PÅ TRAPPENE: Medlemmer av Representantenes hus på vei ut etter vedtaket om å øke gjeldstaket tirsdag kveld. Saken skal behandles i Senatet onsdag. Foto: Afp

Republikanerne ga seg i gjeldskrangelen

Representantenes hus hever gjeldstaket

Kun 28 av 232 republikanere stemte for å heve taket på hvor mye lån staten kan ta opp til 2015. Det var nok til å sikre flertallet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Loven ble vedtatt med 221 mot 201 stemmer. Senatet stemmer trolig over saken onsdag.

Enigheten tirsdag markerer en milepæl i den sterkt splittede Kongressen, der republikanerne gjentatte ganger har stemt ned forslag om budsjett og gjeldstak.

Årsaken til snuoperasjonen fra det republikanske partiet er ifølge nyhetsbyrået Ap at partiledelsen ikke ønsker flere høyprofilerte krangler med Obama-administrasjonen i media.

Holdt pep-talk

PRESSET: Republikanernes flertallsleder John Boehner. Foto: Ap

Ifølge Washington Post gjorde Republikanernes flertallsleder John Boehner et forsøk på å overtale flere av partifellene til å stemme for forslaget under en lukket frokost tirsdag morgen. Han argumenterte for å stemme gjennom lovforslaget uten å legge til flere krav - en såkalt «clean bill».

- Vi skal få til dette. Vi skal ikke gjøre oss selv til saken, skal Boehner ha sagt til kollegene ifølge Washington Post.

Enkelte republikanere har blant annet ville sette som krav at pensjonene til krigsveteraner øker. Både dette og flere andre scenarioer ble vurdert for å samle partiet om en løsning, men uten hell.

Boehner argumenterte for at å stemme gjennom forslaget uten tillegg ville være det beste for det republikanske partiet, men entusiasmen uteble. Ifølge Washington Post ble han møtt med tomme blikk og høflig applaus.

Sang

Boehner får gjennomgå av både presse og partikolleger for nok en gang ikke å ha lyktes med å komme frem til en samlende løsning for partiet.

- Dere vet alle at våre representanter ikke akkurat er gale etter å stemme for å øke gjeldstaket. Når du ikke har 218 stemmer, har du ingenting. Vi har sett det før, og vi ser det igjen, sa Boehner til pressen etter frokosten.

Til tross for at han ifølge Washington Post forlot presseseansen tilsynelatende fornøyd - og syngende på en liten trall - fikk Boehner bare med seg stemmene til 27 partikolleger.

Med 193 «ja» fra demokratene var det nok til flertall.

Vedtatt i 2012

Det var i 2010 at Kongressen vedtok et gjeldstak på USAs nasjonalgjeld. Taket var opprinnelig på 14.294 milliarder dollar, og ble nådd i mai allerede i mai 2011.

Siden har taket vært kilde til politisk tautrekking mellom demokratene og republikanerne. Alternativet til å heve gjeldstaket er å slutte å betale renter og avdrag på statsgjelden. Hvis USA slutter å betale regningene, kan det få dramatiske følger både for landets økonomi og for verdensøkonomien som helhet.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder