DØDSSKIPETS SISTE PASSASJER: Russel Rebello var lenge cruiseskipets siste savnede passasjer. Nå er han trolig funnet. Foto:,AP og PRIVAT

**Dødsskipets siste gåte oppklart: Kevins bror var «Costa Concordias» siste savnede - nå er han funnet

Broren til VG: - Han var en helt

Russel Rebello jobbet som servitør på cruiseskipet «Costa Concordia». Snart tre år etter at skipet kantret, kan familien endelig få en verdig begravelse.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er drøyt én uke siden kroppen til Russel Rebello ble funnet i milliardvraket av det som en gang var verdens største cruiseskip - over to år og ni måneder etter at «Costa Concordia» kantret utenfor den italienske øyen Giglio. Russel var den siste av 32 personer som ble funnet død etter at kaptein Francesco Schettino seilte skipet på grunn i 2012.

- Vi ønsker å gi Russel den verdige begravelsen han fortjener. Han var en helt, sier Russels bror Kevin Rebello til VG.

Rebello ble sist sett da han bisto passasjerer med å komme seg i redningsbåter. Rebello ble funnet på åttende dekk, ifølge The Guardian.

Venter endelig DNA-bekreftelse

I over to år har Kevin bistått letemannskapet i søket etter hans savnede bror. Fortsatt gjenstår endelig DNA-bekreftelse på at kroppen som er funnet er den indiske servitøren, men Kevin har slått seg til ro med at broren er funnet.

- Det er fortsatt en lang prosess med DNA-test og andre formaliteter. Jeg antar det tar fire til fem uker før vi får Russel hjem igjen. Men jeg har ventet i over tusen dager, så jeg klarer å vente litt til, forteller Kevin.

- Vært der fra dag én

Luksusskipet ble hevet i fjor høst, og klargjort for det som ble beskrevet som den største maritime redningsoperasjonen noensinne. Ved hjelp av 12 slepebåter ble det 11.4500 tonn tunge fartøyet fraktet i fire dager og 320 kilometer til den italienske havnebyen Genova, en operasjon som markerte slutten på en to år lang opprydningsjobb.

GIR IKKE OPP: Kevin Rebello ga aldri opp håpet om å finne sin savnede bror, som var dødsskipets siste savnede passasjer. Foto:,AFP

Samme måned reiste Kevin Rebello til havnebyen for å overvære søket - som så mange ganger tidligere. Han har tidligere uttalt til VG at han aldri mistet håpet om å finne sin bror (VG +).

– Jeg har vært der fra dag én. Jeg har sett alle likene bli dratt i land, og det er bare håpet som gjør at jeg fortsetter å lete den dag i dag. Hverken jeg eller familien klarer å akseptere at Russel bare er borte. Det er ikke tid for å sørge ennå. Vi vil bare at han skal komme hjem til Mumbai, der han hører hjemme, uttalte Kevin Rebello til VG i august.

Siste gang han så sin bror var for fem år siden i nettopp Genova.

– Genova, 2009. Det var siste gang jeg så min bror. Han hadde jobbet i åtte måneder og skulle dra hjem til India for å møte sin sønn Rhys, som ble født noen måneder før. Vi tilbrakte kun noen timer sammen, sa Kevin Rebello.

Drapstiltale

TILTALT: Costa Concordia-kaptein Francesco Schettino er tiltalt for uaktsomt drap. Fem besetningsmedlemmer har allerede mottatt fengselsstraff. Foto:Andrew Medichini,Ap

Fem besetningsmedlemmer fikk fengselsstraff for sin rolle i forliset. Kaptein Francesco Schettino står tiltalt for flere tilfeller av uaktsomt drap, og for å ha forlattet synkende skip. Dømmes han, risikerer kapteinen 20 år i fengsel. Den tidligere «Costa Concordia»-kapteinen har tidligere beklaget forliset i et intervju seks måneder etter ulykken.

Det var om lag 3200 passasjerer og et mannskap på 1000 om bord da luksusskipet gikk på grunn utenfor Italias vestkyst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder