En kurdisk familie avbildet i det de flykter over grensen fra Syria til Tyrkia tirsda. Mer enn 130.000 har flyktet fra Syria som følge av IS` fremmarsj. - Fremmedkrigere er i ferd med å bli et stort problem, sier utenriksministeren. Foto:Murad Sezer,Reuters

Resolusjon om Syria-farere kan endre norsk lov

En ny FN-resolusjon om fremmedkrigere som er på trappene, kan føre til at norsk lovverk må strammes inn.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Onsdag vedtar etter all sannsynlighet FNs sikkerhetsråd en resolusjon som pålegger medlemslandene en rekke forpliktelser i kampen mot fremmedkrigere. Norge er et av landene som legger fram resolusjonen, sammen med blant andre USA.

– Vi mener at det som nå ligger i denne resolusjonen er offensivt og bra. Fremmedkrigere er i ferd med å bli et svært stort problem, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Norsk fremmedkriger:Derfor kriger jeg i Syria

Resolusjonsteksten handler hovedsakelig om forpliktelser når det gjelder forebygging av rekruttering av fremmedkrigere, grensekontroll, kriminalisering av reiser og forsøk på reiser med terror som formål, samt et internasjonalt strafferettslig samarbeid.

Men deler av resolusjonsteksten kan utfordre det norske lovverket, nemlig delen som omhandler kriminalisering av reiser og forsøk på reiser med det formål å begå, planlegge, forberede eller delta i terrorhandlinger.

IS-krigere i VG-intervju:Derfor er vi IS-krigere

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder