Russiske fly angriper mål i seks byer i Syria

Åpen for samarbeid med USA

Russland fortsetter sine flyangrep mot opprørsmål i Syria og tsjetsjenske islamister i Nusrafronten skal være ett av målene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Russiske kampfly gjennomførte i morgentimene onsdag nye angrep mot mål i seks byer i Syria, opplyser den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Hvilke mål som ble angrepet i byene Kafr Zita, Kafr Nabudah, al-Sayyad og al-Lataminah i Hama-provinsen, samt byene Khan Shaykhun og Alhbit i Idlib-provinsen, er ikke kjent.

Ifølge SOHR ble flyangrepene koordinert med angrep fra regimestøttede bakkestyrker.

USA til Toyota: Hvofor har IS så mange av deres biler?

Koordinerte angrep

Russland, som er nær alliert med president Bashar al-Assad, innledet flyangrepene mot opprørsmål i Syria i forrige uke.

Den russiske tilstedeværelsen i Syria har blitt kraftig kritisert, blant annet av USA, som står i spissen for en internasjonal koalisjon mot IS i Irak og Syria. USA anklager blant annet Russland for å angripe moderate opprørere som kjemper mot Assad.

Samtidig har russiske og amerikanske myndigheter forsøkt å nærme seg hverandre via en rekke utspill der begge parter forsøker å gi inntrykk av at de har felles interesse i å bekjempe IS.

Onsdag sa en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet at landet kan åpne for et amerikansk forslag om å koordinere luftangrepene over Syria.

– Russlands forsvarsdepartement setter seg nå grundig inn i det amerikanske forslaget om å utføre koordinerte angrep mot IS i Syria. Forslaget kan bli godtatt av oss, sa Igor Konashenkov.

Amerikansk fiasko: Feilet i kampen mot IS

Jager tsjetsjenere

Russland avviser at landet har vikarierende motiver i Syria og fastholder at målet med flyangrepene er å ramme IS.

Russiske kampfly skal imidlertid også ha bombet al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten, som har et stort antall islamister fra Tsjetsjenia og Dagestan i sine rekker.

Statsminister Dmitrij Medvedev medga i helgen at oppdraget i Syria også handler om å beskytte Russland.

– Det er bedre å gjøre det i utlandet enn å bekjempe terrorisme innenfor våre egne grenser, sa han.

Men ifølge Syria-ekspert Thomas Pierret ved universitetet i Edinburgh er ikke tilstedeværelse av islamister fra Kaukasus den avgjørende faktoren som ligger bak Russlands militære inngripen i Syria.

Syria-konflikten: Hvem kjemper mot hvem?

Islamister

Pierret kaller likevel Russlands angrep i Syria for «den tredje runden i den russisk-tsjetsjenske konflikten».

Russland har tidligere utkjempet to blodige kriger mot tsjetsjenske separatister, den ene i perioden 1994-1996, og den andre tidlig på 2000-tallet. Russland klarte å få utbryterregionen under kontroll, men har ikke klart å fjerne de islamske opprørerne fra områdene rundt, særlig i de russiske republikkene Dagestan og Ingusjetia.

– Russland anser det som bedre å konsentrere seg om å ta Nusrafronten der tsjetsjenere og folk fra andre steder i Kaukasus er med, siden de antar at den USA-ledede koalisjonen allerede håndterer IS, sier Romain Caillet, en fransk ekspert på jihadisme.

De siste to årene har det vært nedgang i antall selvmordsangrep i Russland, noe som kan indikere at mange islamister har forlatt Russland og dratt til Syria og Irak.

Avisen Novaja Gazeta i Dagestan skrev i juli at russiske sikkerhetstjenester har latt islamister forlate landet, trolig også hjulpet dem med reisedokumenter for å komme seg til Tyrkia, for å redusere faren for hjemlig opprør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder