ERKLÆRTE KALIFAT: ISIL-medlemmer feirer i den syriske byen Raqqa etter at de erklærte en egen muslimsk stat i områdene ISIL kontrollerer i Syria og Irak. Gruppen har de siste månedene gjennomført en rekke brutale henrettelser til skrekk og advarsel. Foto:REUTERS,

Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

Åtte personer måtte bøte med livet - angivelig fordi opprørsgruppen ISIL mente de ikke var ekstreme nok.

 • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble mennene henrettet og korsfestet på torget Deir Hafer øst i Aleppo lørdag, melder Reuters.

Søndag erklærte opprørsgruppen Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) et eget muslimsk kalifat i Syria og Irak. Gruppen har markert seg som ekstremt brutal og har gjennomført en rekke massehenrettelser og korsfestelser, som sprer frykt og terror i områdene de har tatt kontroll over.

De åtte som ble henrettet lørdag skal også ha vært opprørere, ifølge Syrian Observatory for Human Rights, men ISIL anklaget dem for å tilhøre mer moderate opprørsgrupper, og være kontrollert av vestlige land.

Brutale metoder

ISIL, som springer ut av Al-Qaida og sverger til en radikal islamisme, har strammet grepet om Syria etter at den rivaliserende opprørsgruppen Nusrafronten sluttet seg til dem.

Bare det siste halvåret er 7000 mennesker drept i kamper mellom islamistgrupper i Syria, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. De fleste av disse skal ha blitt drept i eksplosjoner etter bilbomber eller selvmordsangrep.

Al-Qaida-ledelsen har tatt avstand fra ISIL, angivelig blant annet på grunn av gruppens svært brutale metoder, som også inkluderer drap på allierte. I Syria har de gjennomført flere korsfestelser de siste månedene.

Grensene mellom Syria og Irak er i praksis visket ut av opprørsgruppen, som har tatt kontroll over store områder.

ISIL er blitt større og større som et resultat av at utenlandske krigere fra hele verden, inkludert Norge, har valgt å kjempe på deres side.

Mellom 40 og 50 nordmenn har reist til Syria for å slutte seg til ISIL i Syria. Minst seks av disse er blitt drept i det krigsherjede landet.

Netanyahu støtter kurdisk stat

USAs president Barack Obama ba før helgen ba Kongressen om 500 millioner dollar for å trene moderate opprørere i Syria, som kjemper mot president Bashar al-Assads regime på den ene siden, og mer ekstreme opprørere på den andre.

ISIL har også innledet en storstilt offensiv i Irak, noe som har satt i gang spekulasjoner om at USA snart vil involvere seg direkte i krigen.

Amerikanerne frykter en oppsplitting av Irak og destabilisering av regionen. Israels statsminister Benjamin Netanyahu er imidlertid tilsynelatende på kollisjonskurs med amerikanerne: I en tale søndag tok han til orde for å støtte en selvstendig kurdisk stat i Irak, for å bidra til en allianse av moderate stater i Midtøsten, melder The Guardian.

I talen uttalte Netanyahu at fremveksten av ekstreme grupper på begge sider, de sunnimuslimske ISIL-opprørerne og angivelig Iran-støttede sjia-grupper, har skapt et rom for internasjonalt samarbeid i regionen. Statsministeren tar til orde for at støtte til Jordan og kurdiske selvstyremyndigheter i Nord-Irak kan skape en beskyttende front mot opprørerne.

Les også

 1. Obama ber om milliarder til syriske opprørere

  USAs president Barack Obama har bedt Kongressen om 500 millioner dollar – om lag 3 milliarder kroner – til å utstyre og…
 2. Syv drept i ISIL-angrep i Irak

  Minst syv er drept og 29 andre såret i et sammenstøt mellom Iraks militære styrker og Den islamske staten i Irak og…
 3. Irak bekrefter angrep fra Syria

  Samtidig som Nouri al-Maliki bekreftet at Syria bombet grensebyen Qaim på tirsdag, sa han at nabolandene står fritt til…
 4. Eksilgruppe: To av Syrias mest ekstreme grupper slår seg sammen: Forsker: Dårlige nyheter for alle andre

  Den syriske fløyen av al-Qaida, Nusrafronten, har sverget…

Mer om

 1. Syria
 2. Irak

Flere artikler

 1. Slik vil ISIL styre i Midtøsten

 2. ISIL skal ha tatt syrisk oljefelt

 3. To briter innrømmer terrorplaner

 4. ISIL bruker amerikanske kjøretøyer

 5. Innbygger i ISIL-by til VG: Krigerne feirer og skyter i luften

 6. Stammefolk drept av IS

Fra andre aviser

 1. - Nusrafronten og ISIL slår seg sammen

  Fædrelandsvennen
 2. - Nusrafronten og ISIL slår seg sammen

  Aftenposten
 3. Derfor kommer situasjonen i Irak til å forverres i tiden fremover

  Aftenposten
 4. Ekstreme opprørere vinner terreng øst i Syria

  Aftenposten
 5. ISIL overtar byer og olje fra rival i Syria

  Bergens Tidende
 6. Ekstreme opprørere vinner terreng øst i Syria

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder