Ukraina frykter ny invasjon

30 mennesker skal ha mistet livet i kampene som har blusset opp de siste dagene. Nå advarer Ukrainas president om at kampene kan eskalere ytterligere.

  • Linn Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

– Det har aldri vært så mange soldater nær våre grenser siden august. Det må være en grunn til å ha en så sterk styrke på plass. Trusselen om en invasjon er uten sidestykke, sa han på en pressekonferanse fredag.

Mens det ukrainske militæret anklager prorussiske separatister for å ha gått til angrep hevder separatistene selv at de bare forsvarer seg.

Oppblussing av konflikten

Kampene som har blusset opp i Øst-Ukraina de siste dagene, har utløst en frykt for at krigen nok en gang skal bryte ut for fullt, ifølge NTB.

Onsdag brøt det ut harde kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister i Øst-Ukraina. Hendelsene er den hardeste opptrappingen av konflikten i landet på rundt tre måneder og i strid med våpenhvilen mellom partene.

Våpenhvilen trådte i kraft 15. februar i år.

I RUINER: En innbygger i byen Telmanove sør for Donetsk viser hvordan huset hans ble ødelagt i kampene mellom ukrainsk militære og prorussiske separatistene onsdag. Foto:Aleksey Filippov,Afp

Nå sier imidlertid Ukrainas president Petro Porosjenko sier at han frykter en russisk invasjon i Øst-Ukraina.

Ifølge AFP hevder presidenten at mer enn 9000 russiske soldater har strømmet inn i Ukraina.

Hastemøte i sikkerhetsrådet

Fredag avholdt FNs sikkerhetsråd et krisemøte for å diskutere bruddet på våpenhvilen.

– Våpenhvilen må respekteres til det fulle og beskyttelsen av sivile må prioriteres, sa FNs politiske leder, Jeffrey Feltman, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også:Hevder Putin svartelister 89 EU-politikere

Siden kampene ble trappet opp i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk, er det meldt om titalls drepte på begge sider.

Fire ukrainske soldater skal ha blitt skadet de siste 24 timene. Kommandør Eduard Basurin for separatistene har bekreftet at en separatist er død, og fire skadede.

– Russland har et spesielt ansvar

Under et besøk på Universitetet i Oslo torsdag var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg klar på at de nye kampene i Øst-Ukraina er en påminnelse om at våpenhvilen er svært skjør, skriver NTB. Han mener det er viktig at alle parter respekterer våpenhvilen og trekker tilbake tunge våpen, og understreket at Russland spiller en sentral rolle i dette.
– Russland har et spesielt ansvar fordi de støtter separatistene og forsyner dem med tunge våpen, og Russland har også styrker i Øst-Ukraina, sa Stoltenberg ifølge NTB.

BLE SKADET: To eldre damer blir behandlet på sykehus etter å ha blitt skadet i forbindelse med kampene i byen Telmanove onsdag. Foto:Aleksey Filippov,Afp

Ifølge Daily Star vil EUs sanksjoner mot Russland bli et sentralt tema når G7-landene avholder toppmøte søndag.

Frem til i fjor het gruppen G8. Åtte ble imidlertid til syv da landene ble enige om å stenge Russland ute av samarbeidet.

Ifølge FN har mer enn 6400 blitt drept i konflikten etter at kampene starter i april i fjor.

Mer om

  1. Ukraina
  2. Russland

Flere artikler

  1. Ukrainas forsvar hevder å ha drept 80 opprørere

  2. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

  3. Våpenhvile i Øst-Ukraina

  4. Volden blusser opp i Øst-Ukraina

  5. Planlegger evakuering av by i Øst-Ukraina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder