Erna og Merkel klemte til mot terror

PARIS (VG) Statsminister Erna Solberg (H) brukte søndagens minnemarkering både til å minnes ofrene og diskutere hvordan Europas ledere skal jobbe tettere mot terror.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Krister Sørbø

Artikkelen er over fem år gammel

I går marsjerte hun sammen med stats­ og regjeringssjefer fra hele verden i Paris sentrum. Med seg hadde hun også utenriksminister Børge Brende.

Per Olav Ødegaard kommenterer: Den store frihetsmarsjen

Solberg sier markeringen var en merkedag for fransk og europeisk historie.

– På alle måter er dette en dag som vil bli husket for historien, sier Solberg til VG i flyet på vei hjem fra markeringen.

Irritert på karikaturer

Hun sier ytringsfriheten står styrket etter terroren.

– Hendelsene den siste uken har vist oss at vi fortsatt må kjempe for vår ytringsfrihet. Jeg tror vi nå er mer oppmerksom på hvor viktig den friheten er for oss alle, sier Solberg.

Det er en frihet som også ofte kan ramme henne selv. Høyre­lederen er et yndet objekt for norske karikaturtegnere. Se for eksempel VG-tegner Roar Hagen i denne saken.

– Jeg kan bli irritert når jeg ser noen av de tegningene. Jeg kan tenke «herregud, så store nesebor har ikke jeg» eller at jeg ikke ser sånn ut. Og i noen settinger kan jeg tenke «dette er helt misforstått», sier hun, før hun legger til:

TOK BUSS: Erna Solberg på vei ut av presidentpalasset og over i en buss som tok lederne til marsjen. Her sammen med blant annet sjeik Mohamed Ben Hamad Ben Khalifa Al Thani, som er en del av Qatars kongefamilie. Foto:Krister Sørbø,VG

– Jeg må bare ta det sånn at noen ser slik på meg. Samtidig erkjenner jeg at jeg er en maktperson i norsk politikk. Jeg må tåle å bli karikert, og det gjør jeg.

Føles støtende

Solberg kjente til karikaturmagasinet Charlie Hebdo, som onsdag forrige uke ble utsatt for det brutale og blodige terrorangrepet. Statsministeren hadde lest utgaver av bladet i forbindelse med at hun lærte seg fransk.

– Det jeg registrerte da jeg leste det var at de kunne være ganske tøffe mot politikerne. Det er jo noe som også våre karikaturtegnere kan være. Kanskje særlig i overdimensjoneringen av det seksualiserte.

– Så du på tegningene som støtende?

– Jeg tenkte at de politikerne som ble karikert nok ville følt det som veldig støtende. Men jeg må innrømme at jeg ikke hadde sett tegningene av kirken og Muhammed før nå.

BONJOUR: Erna Solberg og Børge Brende ankom Paris med privatfly søndag morgen. Foto:Krister Sørbø,VG

Frankrikes president Francois Hollande hadde i går invitert de mange stats-­ og regjeringslederne til mottakelse i presidentpalasset Elysée.

Andre veier

Solberg sier det er en selvfølge at hun deltar i minnemarkeringer som gårsdagens, men at det også er ekstra viktig for en norsk statsminister å være til stede og bli kjent med sine europeiske kolleger.

I europeisk sammenheng er Solberg fortsatt ganske fersk som statsminister, og merker hvor godt EU-lederne kjenner hverandre.

– Det er veldig viktig for Norge som nasjon at vi deltar på slike møter. Vi som ikke er en del av EU har et ekstra behov for dette. Det er særlig viktig for oss.

– Hvorfor?

– Vi må benytte de andre veiene til å få et nært og godt samarbeid. De 28 EU­lederne møtes jo hele tiden. Derfor har jeg også vært på reiser til Polen, Italia, Hellas og så videre. Det er for å møte dem, få tid til å snakke med dem og bli kjent. Det er lettere å få dem til å ta telefonen når vi ringer hvis de kjenner meg.

PARTIVENNER: Erna Solberg, her i samtale med Storbritannias statsminister David Cameron. Han leder også Høyres søsterparti Conservatives. Foto:STATSMINISTERENS KONTOR,

I går brukte Solberg flere av sine samtaler til å diskutere mulige strategier for å forhindre nye terrorangrep.

– Det å samarbeide godt på informasjonsutveksling ble av flere tatt opp som viktig. Vi diskuterte at vi må lage en felles strategi for å bekjempe at folk reiser ut for å drive krig i andre land, og senere kan komme tilbake til hjemlandet og utgjøre en trussel.

Klemte Merkel

Blant dem Erna Solberg oppsøkte og snakket med i presidentpalasset i går var Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Merkel har vært et forbilde for Solberg i mange år.

– Vi har møttes flere ganger. Hun er en inspirerende og hyggelig dame, men vi har sikkert mye igjen for å være så nære… Vi er ikke akkurat venninner ennå. Men jeg snakker greit med flere.

– Nå synes jeg du er altfor beskjeden. Jeg så jo at det var ganske god stemning mellom deg og Cameron, og med Merkel.. Og Rutte (Nederlands statsminister, red. anm.), skyter Børge Brende inn.

HISTORISK SAMLING: Erna Solberg (rød ring) måtte innfinne seg i de bakre rekkene av europeiske statsledere som deltok i marsjen i Paris sentrum i går. Foran fra venstre går Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Paris' borgermester Anne Hidalgo, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy, Malis president Ibraheim B. Keita, Frankrikes president François Hollande, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Palestinas president Mahmoud Abbas, Italias statsminister Matteo Renzi, Sveits' president Simonette Sommaruga, Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu og Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto:Patrick Kovarik,Afp

– Ja, Rutte har jeg jo fått veldig god kontakt med. Og vår venn fra Luxembourg. Vi har samme holdning til å ha det hyggelig. Vi var på samme rockekonsert en gang, sier Solberg.

– De er helt vanlige mennesker. Hele gjengen, legger hun til.

Marsjerte

Under marsjen i går var det et omfattende sikkerhetsopplegg som omga verdenslederne. Det gjorde at Solberg var vanskelig å få øye på i vrimmelen av topp-politikere.

– Da tenkte jeg at «verden går fremover selv om jeg ikke setter albuene i folk for å komme i første rekke. Det viktigste er å være der for å vise støtte, ikke for å være på alle bildene for å vise seg frem hjemme». Alle stats­ og regjeringssjefene kunne ikke gå i første rekke.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Solberg-regjeringen
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Rekordmange viste sin avsky mot terror

 2. Massiv markering mot terror

 3. Erna om karikaturene: - Norge burde støttet Selbekk mer

 4. Erna Solberg på toppmøte i Paris: Slik skal terror-spredning på nett stoppes

 5. Solberg: – Ingen bomber kan knuse vårt samhold med Frankrike

 6. Sterke reaksjoner fra norske politikere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder