KLAR TALE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg la ingenting i mellom da han talte i Washington D.C. onsdag. Foto:Thomas Nilsson/VG,

Stoltenberg om Russlands sabelrasling: – Uforsvarlig, destabiliserende og farlig

WASHINGTON D.C. (VG) Et forsterket forsvar, håndtere relasjonen til Russland og støtte til nabolandene. Det er NATOs plan for å takle et stadig mer aggressivt Russland.

Artikkelen er over fire år gammel

Det fortalte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i en tale USAs hovedstad onsdag.

– Vi er i et vendepunkt for euroatlantisk sikkerhet. Vi møter økende utfordringer fra både sør og øst, åpnet Stoltenberg talen i Center for Strategic and International Studies.

Han ramset kort opp utfordringene med IS og andre terrorgrupper, angrepene på ytringsfriheten og ustabile stater, men talen handlet i hovedsak om én ting: Russlands aggressive holdning og deres henvisninger til sine atomvåpen.

– Utfordringen fra øst er klar og den kommer fra et gjenoppblussende Russland. Russlands ulovlige og urettmessige annektering av Krim og deres fortsettende destabilisering av Ukraina har brakt væpnet konflikt tilbake til Europa.

LES OGSÅ:Russland trapper opp atomtrusler mot NATO-landene

– Kan skape ustabilitet for oss alle

Generalsekretæren listet opp hvordan Russland har undergravd europeiske sikkerhetsprinsipp ved ikke å respektere grenser, ikke respektere staters selvstendighet eller å utøve åpenhet og forutsigbarhet i militære aktiviteter.

– Dette kan skape ustabilitet for oss alle. Og dette er ikke et Europa vi kan akseptere 25 år etter slutten av Den kalde krigen, sa Stoltenberg for en fullsatt sal.

KOMMENTAR:Hva hvis russerne kommer?

I tillegg til å henvise til sine atomvåpen, har Russland den siste tiden også hatt hyppigere øvelser med fly, ubåter og missiler som kan bære atomvåpen.

– Russlands sabelrasling med atomvåpen er uforsvarlig, destabiliserende og farlig.
LES OGSÅ: Russland ser på NATO som sin største trussel

SELFIE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tok selfie sammen med en av tilskuerne i salen, Mariam Tarasashvili fra Georgia. Foto:Thomas Nilsson/VG,

Slik jobber NATO

Stoltenberg understreket at dette er ikke en tilfeldig utvikling.

– De skaper et større bilde som er av stor bekymring. Russland er en global aktør som hevder sin militære makt, hisser opp aggressiv nasjonalisme, krever seg retten til å tvinge sin vilje på sine naboer og de tar land.

Han pekte ut tre områder NATO jobber for å møte disse nye utfordringene:

• Forsterke avskrekkende midler og forsvar.

• Ta hånd om relasjonene med et gjenoppblusset Russland.

• Støtte de europeiske nabolandene.

Rundreise i USA

Et mer aggressivt Russland var også hovedtema da Stoltenberg, som har vært NATOs generalsekretær siden 1. oktober i fjor, i går møtte president Barack Obama i Det hvite hus.


I tillegg til Russlands stadige mer aggressive holdning, diskuterte de blant annet også IS' fremmarsj. Senere i kveld skal Stoltenberg ha en arbeidsmiddag med blant andre utenriksminister John Kerry, sikkerhetsrådgiver Susan Rice og viseforsvarsminister Robert Work.

Torsdag setter generalsekretæren kursen sørover til delstatene Georgia og Florida hvor han skal besøke flere militærbaser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder