FLYKTER FRA ISLAMISTENE: Her sitter en ung Yezidi-kvinne med sine barn i en flyktningleir i Nord-Irak. Hun har sluppet unna ISILs kidnappinger av både barn og kvinner. Foto:Ahmad Al-rubaye,Afp

ISIL fortsetter massakre i landsbyer i Nord-Irak: Sky: Nye 312 yezidier drept i Nord-Irak

# DPA: Fredag ble opp mot 100 yezidier drept

Ifølge Sky News er hele 312 nye yezidier drept i Nord-Irak. Drapene skal ha skjedd i den samme landsbyen som millitante islamister massakrerte 100 menn igår. En rekke kvinner og menn skal også være bortført.

  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Lørdag kveld kom det også meldinger, fra Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights, om at også 700 mennesker tilhørende stammen al-Sheitaat øst i Syria i løpet av de siste to ukene er blitt drept av krigere fra IS.

Denne nord-irakiske landsbyen Kojo hvor den største massakren av de islamiske fundamentalistenene idag skal ha funnet sted og to andre landsbyer i nærheten har vært omringet av ekstremister fra IS i lengre tid. Landsbyen har om lag 1.200 innbyggere som alle tilhører yezidi-minoriteten.

Informasjonen skal ifølge nyhetsstasjonen stamme fra en irakisk embetsmann høyt oppe i systemet. Noe mer innsikt i hva som faktisk har skjedd i området i dag foreligger foreløpig ikke.

I fall Skys opplysninger stemmer har har mer enn 400 yezidier blitt slaktet ned i disse landsbyene de siste to dagene.

Startet massakre etter Obama-tale

Den skjedde dagen etter at president Barack Obama lovte mer militær innsats i Nord-Irak for å avhjelpe situasjonen. Flere land, blant annet Norge og Danmark, har sagt seg villige til å stille opp med både transportfly og humanitær hjelp. FN selv kategoriserer krisen i Irak på det høyeste nivå på deres «kriseskala.»

Ifølge øyenvitner til gårsdagens massakre skal de militante islamistene fra ISIL ifølge DPA ha gitt valget: Dø eller konverter til islam.

Yezidiene praktiserer en gammel religion som de radikale sunnimuslimene i ISIL mener er kjettersk.

Massakren skal ha skjedd utenfor byen Sinjar som ligger like ved fjellet Sinjar hvor tusenvis av yezidier har søkt tilflukt. Det var nettopp fra denne byen som titusenvis av yezidier flyktet opp i fjellene da IS-styrker tok over byen.

Se bildespesial: Flukten fra fjellet.

FN: Bare 1000 igjen i fjellet

I fjellene var det torsdag ifølge FN omkring 1000 gjenværende flyktninger. Hele 80.000 skal ha klart å flykte ned fra fjellet etter at blant annet amerikanske styrker har beskutt IS stillingene som har omringet det ugjestmilde området tidligere.

Irakiske myndigheter beskriver ifølge AlJazeera det som skjedde i forkant av massakren på følgende måte:

- Vi har informasjon fra mange kilder i området og gjennom etteretning at fredag ettermiddag kom en konvoi med bevæpnede IS-millitante inn i landsbyen. Deretter massakrerte de innbyggerne. Rundt åtti av dem ble drept, sier den irakiske embetsmannen Hoshyar Zerabi.

BRUTAL FRAMFERD: Her er et bilde fra en millitant nettside hvor ISIL soldater holder irakiske soldater fanget etter at de tok over en millitærbase i Tikrit. Bildet er distribuert i midten av Juni. Foto: AP,

Øyenvitne: Det var lik overalt

En av Yezidi-soldatene, Mohsen Tawal fortalte AFP at han så et stort antall lik i byen.

- Det var lik overalt. Vi greide bare å få ut to personer i live. Resten har blitt drept, sier han til nyhetsbyrået.

Hva som har skjedd med kvinnene og barna som er bortførte eller hvor de holdes, er ikke kjent.

Amerikanere bomber ved Mosul

Samtidig har amerikanske styrker bombet mål like ved den store demningen i Mosul i Nord-Irak. Denne er under IS-kontroll, melder CNN. De skal sammen med kurdiske styrker ha klart å ta tilbake noen områder rundt det strategisk viktige damområdet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder