HØRTE ALT: Jimi Fritze (44) går på rehabilitering for blant annet å lære seg å gå igjen etter hjerneblødningen. Her er han sammen med Anna Strand og Pernilla Åkerström. Foto: HÅKAN RISBERG / NERIKES ALLEHANDA
HØRTE ALT: Jimi Fritze (44) går på rehabilitering for blant annet å lære seg å gå igjen etter hjerneblødningen. Her er han sammen med Anna Strand og Pernilla Åkerström. Foto: HÅKAN RISBERG / NERIKES ALLEHANDA Foto: HÅkan Risberg

Jimi (44) hørte sin egen dødsdom

Kunne se og høre - men ikke bevege seg

UTENRIKS

Familien diskuterte organdonasjon

Da Jimi Fritze (44) fikk hjerneblødning, konkluderte legene med at han var død. Fra sykesengen hørte han familien få dødsbudskapet - og diskusjonen som fulgte om organdonasjon.

  • Eliese Laustsen
Publisert:

Fritze var på ferie med kjæresten sin i Gøteborgs skjærgård i Sverige da han for to år siden fikk et illebefinnende, skriver den svenske avisen Nerikes Allehanda.

44-åringen ble sendt til Sahlgrenska sykehuset, hvor det ble tatt røntgen av hodet hans, og deretter påvist hjerneblødning.

Legene konkluderte med at Fritze ikke ville overleve, og tilkalte familien hans.

Men det legene ikke visste, var at Fritze både kunne se og høre hva som foregikk rundt seg.

Da familien kom for å ta et siste farvel, hørte han legen overbringe hans egen dødsdom til dem. Deretter begynte en diskusjon om hvorvidt organenene hans skulle doneres bort.

- Jeg var i en «locked in»-tilstand, forteller Fritze til Svenska Dagbladet.

Forsøkte å gi livstegn

- Det eneste som fungerte var synet og hørselen, jeg kunne hverken snakke eller bevege meg. De hadde gitt meg fentanyl, som er hundre ganger kraftigere enn morfin, forklarer han videre.

Fritze forsøkte desperat å vise livstegn, men uten å lykkes.

- De misforstod, og var helt klare på at jeg ikke kom til å overleve. Jeg hørte også at de snakket om organdonasjon. Da ble jeg redd.

Venner og bekjente besøkte 44-åringen ved det de trodde var dødsleiet. Fritze har i ettertid fortalt at han sov mesteparten av tiden, og derfor ikke hørte avskjedsordene.

Reddet av uthvilt lege

Det som til slutt reddet ham fra å bli levende begravet, var en lege som nettopp hadde kommet tilbake fra ferie.

Legen kastet et blikk på røntgenbildene, og forstod at situasjonen slett ikke var så ille som først antatt.

- Det har vært svært traumatisk for familien og først få beskjed om å måtte ta farvel til ham, samt avgjøre hvorvidt organene skulle doneres bort - for deretter å få kontrabeskjed, sier en nær slektning til avisen.

Rehabilitert

Et par dager etter legenes nye fremtidsutsikter, våknet Fritze. De siste to årene har vært preget av en lang vei med rehabilitering for 44-åringen som bistås av assistenter fra morgen til kveld.

Fritzes kognitive evner fungerer godt og han mener selv han har klart seg bra. Likevel har han valgt å gå til sak mot sykehuset som først gav ham dødsdommen.

Bekrefter hendelsen

Stefan Sarajärvi, pressekontakt ved Sahlgrenska sjukhuset, bekrefter overfor Svenska Dagbladet at de er kjent med hendelsen.

- Jag har snakket med overlegen, og han sier at vi deltar i utredningen og kommer med en redegjørelse om hva som har skjedd. Frem til det er gjort, kan vi ikke uttale oss, sier Sarajärvi til avisen.

Sykekhuset har frist frem til 25. april på å komme med et svar i saken.

Her kan du lese mer om