SLUKKER FLAMMENE: En brannmann forsøker å slukke en brann ved en butikk som ble skadd i skyting i Donetsk i Ukraina. Foto:Alexander Ermochenko,Reuters

Volden blusser opp i Øst-Ukraina

For første gang på flere måneder har det brutt ut harde kamper mellom ukrainske styrker og separatister i Øst-Ukraina. Opprørernes forsøk på å ta byen Marjinka er avverget, ifølge Ukrainas forsvarsminister.

  • NTB

Artikkelen er over fem år gammel

De prorussiske opprørerne satte inn stridsvogner og opptil 1.000 krigere da de onsdag prøvde å rykke vestover fra sin høyborg Donetsk, ifølge det ukrainske militæret.

Ukrainas forsvarsminister Stepan Poltorak sier at ukrainske styrker greide å slå tilbake fremrykkingen mot regjeringshærens stillinger ved byen Marjinka.

Separatistene avviser imidlertid at deres styrker har satt i gang en offensiv mot den regjeringskontrollerte byen. De anklager regjeringsstyrkene for å ha skutt mot opprørernes områder rundt Donetsk og tatt livet av 15 personer, deriblant sivile.

Talsmann: Nye angrep

Hendelsene onsdag er hardeste opptrappingen av konflikten i landet på rundt tre måneder og i strid med våpenhvilen mellom partene.

Kampene startet natt til onsdag. Forsvarsminister Poltorak sa til journalister onsdag ettermiddag at operasjonene var avsluttet for øyeblikket.

En talsmann for militæret ble senere sitert av nyhetsbyrået Interfax på at separatistene hadde gått til nye angrep mot Marjinka og at deler av byen sto i brann. Andre talsmenn sier imidlertid at regjeringsstyrkene fortsatt har kontroll over byen.

– I Moskva følger vi veldig nøye med, og vi er dypt bekymret over de provoserende handlingene til de ukrainske væpnede styrkene som, så vidt vi kan se, hisset opp situasjonen, sa Peskov til journalister onsdag kveld.

Les også: Slik er livet i opprørernes by

Han oppfordret videre til en «ubetinget» implementering av fredsavtalen.

USA: Russland har direkte ansvar

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at de som er ansvarlig for det siste utbruddet av kamper, har til hensikt å hindre framgangen i fredssamtalene.

– Så lenge folk er opptatt med å krige, er det en unnskyldning til å ikke forholde seg til politiske reformer, sier Lavrov med en pekefinger til myndighetene i Kiev.

Talskvinne for utenriksdepartementet i USA, Marie Harf, hadde en klar beskjed til Russland etter meldingene om de prorussiske separatistenes angrep onsdag. Hun sier angrepene kan føre til flere konsekvenser for landet.

– Russland har et direkte ansvar for å forhindre disse angrepene og gjennomføre en våpenhvile, sa Harf på en pressekonferanse.

USA og EU har innført en rekke sanksjoner mot Russland som følge av konflikten i Ukraina.

Fanget i gruve

Ifølge separatistene forårsaket regjeringssoldatenes skyting mot opprørerne strømbrudd i to gruver onsdag, noe som gjorde at over 900 gruvearbeidere ble sittende fast.

De ble senere evakuert ut fra gruvene, ifølge separatistenes redningstjeneste.

Mer om

  1. Ukraina
  2. Russland

Flere artikler

  1. Ukrainas forsvar hevder å ha drept 80 opprørere

  2. Ukraina frykter ny invasjon

  3. Planlegger evakuering av by i Øst-Ukraina

  4. Ny våpenhvile i Øst-Ukraina

  5. NATO-Jens: Nå må Russland handle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder