Frykter store mørketall

FRYKTER MØRKETALL: Utenriksminister Børge Brende mener det reelle antallet ebola-smittede kan være opp til fire ganger høyere en WHOs offisielle tall. Her fotografert på Høyres landsmøte tidligere i år. Foto:Krister Sørbø,VG

Norge inngår samarbeid med USA i kampen mot ebola: Brende lover «betydelig» mer penger

I løpet av de nærmeste dagene vil Norge sammen med USAs ledende bistandsorgan USAID legge frem en tiltaksplan som skal bidra til å bekjempe ebola-epidemien i Vest-Afrika.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over fem år gammel

Det bekrefter utenriksminister Børge Brende overfor VG.

Så langt har Norge bidratt med 21,5 millioner kroner til Leger uten grenser og Verdens helseorganisasjons arbeid med å hindre at ebola-viruset i Vest-Afrika sprer seg ytterligere.

I tiden fremover vil Norges innsats foregå i tett samarbeid med USAID, WHO og Den afrikanske union, forteller Brende.

Fredag møtte utenriksministeren Dr. Rajiv Shah, leder for USAID, USAs største bistandsorgan som i år forvalter drøyt 20 milliarder amerikanske bistandsdollar.

Shah er i gang med å utarbeide en helhetlig plan for arbeidet, som han skal presentere en av de kommende dagene.

– Norge er nå en del av et arbeid som innebærer en kraftig opptrapping av innsatsen. Vi kommer til å bidra med betydelig økte ressurser, koordinert i samarbeid med USA og WHO. Jeg mener det er viktig at innsatsen settes inn i en større sammenheng, og at den er koordinert. En sterk global koalisjon for bekjempelse av ebola er på trappene, sier Brende til VG søndag ettermiddag.

– Du sier «ressurser». Betyr det i denne sammenhengen penger?

– Ja, selvfølgelig.

Mørketall

MEKTIG BISTANDSLEDER: Rajiv Shah leder USAID, amerikanernes ledende bistandsorgan. Foto:Win Mcnamee,Afp

Ifølge WHO har 2400 personer så langt mistet livet som følge av utbruddet, men Brende frykter at mørketallene er store.

– De virkelige tallene kan være to til fire ganger høyere enn antallet rapporterte tilfeller. Vi har fått opplysninger som tilsier at antallet smittede dobles omtrent hver tredje uke. Det er svært alvorlig, og gjør planlegging vanskelig, men det betyr også at det trengs flere initiativer.

VG mener:Ebolaalarm

Fredag uttalte Margaret Chan, leder for Verdens helseorganisasjon, at det kreves en mye sterkere internasjonal innsats for å stoppe ebola-epidemien som sprer seg i Vest-Afrika.

– Jeg er helt enig. Dette er det verste utbruddet som ha funnet sted siden sykdommen ble oppdaget i 1976. Hvis det forsetter å doble seg hver tredje uke, er situasjonen helt ute av kontroll, sier Brende.

Utenriksministeren forteller at han er svært bekymret for situasjonen, som han mener er mer enn et helseproblem for Vest-Afrika.

Ingen godkjent medisin

Ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) har epidemien ført til at avlingene er truet og at matprisene stiger i Vest-Afrika.

– Jordbruksproduksjonen faller dramatisk og infrastruktur er en stor utfordring. Situasjonen forverres av stengte grenser og mange stengte flyforbindelser som gjør at det er vanskelig å få folk inn og ut. Redselen som er skapt i store deler av verden gjør ikke arbeidet enklere, påpeker Brende.

Fordi det ikke finnes noen medisin mot ebola som er godkjent og testet på mennesker, har smittende personer blitt behandlet med medikamenter som fremdeles er i utviklingsfasen.

– Tror du en godkjent ebola-medisin ville eksistert, dersom viruset først og fremst truet vesten, ikke afrikanske land?

– Det kan vi ikke se bort ifra, men det som er viktig nå er at tiltakene som effektivt bekjemper epidemien raskest mulig, blir satt inn. Situasjonen er prekær for de samfunnene som er rammet. De er satt tiår tilbake i tid.

Mål om kontroll i løpet av ni måneder

– Den intense innsatsen for å hindre videre ebola-spredning kan føre til at noe av det langsiktige arbeidet som gjøres for å redusere smitten av andre infeksjonssykdommer som tar mange flere liv, settes på vent. Er det mulig å ivareta begge disse hensynene samtidig?

– Det håper jeg virkelig. Ebola-epidemien er en påminnelse om at man ikke har kommet de andre smittsomme sykdommene i Afrika til livs. Diare som følge av skittent drikkevann er fremdeles en av de viktigste faktorene for barnedødelighet. Mye er fremdeles ugjort. Men, det som er positivt er at den globale innsatsen mot HIV og aids har ført til at tallet på nye smittede har gått kraftig tilbake. Det viser at det nytter, og er en påminnelse, både om at kampen mot fattigdom er den viktigste vaksinen, og at målrettet innsats nytter, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser at Norge vil støttet seg til veikartet lansert av WHO, som har som mål å få kontroll på epidemien i løpet av seks til ni måneder. Under FNs høynivåuke i slutten av måneden vil generalsekretær Ban Ki-moon invitere til et møte der ebola og hvordan veikartet skal gjennomføres bli tema.

Utenriksministeren vil ha oppfølgende samtaler med Rajiv Shah de nærmeste dagene.

Les også

 1. Obama: Ebola-viruset kan mutere

  En ny vaksine mot det fryktede ebola-viruset kan være på vei. Men USAs president Barack Obama frykter viruset kan mutere…
 2. Ebola-smittet lege kan reddes av blod fra ebola-overlevende venn

  Den amerikanske legen Kent Brantly overlevde ebola. Nå kan blodet hans redde livet til en god venn og kollega som…
 3. WHO-lege smittet av ebola i Sierra Leone

  En lege som ble sendt til Sierra Leone av Verdens helseorganisasjon (WHO) for å bistå i kampen mot ebola, er nå selv…
 4. Slik skal WHO stanse ebola-utbruddet

  WHO og FN legger listen høyt når tolv prioriterte punkter i kampen mot ebola listes opp.

Mer om

 1. Ebola
 2. Helse

Flere artikler

 1. Brende reiser til ebola-rammede land

 2. Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

 3. WHO frykter ebolakatastrofe

 4. Nytt japansk legemiddel kan bli brukt mot ebola

 5. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

 6. Liberia innfører portforbud for å hindre ebola

Fra andre aviser

 1. Norge gir mer til ebola-bekjempelse

  Bergens Tidende
 2. Ebolaepidemien kan gi krigslignende konsekvenser i Vest-Afrika

  Aftenposten
 3. - Ebolautbruddet en internasjonal krise

  Bergens Tidende
 4. Brende reiser til ebola-områder

  Bergens Tidende
 5. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 6. Ny vaksine gir håp mot ebola

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder