TUNGTRENING: Syriske opprørere har mottat trening i bruk av tungt militært materiell fra USA. Bildet viser en opprører som avfyrer et maskingevær i kamper i Aleppo torsdag. Foto: AP, NTB SCANPIX
TUNGTRENING: Syriske opprørere har mottat trening i bruk av tungt militært materiell fra USA. Bildet viser en opprører som avfyrer et maskingevær i kamper i Aleppo torsdag. Foto: AP, NTB SCANPIX

USA skal ha gitt hemmelig opplæring av syriske opprørere

«Syrias venner» møtes i Qatar

UTENRIKS

Opprørerne skal ha mottatt missiler

Siden november 2012 skal amerikansk etterretning ha gitt trening i bruk av tunge våpen til syriske opprørere, ifølge amerikansk storavis.

Publisert: Oppdatert: 23.06.13 12:37

I forrige uke ble det kjent at USA kommer til å gi militær assistanse til de syriske opprørerne. Den amerikanske storavisen Los Angeles Times avslører nå at USA allerede har drevet omfattende militærtrening av opprørerne.

Treningen har ifølge avisen funnet sted på hemmelige baser sør i Jordan og i Tyrkia. Mellom 20 og 45 opprørere har til enhver tid befunnet seg i de amerikanske leirene. I løpet av det to ukers lange treningsoppholdet, skal opprørerne ha fått trening i bruken av tungt militært utstyr.

Blant annet skal amerikanerne ha lært dem å bruke antistridsvognvåpen og antiluftskyts. Opptreningen startet i forbindelse med at USA opprettet forsyningslinjer for ikke-militært utstyr som radioer, uniformer og medisinsk materiell inn til opprørerne.

- Vi satt og pratet med dem fra CIA i pausene fra treningen, og etterpå forsøkte de å få opplysninger om situasjonen i Syria, sier en anonym kilde i opprørsbevegelsen til avisen.

Forsker: Gir et signal til Assad

Samtidig med meldingene om hemmelig våpentrening, foregår det omfattende diplomatisk arbeid for å få partene i borgerkrigen til forhandlingsbordet. Lørdag møtes 11 ministre fra gruppen «Syrias venner» - USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Saudi-Arabia, Tyrkia, Egypt og Jordan - i Qatars hovedstad Doha.

Der skal de diskutere hvordan de best kan hjelpe de syriske opprørerne.


Ifølge forsker ved International Law and Policy Institute i Oslo, Cecilie Hellestveit, er eventuelle våpenleveranser til opprørerne et ledd i arbeidet med en politisk løsning.

- Når amerikanerne og europeerne gir inntrykk av at de vil gi direkte militær støtte til opprørerne, så handler det om å gi et klart signal til Syria, Iran og Russland. Selv om president Assad per i dag leder på bakken, så er dette signal om at hvis krigen fortsetter, så vil opprørerne få en helt annen slagkraft, sier Hellestveit.

I de hemmelige amerikanske basene skal opprørerne ha fått trening i bruk av russiske våpen. Dermed har opprørerne kunnet bruke ammunisjon og utstyr de har tatt fra regjeringens våpenlagre. Det er fortsatt uklart hva opprørerne kan vente seg fra «Syrias venner».

Felles frykt er håpet

Hellestveit tror de neste to til tre månedene blir avgjørende for om konflikten eskalerer ytterligere. Etter at Hizbollah gikk tyngre inn i konflikten, ba den egyptiske religiøse lederen, Sheik Mohammed el-Zoghbi, alle sunnimuslimer om å gå til angrep på sjiaene i Syria, ifølge AP.

- Dette er den effekten alle frykter og er en veldig skremmende utvikling. Siden april har vi sett at de mest ytterliggående militante grupperingene av både sjia- og sunnimuslimer har møttes på slagmarken i Syria, sier Hellestveit.

En slik utvikling kan gi ytterligere regionale dimensjoner i den syriske borgerkrigen. Fra før er Iran og Hizbollah tungt involvert, og Israel har gjennomført flere bombetokter over nabolandet i nord. Den felles frykten for ytterligere eskalering, kan være en kilde til håp i krigen som har vart i over to år.

- Dette ønsker hverken amerikanerne, russerne eller aktørene på bakken. Både de regionale og globale aktørene er enige om at krigen ikke må få spre seg, sier Hellestveit.

Eventuelle forhandlinger møter to store utfordringer. For det første ønsker ikke opprørerne å forhandle så lenge Assad-regimet er på offensiven rent militært. For det andre finnes det over 1000 militære grupperinger på opprørsiden. En samling av opprørerne vil være avgjørende for vellykkede forhandlinger, ifølge Hellestveit.

Putin advarer

Los Angeles Times skriver at opprørerne allerede har mottatt tungt materiell fra flere land i Midtøsten. Blant annet Qatar og Saudi-Arabia har bidratt med fire eller fem russiskproduserte Concourse antistridsvognmissiler, 18 14,5 millimeters maskingevær plassert på pickuper, samt 30 82 millimeters rifler til opprørere i Dara-provinsen.


Våpenleveransene er imidlertid ikke nok for å kunne hevde seg mot regjeringshæren, ifølge den anonyme kilden til avisen.

- Når disse våpnene er spredt utover provinsen, er det å anse som omtrent ingenting. Vi må ha mer enn dette for å i det hele tatt få en maktbalanse, sier kilden.

Russlands president Vladimir Putin advarer mot å gi våpen til opprørerne. Russland er mangeårig alliert med Syria, og har levert våpen til det omdiskuterte regimet i en årrekke. Putin mener en bevæpning av opprørerne kan føre til at islamistiske terrorister får økt makt i landet.

Her kan du lese mer om