….men det tør ikke Gazas befolkning si høyt

OVERFYLLT: Alle er de pårørende, men fordi verdigheten for døden ikke har plass i det trange kjølerommet, blir døde lagt på gulvet og de sprer seg en amper fortvilelse. Foto:Harald Henden,VG

«Det er Hamas som dreper oss, ikke Israel»

GAZA BY (VG) Kjølerommene er fulle. Døde kropper inntullet i blodige laken blir lagt rett på gulvet. Det er kaos og rasende fortvilelse. Pårørende knuffer hverandre i desperasjon fordi det ikke er plass nok til flere døde.

 • Harald Berg Sævereid
 • Harald Henden

Artikkelen er over seks år gammel

I døren står en kvinne som har fått nok. Drevet til randen av sorg og sinne, sier hun høyt: «Det er Hamas som dreper oss, ikke Israel.»

Harald Henden og Harald Berg Sævereid i Gaza. Foto: ,

Folk rundt henne forholder seg tause, andre prøver å roe henne ned. Hun har åpenbart gått over en grense. Redsel og frykt inngår i Hamas-islamistenes strategi og styring av Gaza. Den er i pakt med slik Det muslimske brorskapetprøvde å styre Egypt etter at de vant valgene i mai i 2012.

-Våpenhvile langt unna

100.000 palestinere er fordrevet på Gazastripen, ifølge FN mandag kveld. Et israelsk luftangrep mot et hus søndag drepte 25 mennesker fra samme familie, ifølge en israelsk menneskerettighetsgruppe. Totalt antall drepte på israelsk side i løpet av de to siste ukene er nå 27 stykker, inkludert to sivile, melder nyhetsbyrået AP mandag. Utenriksminister Børge Brende sier til VG at han ikke lenger har håp om en rask våpenhvile.

Ny krig med flere tragedier

Det har vært mer enn antydet av flere av dem vi har snakket med i Gaza den drøye uken VG har hatt medarbeidere her, en stor misnøye med Hamas-regjeringen i Gaza. Da Fatah-lederen og Palestinas president, Mahmoud Abbas og Hamas-lederen Khaled Meshal, ble enige om en palestinsk samlingsregjering for to måneder siden, fattet en stor majoritet av Gazas befolkning håp om å kunne slippe ut av Hamas-regimets jerngrep.

I stedet fikk de en ny krig med flere tragedier, mellom 5- og 600 døde, langt de fleste sivile og mange barn.

- Hamas tar fra oss gleden av å leve

Her er et knippe kommentarer, gitt av mennesker som for all del ikke ønsker å bli navngitt eller på noen måte kunne risikere å bli identifisert.

- Vi orker ikke mer av de israelske angrepene som dreper oss, gjør oss hjemløse og som gjør at vi mister det lille vi har.

- Vi hater Israel og den israelske okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, men vi har fått det verre etter at Hamas tok styringen.

- Der er veldig bra for Israel at Hamas styrer Gaza. Netanyahu vet at de lar seg provosere, skyter raketter og så kan Israel ved jevne mellomrom går til krig mot oss. Slik kan den israelske statsministeren kunne styre landet sitt og bruke oss som unnskyldning. Gazas befolkninger er ikke farlige. Hamas er.

- Israel har alltid diskriminert og gjort livet vanskelig for palestinere. Hamas forfordeler og diskriminerer i Gaza. Vi som støtter Fatah får ikke utbetalt lønningene våre. De må vi få utbetalt fra Ramallah.

- Vi får ikke leve livene våre som vi vil. Hamas blander seg opp i alt vi foretar oss.

- Hamas tar fra oss gleden av å leve.

Siden maktovertakelsen av Gaza i 2007, da de lokale Fatah-lederne ble kastet ut etter et blodig internoppgjør, har det religiøseautoritære Hamas-regimet styrt med hard hånd. Gaza hadde før dette en stor andel i befolkningen som levde et sekulært muslimsk liv og med lett og ledig livstil. Dette ble borte da Hamas overtok.

SØRGER: Hun har mistet en av sine og bryter sammen i sorg og fortvilelse, og må støttes ut av bårehuset på Shifa-hospitalet. Foto:Harald Henden,VG

Les også

 1. Elleve drept i nytt Gaza-angrep

  Elleve personer, blant dem fem barn, ble drept i et israelsk luftangrep i Gaza by mandag
 2. Kampene på Gazastripen: Sju israelske soldater drept

  Ytterligere sju israelske soldater er i løpet av det siste døgnet drept i kamper på Gazastripen, opplyser det israelske…
 3. To israelske soldater drept etter tunnel-angrep

  En israelsk grensepatrulje ble overrumplet av åtte militante…
 4. Utenriksminister Børge Brende: Frykter ny skrekk-natt i Gaza

  Utenriksminister Børge Brende har ikke lenger håp om en rask våpenhvile. Han frykter flere kamper på Gazastripen i natt.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Israel
 3. Gaza

Flere artikler

 1. AFP: 20 drept i bombeangrep mot FN-skole

 2. Fatah: Våpenhvilen har kollapset

 3. Norge og Egypt skal holde giverkonferanse for Gaza

 4. Midtøsten-ekspert: Frykter nye angrep om kort tid

 5. Palestinas samlingsregjering har gått av

Fra andre aviser

 1. Over 500 drept på Gazastripen

  Bergens Tidende
 2. Offensiven mot Gaza fortsetter

  Bergens Tidende
 3. Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile

  Bergens Tidende
 4. Krigenes brutale lærdom

  Bergens Tidende
 5. FN krever våpenhvile

  Bergens Tidende
 6. Medier: Israel og Hamas enige om våpenhvile

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no