ET LASS AV UTFORDRINGER: Tysklands Angela Merkel ankommer krisemøtet i Brussel onsdag kveld. Listen over spørsmål hun og de andre EU-lederne må løse, er lang. Foto: Francois Lenoir , Reuters

EU-presidenten: - Må få en slutt på spiralen av anklager og misforståelser

EU gir 1 millard euro til FN-programmer for flyktninger i Midtøsten

Oppretter registeringssentre langs EUs grenser

Merkel: Europa kan håndtere flyktningkrisen

BRUSSEL/OSLO (VG) Ungarns statsminister sier landet har en demokratisk rett til å velge en annen tilnærming enn EUs plan om å fordele 120.000 flyktninger mellom medlemslandene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Onsdag kveld er EUs 28 stats- og regjeringssjefer samlet bak lukkede dører i Brussel. Målet er å finne en løsning på EU-landenes kaotiske tilnærming til flyktningekrisen, som har rammet kontinetet med full styrke den siste måneden.

SISTE: Natt til torsdag ble det kjent at EU-lederne har blitt enige om å bevilger 1 milliard euro, tilsvarende rundt 9,3 milliarder kroner, i bistand til syriske flyktninger i Midtøsten. Det opplyser EU-president Donald Tusk. Pengene skal kanaliseres gjennom FNs matprogram og FNs Høykommisær for flyktninger.

Beslutningen er i tråd med et tidligere utkast til møtekonklusjoner som var offentlig kjent.

Skal registrere

EU har også besluttet å opprette registreringssentre for migranter og flyktninger.

– Lederne er enige om at sentrene skal opp innen utgangen av november, sier EU-president Donald Tusk etter endt toppmøte i Brussel natt til torsdag.

Sentrene, kalt «hot spots» i EU, skal bistå landene langs Unionens yttergrense og sørge for bedre registrering av alle migrantene og flyktningene som kommer.

– Vi må få en slutt på spiralen av anklager og misforståelser, sa EU-president Donald Tusk på møtet, og ba om samarbeid om løsninger på Europas flyktningkrise.

FRUSTRERT MANN: Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: Francois Lenoir , Reuters

Tvinges til å hjelpe

Blant EU-landene som har fått mest kritikk den siste tiden er Ungarn. Det gjorde landets statsminister provosert.

– Det viktigste er at vi ikke kan ha mer moralsk imperialisme, sier statsminister Viktor Orbán om kravene til Tysklands statsminister Angela Merkel før EU-toppmøtet.

Dette flykter de fra: Syriske innbyggere forteller: På innsiden av en beleiret, utbombet by

VGs reporter i Brussel melder at Orbán likevel uttrykte seg med en forsonende tone, og sa direkte at han ønsker et samarbeid med Tyskland. Onsdag kveld gir han et inntrykk av å opptre mer konstruktivt enn tidligere.

Tirsdag ettermiddag møttes EUs innenriks- og justisministre til nok et hastemøte i Brussel i Belgia om flyktningkrisen. Resultatet ble at man tvinger gjennom en relokalisering av 120.000 flyktninger. Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn stemte alle mot fordelingen, men blir nå tvunget til å ta imot et antall asylsøkere fra Hellas og Italia. Orban mener landene selv bør få kontrollere situasjonen.

– Jeg betviler ikke Tysklands rett til å definere sine egne moralske forpliktelser. De kan bestemme om de vil ta imot hver eneste flyktning eller ikke. Men ingen bør tvinge dem til det, sier statsministeren.

Se bildene fra den utbombede byen Douma i Syria:

Vil be andre land sikre Hellas-grense

Videre sa Orban til pressen:

– Om grekerne ikke klarer å forsvare sine egne grenser, må vi spørre vennlig, for Hellas er en suveren stat, om å la de andre landene i EU gjøre det.

Hellas har ikke klart å håndtere den store tilstrømmingen av migranter og flyktninger som kommer sjøveien fra Tyrkia. Flere av dem har tatt seg nordover i Europa og kommet til Ungarn.

Det har fått Ungarn til å bygge et kontroversielt grensegjerde på sørflanken. Orban må tåle kritikk for håndteringen av situasjonen, men sier han følger Schengen-reglene og er forpliktet til å sikre EUs yttergrenser.

Les også: VGs dokumentar om flukten til Europa

Merkel: Europa kan håndtere flyktningkrisen

Da Angela Merkel ankom EU-toppmøtet onsdag kveld, sa hun til pressen:

– I møte med en stor utfordring kan ikke Europa si: Vi kan ikke håndtere dette. Vi kan gjøre dette.

– Vi må finne en måte å organisere ting på så vi effektivt kan håndtere de underliggende problemene. Jeg mener EU har kraft til å gjøre det, sier hun videre, ifølge NTB.

Tsipras: Europa må dele

Frankrikes president Francois Hollande fulgte opp, med en klar beskjed til statene som hintet at de ville motsette seg tvangstiltakene, som Slovakia og Tsjekkia.

– De som ikke deler våre verdier, de som ikke engang vil respektere våre prinsipper, de må spørre seg selv om deres plass i EU, sa han på vei inn til møtet.

Den nyvalgte statsminister i det svært hardt pressede Hellas, Alexis Tsipras, var opptatt at EU må dele på byrden.

– En samlet Europa betyr først og fremst deling – deling av ansvar, deling av byrde, deling av en felles framtid.

Bakgrunn: Slik forklarer EU-kommisjonen det nye kvotesystemet (ekstern lenke)

Syrias naboland er svært hardt presset, langt hardere en EU-landene. I Libanon er hver fjerde innbygger nå en syrisk flyktning. I starten av september var VG i Bekaa-dalen i Libanon. Les mer om hverdagen i en overbefolket teltleir med utsikt mot Syria, hvor alt handler om å overleve.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder