Irakisk politi: Islamister har tatt kontroll over Tikrit

Ytterliggående islamister har tatt kontroll over hele Tikrit og løslatt
hundrevis av fanger fra byens fengsler, opplyser politiet i Irak.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tikrit var hjembyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Byen ligger 15 mil nordvest for Bagdad og er provinshovedstad i Salahuddin.

Tidligere onsdag kom det meldinger om kamper i byen. Et medlem av det lokale provinsrådet fortalte til AFP at harde kamper raste i nordlige bydeler. Flere titall militante islamister var også i kamp med sikkerhetsstyrker ved hovedkvarteret til provinsmyndighetene i Salahuddin i sentrum av byen.

– Byen har falt

– Hele Tikrit er nå i hendene på de militante, sier en politisjef onsdag ettermiddag til AFP.

En annen politileder forteller at islamistene angrep fra nord, vest og sør, og at de tilhører jihadistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Allerede tirsdag kom det melding om at flere landsbyer i Salahuddin var inntatt av opprørere fra jihadistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

48 tyrkere kidnappet

Opprørere har også erobret byen Mosul i provinsen Nineveh lenger nord og flere andre byer i den nordlige delen av Irak.

Onsdag opplyser en tyrkisk tjenestemann at opprørere i Irak har tatt 48 tyrkere til fange ved det tyrkiske konsulatet i byen byen, blant dem konsulen, flere spesialsoldater og tre barn.

Ifølge en tyrkisk kilde er alle uskadet. De ble tatt til fange etter at ytterliggående islamistiske opprørere tok kontroll over det tyrkiske konsulatet.

Over 30 tyrkiske lastebilsjåfører er også tatt til fange av ISIL i området.

Al-Qaida tar avstand

ISIL har siden begynnelsen av året hatt kontroll over byen Falluja og deler av byen Ramadi, begge ligger i Anbar-provinsen vest for Bagdad. FN anslår at en halv million mennesker er på flukt i landet.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida i Irak, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen, som de beskylder for overdreven voldsbruk og kaller frafalne fra islam.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder