GRØT: Kinas statsminister lover kamp mot forurensningen som ligger som en tjukk grøt over Beijing og resten av Nord-Kina. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB scanpix

Kina til kamp mot forurensning

Kina erklærer krig mot forurensning, sa statsminister Li Keqiang under åpningen av Folkekongressens årlige sesjon i Folkets store hall i Beijing onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Parolen, som ble presentert sammen med detaljerte tiltak som skal redusere forurensningen, sikter rett inn mot et enormt og voksende problem i Kina.

Folk i Beijing og andre storbyer i Nord-Kina er stadig mer frustrert over den tjukke smogen som nå i flere måneder har lagt seg som en grøt over store deler av det nordlige Kina, og som blir verre år for år.

Myndighetene frykter at økende misnøye med smogen skal føre til sosial uro og ubalanse i landet.

- Vi vil med stor fasthet erklære krig mot forurensning, på samme måte som vi erklærte krig mot fattigdom, sa Li til de nesten 3000 delegatene til kongressen i en tale som ble sendt på direkte-TV.

Modernisere

Å få bukt med forurensningen er blitt et viktig ledd i arbeidet med å oppgradere og modernisere økonomien ved å skifte fokus vekk fra tungindustrien som sliter med overkapasitet.

SMOG: En statue av Folkerepublikken Kinas største kommunistleder Mao Zedong hilser innbyggere i Beijing på vei gjennom forurenset smog. Det er nå blitt vanskelig å få tak i maskene, ble det meldt onsdag Foto: Reuters

Li kaller smogen i byene naturens røde lys-advarsel mot en ineffektiv og blind utvikling.

- Dette betyr at de på høyeste nivå anerkjenner dette som et problem, sier Craig Hart, som er professor ved Renmin-universitetet i Beijing.

Han sier at tilnærmingen må fokusere på økonomien, og at det må pumpes inn penger for å oppgradere fabrikker.

LES OGSÅ: Kina truer miljøsyndere med døden

Kina har publisert en rekke studier og planer for å håndtere miljøproblemene, men det har vært vanskelig å få kontroll over store fabrikker som forurenser grovt, og lokale myndigheter som stirrer seg blind på vekst og utvikling.

Redusere stålproduksjon

Etter planen skal Kina redusere stålproduksjonen med 27 millioner tonn i år, og sementproduksjonen med 42 millioner tonn. I tillegg skal 50.000 små kullfyrte anlegg over hele landet stenges ned.

Men de 27 millionene tonn stål, som er det samme som Italias totale kapasitet, representerer mindre enn 2,5 prosent av Kinas årlige stålproduksjon, og myndighetene har advart om at bare i fjor åpnet nye stålfabrikker med en kapasitet på 30 millioner tonn.

Sementproduksjonen som skal stanses, er bare 2 prosent av den totale sementproduksjonen i landet.

Landbruk

Li sa at noen av tiltakene for å redusere forurensning blir regulering av energipriser for å oppmuntre til mer bruk av fornybare energikilder.

Kina er ikke bare rammet av luftforurensning, og Li varsler også tiltak mot forurensning i landbruket, inkludert utslipp av tungmetaller som forurenser dyrket jord.

Han lover også å omdanne 333.000 hektar marginalt jordbruksland til skog og beiteland, og fortsette kampen mot forørkning og gjenvinning av våtmarker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder