SINT: Både UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl (bildet) og FNs generalsekretær Ban Ki-moon er rasende etter at en FN-drevet skole for jenter på Gaza ble bombet.
SINT: Både UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl (bildet) og FNs generalsekretær Ban Ki-moon er rasende etter at en FN-drevet skole for jenter på Gaza ble bombet. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Israelsk skoleangrep fordømmes av FN

UTENRIKS

– Det finnes ikke ord som kan uttrykke mitt sinne, skriver FN-sjefen Pierre Krähenbühl etter at flyktninger på en FN-drevet skole på Gazastripen ble drept i et israelsk angrep.

Publisert:

Minst 16 mennesker ble drept i angrepet som rammet jenteskolen i flyktningleiren Jabalya rett før daggry onsdag, ifølge Krähenbühl, som leder FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA.

– Jeg fordømmer på det aller sterkeste dette alvorlige folkerettsbruddet begått av israelske styrker, skriver FN-sjefen på Twitter.

– Barn, kvinner og menn ble drept og såret mens de sov et sted hvor de skulle vært trygge og beskyttet. Det var de ikke, konstaterer lederen for UNRWA.

– Ignorerte informasjon

Flere tusen palestinske flyktninger befant seg i skolen da den ble rammet av angrepet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømte onsdag skoleangrepet. Samtidig anklaget han det israelske forsvaret for ikke å ha lyttet til gjentatte beskjeder om skolens beliggenhet. Ifølge Krähenbühl skal hæren ha fått beskjed om hvor skolen ligger 17 ganger. På tross av dette ble bygningen truffet av flere stridsvogngranater.

– Det kan ikke rettferdiggjøres, sa generalsekretær Ban Ki-moon.

Seks FN-skoler rammet

Israelske angrep har rammet FNs skoler på Gazastripen seks ganger de siste ukene, ifølge UNRWA.

I forrige uke ble 15 mennesker drept i et angrep på en skole i byen Beit Hanoun. Hamas kalte hendelsen en massakre begått av Israel, mens israelske myndigheter avviste at de hadde forårsaket dødsfallene.

Israelske militære jobbet fortsatt med å undersøke angrepet på jenteskolen i Jabalya onsdag ettermiddag. En militær talsperson opplyste at israelske soldater i området hadde skutt tilbake mot væpnede palestinere i nærheten av skolen.

Inne i de utbombede klasserommene jobbet hjelpearbeidere med å hente ut døde mennesker og kroppsdeler. Utenfor lå det nærmere 20 døde esler og andre dyr, ifølge en reporter fra nyhetsbyrået Reuters.

– De bomber hus, boliger, skoler – det er ingen beskyttelse, sa Moin al-Athamna, som selv bodde på skolen da den ble angrepet. Over hundre mennesker skal ha blitt såret da bygningen ble truffet av granater.

Familier drept

Også mange andre områder på Gazastripen ble rammet av israelske angrep onsdag og natten i forveien. Denne perioden var en av de blodigste så langt i konflikten, og til sammen skal over 70 mennesker ha blitt drept.

På ettermiddagen opplyste israelske militære at de innførte en fire timer lang våpenhvile. Den gjaldt imidlertid ikke over hele Gazastripen, ifølge en uttalelse fra hæren.

Blant dem som ble drept i de mange angrepene, var en elleve år gammel funksjonshemmet jente. I byen Khan Yunis ble først ni medlemmer av samme familie drept, før sju medlemmer av en annen familie ble drept i en lignede hendelse noen timer senere.

Et angrep i bydelen Tuffah i Gaza by førte også til at en familie på sju ble drept, ifølge palestinske leger.

Fant våpen på skoler

FN-organisasjonen UNWRA advarer om at deres kapasitet er på bristepunktet etter at over 200.000 palestinere har søkt tilflukt i skoler og andre bygninger som FN har ansvar for.

Lagre med raketter er de siste ukene blitt funnet på til sammen tre FN-skoler. Funnene har fått FN til å reagere kraftig, men så langt er det ikke kjent hvem som har plassert våpnene i skolebygningene.

De væpnede palestinske gruppenes rakettangrep mot Israel har fortsatt de siste dagene, uten at det er kommet meldinger om drepte. Siden konflikten begynte, har seks israelske barn blitt såret i denne typen angrep.

I samme periode er over 1.300 palestinere drept, de fleste av dem sivile. Over 240 av de drepte er barn, ifølge UNICEF. På israelsk side er 56 soldater drept, i tillegg til tre sivile.

Her kan du lese mer om