FÅR BARNDOMMEN TILBAKE: Noen av barna som ble løslatt fredag løper mot transit-senteret etter løslatelsesseremonien i Batangafo i Den sentralafrikanske republikk. Foto:,UNICEF

163 barnesoldater løslatt fra milits

645 barnesoldater løslatt siden mai

UNICEF: 6000-10.000 barnesoldater i landet

Fredag fikk 163 barn en ny sjanse i livet etter å ha vært brukt som barnesoldater i Den sentralafrikanske republikk over lang tid.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De 163 barna, inkludert fem jenter, ble fredag løslatt av antibalaka-militsen i Den sentralafrikanske republikk.

Løslatelsen, som ble fasilitert av UNICEF og FN, kommer tre måneder etter 357 barn ble sluppet fri som følge av en avtale mellom landets ti største væpnede grupper. Man ble da enige om at alle barnesoldatene skulle slippes fri og at det ikke skulle rekrutteres nye.

– Nyheter som dette fyller meg med håp fordi vi ser at det svært tidkrevende forhandlingsarbeidet med de væpnede gruppene gir resultater. Siden avtalen i mai ble underskrevet har over 600 barnesoldater blitt sluppet fri og så langt i år over 2000. Dette viser hvilken kraft UNICEF som verdens største barneorganisasjon har, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng til VG.

I april i år beskrev FNs flyktningråd krisen i Den sentralafrikanske republikk som den største glemte humanitære krisen i vår tid.

Les også:Krigens beste våpen: Barnesoldater

Landet har lenge vært preget av en voldelige konflikt mellom Anti-balaka, som har mange kristne medlemmer, og den muslimske opprørsalliansen Seleka.

VG har tidligere skrevet om hvordan over 10.000 barn er vervet som barnesoldater i landet.

Lang vei igjen

Det anslås at mellom 6.000 og 10.000 barnesoldater i landet. Dette inkluderer barn som er soldater, så vel som kokker, budbringere, eller andre roller.

HÅPEFULL: Kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i UNICEF. Foto:,Unicef

– De 163 som ble sluppet fri i går er en av mange seiere som må til for å vinne hele slaget. Gårsdagens løslatelser er viktige skritt for og får slutt på bruk av barnesoldater. Dette arbeidet krever tålmodighet, det finnes ingen snarveier- derfor gleder vi oss over hver eneste seier. Gårsdagens løslatelser var en ny seier.

– Hvordan har livet til disse barna vært?

– Noen av barna er brukt i krigshandlinger, de har måttet utføre grusomme handlinger som drap og vold. I tillegg vet vi at spesielt jenter er brukt som sexslaver. Livet som barnesoldat er brutalt og mange er svært traumatisert – ingen barn skulle måtte oppleve noe slik, sier Ryeng.

Når barna slipper fri, blir de innrullert i et rehabiliteringsprogram.

– Barnesoldater blir gjennom livet som soldat fratatt barndommen de har rett på og som aldri kommer i reprise. De som er løslatt bli innrullert i et rehabiliteringsprogram hvor de får hjelp til å bearbeide det de har opplevd. Målet er at vi skal kunne gjenforene dem med familiene sine, få dem tilbake på skolebenken og la dem oppleve det som er igjen av barndommen de ble fratatt.

Les også: Rapport fra flyktninghjelpen – Her er det verst for barn

Trenes til drapsmaskiner

Dessverre er det ikke alle foreldre som vil ha barna tilbake, ifølge Ryeng.

– Tanken på at en trent drapsmaskin sover sammen med dem er for skummel. Der hvor vi ikke finner en løsning med familien finner vi fosterfamilier.

NYTT LIV: Tidligere anti-balaka-barnesoldater venter på å bli løslatt fra en camp i Bangafo fredag. Foto:Edouard Dropsy,Afp

Ryeng var selv i Den sentralafrikanske republikk i februar i fjor mens det enda var harde kamper mellom antibalaka-militsen og seleka-militsen.

– Det er en hel befolkning som lider under borgerkrigen i et land de færreste har hørt om. De mangler det mest grunnleggende som vann, mat, sanitære forhold og beskyttelse mot vold og overgrep. En hel befolkning er glemt av verden.

Les også: Her er barn (8) soldater, spioner og tjenere

FN: – Markerer et stort steg

I en pressemelding sier Mohamed Malic Fall, en UNICEF-representant som deltok under seremonien, at de forventer at hundrevis av flere barn blir løslatt før utgangen av dette året.

– Denne løslatelsen er et tegn på at prosessen med å implementere forpliktelser fra ledere av disse gruppene, som en del av en fredsprosess, går etter planen, sier Fall.

– Denne dagen markerer et stort steg mot slutten på rekruttering og bruk av barn i væpnede grupper i Den sentralafrikanske republikk, og selvfølgelig også et steg mot fred i landet, sier FNs representant Diane Corner, som også var til stede under seremonien.

Mindre løslatelsesseremonier ble også gjennomført i hovedstaden Bangui i forrige uke, og tidligere i august i Basse Kotto og Mobaye-distriktet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder