NÅDDE ALDRI EUROPA: Slik endte fluktforsøket til en av flyktningene på vei til Europa, på stranden vest i Libya. Dette er hverdagen for de frivillige som jobber med å samle opp døde langs Libyas strender. Foto: Foto:Hani Amara,Reuters

200 mennesker druknet da nok en overfylt båt forliste: En vanlig dag på dødens strender

Her henter frivillige nok et lik opp fra havet i krigsherjede Libya. Øyenvitner forteller VG om kroppene som skyller inn på stranden i hjembyen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da morgensolen lyste opp stranden i Zuwara vest i Libya fredag morgen, forsto den lokale fotografen Mohamed Ben Khalifa hvilken ufattelig tragedie han var vitne til.

Det han så var små barn med ansiktene ned i sanden, døde kropper strødd i vannkanten.

200 mennesker druknet da nok en overfylt båt forliste rett utenfor havnebyen.

– Det var et forstyrrende syn, en virkelig tragedie, sier Ben Khalifa til VG på telefon fra Libya.

Les også:Disse kommunene sier nei til flere flyktninger

Lovløst land

Han har vokst opp i den libyske byen som nå er en av de mest sentrale havnene for avreise fra Nord-Afrika, over Middelhavet, til Europa.

I Zuwara finner du smuglere, flyktninger, og hjelpearbeidere om hverandre. Det som mangler er fungerende myndigheter.

Fire år etter de vestlige angrepene mot Muammar Gaddafis regime, der Norge deltok aktivt, er Libya et land i kaos. To rivaliserende regjeringer kjemper nå om makten. Den internasjonalt anerkjente regjeringen har flyktet fra hovedstaden. Væpnede militser kjemper om makt. I Gaddafis fødeby Sirte, vokser IS sin avdeling i Libya.

I det lovløse landet blomstrer den storstilte smuglingen.

– Ingen av regjeringene i landet vårt klarer å løse problemet, sier Ben Khalifa.

MER OM LIBYA: Ayat (27) kjempet for et demokratisk Libya. Nå lever familien under IS-regime.

TRAGEDIE: Dette er en av de tragiske scenene den lokale fotografen Mohamed Ben Khalifa så da han kom til stranden i Zuwara fredag morgen. Foto:Mohamed Ben Khalifa,Ap

Som VG skrev i går, finnes det ingen steder i verden som er mer dødelige for folk på flukt enn farvannet utenfor Libya. Så langt i år har minst 2500 mennesker mistet livet i forsøket på å nå Europa.

Men mørketallene er trolig enorme.

Dødstallene fra FN og andre organisasjoner baserer seg stort sett på beretninger fra de europeiske skipene som kommer flyktningene til unnsetning når de er ute på åpent hav.

De eneste som ser det virkelige omfanget av katastrofen, er de frivillige som går langs strendene.

En av dem er Ali Gandoz.

– Hvis dette ikke stopper snart, vil det bare bli verre, sier han til VG.

KOMMENTAR: «Flyktninger, velkommen!»

BAKGRUNN:– Norge sviktet oss da vi trengte det som mest

Stor psykisk belastning

Han var ikke i hjembyen Zuwara da båten gikk ned natt til fredag. Men sammen med andre ansatte i organisasjonen han jobber for, AlHurria, reiste han dit med en gang han fikk nyhetene.

Det han forteller VG, vitner om lidelsene de overlevende gjennomgår:

– Vi klarte å redde 200 mennesker. Hvis de ikke var halvveis druknet, led de av psykisk sammenbrudd, dehydrering, solstikk, høy feber, infeksjoner og diare, sier Gando og fortsetter:

– Du kan bare tenke deg hva som går igjennom hodet ditt når du ser hele døde familier langs kysten i byen din. Alt dette skjer på grunn av de kriminelle menneskesmuglerne, som gjør dette mulig.

Ingen av de frivillige som jobber langs strendene får betaling. Mannen som tar seg av identifiseringen i Zuwara er en veterinær, fordi de ikke har noen lege.

– I løpet av de to siste årene har han fått en slags erfaring. Men han er den eneste som driver med dette i området, sier en ansatt i Leger uten grenser til Guardian.

Les mer:Slik reiser flyktningene til Europa

BIDRAR: Dette synet møtte Mohamed Ben Khalifa i Zuwara natt til fredag. Innbyggere gjorde alt de kunne for å hjelpe. Foto:Mohamed Ben Khalifa,Ap

Familietragedier

Og for å gjøre situasjonen enda vanskeligere: Flere av de som nå skylles i land langs strendene har ligget så lenge i sjøen at de er umulige å identifisere.

Dermed ender utallige i anonyme graver vest i Libya – uten at pårørende noensinne får beskjed om hva som skjedde med deres kjære.

På stranden i Zuwara tok Mohamed Ben Khalifa seg tid til å snakke med noen av de som overlevde fredagens forlis.

– En syrisk mann jeg snakket med hadde akkurat overlevd, mens hans kone og hans ene datter druknet. Hans andre datter hadde allerede kommet seg til Europa med en annen båt. Mannen visste ikke hva han skulle gjøre, sier Ben Khalifa, og spør:

– Skulle han prøve enda en gang?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder