den andre siden av Moskva-elven, og de måtte altså gå over Bolsjoj Moskvoretskij-broen.

Et værkamera fanget opp dramaet, som skjedde et steinkast fra selveste Kreml. Det kan muligens gi etterforskerne nye spor.

1. Et arbeidskjøretøy, muligens en søppelbil, venter i noen sekunder på nedsiden av broen (kan være på grunn av trafikk eller rødt lys. 2. Nemtsov og hans ledsager kan ses på broen, med søppelbilen bak. 3. Søppelbilen nærmer seg bak paret. 4. Søppelbilen tar igjen paret. 5. Mulig attentatmann løper ut bak søppelbilen. Det er ikke mulig å si hvor han kommer fra. 6. Mulig attentatmann plukkes opp av bil rett bak. Ingen annen trafikk på veien på dette tidspunktet. 7. Mulig fluktbil kjører avgårde, mens Nemtsov ligger igjen på gaten. Søppelbilen har stoppet. 8. Politiet dukker opp på åstedet. Foto:,TVC

Anna Duritskaja skal ha forklart at hun og Nemtsov forlot restauranten i 23-tiden. Hvem som skjøt og hvorfor, er fremdeles et mysterium.

Kvaliteten på videoen fra værkameraet er dårlig, men ifølge den russiske kanalen TVC, som først publiserte den, er det Nemtsov og hans kvinnelige følge som går over broen.

BAKGRUNN: Disse Putin-kritikerne er drept eller mystisk døde

Filmes på avstand

Det virker som en helt vanlig vinterkveld i sentrum av Moskva, og trafikken kjører forbi som normalt. Men gjennom de neste minuttene kommer det til å dokumentere det som er et av de mest dramatiske drapene i hele president Putins 15 år lange periode som Russlands leder.

Et saktegående kjøretøy, som muligens er en søppelbil, tar igjen paret, slik at vi mister dem av syne. Plutselig stormer en ukjent person frem og ut på veien. På opptaket ser det også ut til at en bil stanser, og deretter kjører fra stedet.

Det er på dette tidspunktet skuddene trolig faller. Dramatikken er filmet på så lang avstand at disse detaljene tilsynelatende ikke fanges opp.

Søppelbilen kjører forbi, men stanser et stykke lengre frem. En person, som antagelig er Duritskaja, går frem til kjøretøyet, hvorpå en forbipasserende person også springer frem. Personen snur så og går tilbake til åstedet der Nemtsov ligger skutt.

En annen bil stanser et kort øyeblikk ved søppelbilen, men forsvinner raskt ut av bildet. Samtidig går det som trolig er 23-åringen tilbake til Nemtsov, som ligger livløs på bakken.

To minutter senere stanser nok en bil på plassen, og kort tid senere kommer to ukjente personer løpende, og forsvinner deretter ned en trapp fra broen.

Ytterligere en bil bremser ned ved den som nettopp har stanset. Så kjører begge vekk. Det som trolig er Nemtsovs unge kjæreste forlates alene på åstedet. Fem minutter senere ankommer den første politibilen.

Lys bil stopper

Det er tidligere blitt kjent at Nemtsov og kvinnen gikk på broen da en lys bil stoppet opp ved siden av dem og flere menn stormet ut og avfyrte syv eller åtte skudd. Fire av dem traff Nemtsov, som falt sammen.

Skuddene skal ha blitt avfyrt med en halvautomatisk pistol av merket Makarov. Seks patronhylser skal være funnet på åstedet.

Politiet gikk tidlig ut med en etterlysning av tre hvite personbiler. I russiske medier verserer det rykter om at en av de mistenkelige bilene skal ha vært registrert i delrepublikken Ingusjetia, mens andre melder at gjerningsmennene dro av gårde i en bil uten registreringsskilter.

Den ukrainske konsulen i Moskva sier til Radio Svoboda at han har forsøkt å besøke Duritskaja, men at det ikke har lykkes.

– Jeg har ikke informasjon om hvor hun er nå, sier Gennadij Breskalenko til radiostasjonen.

– Ettersom hun bare har status som vitne, kunne hun dra hjem til Ukraina, sier Breskalenko.

En talskvinne for etterforskningsledelsen har trukket fram Nemtsovs forhold til en ukrainsk kvinne som et mulig motiv for drapet.

Kommentar:Han talte Putin midt imot

Minnemarsj for Nemtsov

Det var søndag en stor minnemarkering for Boris Nemtsov i Moskva sentrum, hvor flere titusener deltok. Det skulle egentlig ha vært en protest mot den økonomiske krisen og krigen i Ukraina, men dette har i stedet blitt en minnemarsj for den drepte opposisjonspolitikeren.

Slike massemønstringer er svært uvanlig i den russiske hovedstaden, hvor myndighetene strengt kontrollerer opposisjonelle arrangementer.

Det var også minnemarkeringer i flere andre byer, blant annet St. Petersburg og Novosibirsk.

Tidligere visestatsminister Boris Nemtsov var kjent som en krass Putin-kritiker. Putin sier imidlertid at han selv vil lede etterforskningen og lover at gjerningsmennene vil bli funnet og straffet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder