Passasjerfly savnet mellom Indonesia og Singapore

Pilotene ba om å få fly høyere på grunn av dårlig vær

Omfattende søk- og redningsaksjon iverksatt

155 passasjerer og mannskap på sju om bord

En omfattende søk- og redningsoperasjon er iverksatt etter at et fly fra AirAsia er meldt savnet. Kort tid før det forsvant ba pilotene om å få endre høyde grunn av dårlig vær.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flyet fra flyselskapet AirAsia var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore da det mistet kontakten med flygelederne.

En tjenestemann i Det indonesiske transportdepartementet opplyser til flere indonesiske medier at flygelederne i Jakarta mistet kontakten med flyet da det fløy over Javasjøen litt etter midnatt norsk tid.

På en pressekonferanse i morges uttalte Joko Muryo Atmodjo i Det indonesiske transportdepartementet at at pilotene ba om tillatelse til å endre høyde fra 32.000 til 38.000 fot.

Årsaken skal ha vært dårlige værforhold.

AirAsia bekreftet på en pressekonferanse i natt at pilotene hadde bedt om å få avvike fra den planlagte flyruten på grunn av værforholdene.

I SORG: Familiemedlemmer til savnede passasjerer ombord på AirAsia flight QZ8501 samler seg på på Juanda international airport in Surabaya på Øst Java i Indonesia. AFP PHOTO / Juni KRISWANTO Foto: ,

En talsmann for Indonesias nasjonale redningsselskap har uttalt til MetroTV at piloten kan ha forsøkt å unngå uværet i området.

Ifølge CNN-meteorolog Derek Van Dam skal det ha vært kraftig tordenvær i området flyet skulle ha trafikkert.

Det savnede flyet av typen Airbus 320-200 var på vei fra Surabaya i Indonesia til Changi flyplass i Singapore, og skulle landet der klokken 01.30 norsk tid.

155 passasjerer ombord

Air Asia bekrefter hendelsen på sin Facebook-side, der de opplyser at det er iverksatt en lete- og redningsoperasjon.

Ifølge flyselskapet er det AirAsia-Indonesia flight QZ8501 som er savnet. Det er registrert i Indonesia. Om bord er 155 passasjerer, en kabinbesetning på fem og to piloter, opplyser selskapet.

Nasjonaliteten til de om bord skal ha vært 156 fra Indonesia, tre fra Sør-Korea, en fra Malaysia, en fra Singapore og en fra Frankrike, ifølge AirAsia.

SJEKKER: Familer til savnede på AirAsia flight QZ8501 sjekker passasjerlistene som er hengt opp på Juanda International Airport in Surabaya på Øst Java i Indonesia. AP Photo/Trisnadi. Foto: ,

Blant passasjerene er det 138 voksne, 16 barn og én baby.

– På det nåværende tidspunktet har vi dessverre ikke mer informasjon om statusen til passasjerene og besetningsmedlemmene, heter det i en uttalelse fra det malaysiske lavprisselskapet.

Myndighetene i Singapore opplyser at landets luftforsvar og marine bidrar i leteaksjonen, blant annet med to militære fly, to helikoptere og seks skip. Det er også opprettet et krisesenter for pårørende.

Lav hastighet

The Daily Telegraph refererer til pilotnettstedet Airlines.net, som skriver at flyet var nede i 650 km/t da det steg til 36.000 fot.

En pilot viser til at det samme skjedde med et annet AF 447 fly; Air France-flyet som krasjet i Atlanterhavet utenfor Brasil i 2009, med 228 passasjerer ombord.

HAR IKKE KONTAKT: Ifølge indonesiske myndigheter er det et fly av typen Airbus A320-200 som er savnet. Bildet viser et tilsvarende fly i Kuala Lumpur i 2012. Foto:Reuters,

En erfaren pilot fremholder at været var dårlig, men ikke så dårlig at de skulle skade flyet.

Selv savnet

De refererer også til tidligere twitter-meldinger fra en av flyvertene ombord, som viste stor medfølelse i forbindelse med Malaysia Airlines to flyulykker de siste året:

MH370 som forsvant i havet mellom Kuala Lumpur og Beijing 8 mars 2014 med 239 passasjerer og MH17 med 283 passasjerer som ble skutt ned over Ukraina 17 juli i år.

Flyverten skrev «Mine dypeste kondolanser går til de pårørende. Jeg håper ofrene får hvile i fred».

Nå er han selv savnet.

Ny flyflåte

AirAsia er et lavprisselskap som har hatt en kraftig vekst de siste årene. Selskapet har over 10.000 ansatte, flyr til og har hovedkontor i Kuala Lumpur.

Ifølge selskapets nettsider har de en relativt ny flyflåte, med en snittalder på tre og et halvt år. Selskapet oppgir at de har 150 Airbus A320 i sin flåte.

Ifølge Newsweek er det savnede flyet seks år gammelt. AirAsia opplyser at flyet var inne til rutinemessig teknisk vedlikehold 16. november i år.

– Vi må være sterke, skriver sjefen i AirAsia, Tony Fernandes på Twitter.

Malaysisk luftfart har opplevd et katastrofalt år i 2014. Denne hendelsen inntreffer mer enn åtte måneder etter at Malaysia Airlines flight MH370 forsvant fra radaren et sted over Det indiske hav, med 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord.

Flyet, et Boeing 777, forsvant sporløst like etter midnatt 8. mars og forsvinningen har siden vært et mysterium.

I juli ble et annet fly fra samme selskap skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

Vestlige land mener det var prorussiske opprørere som skjøt ned flyet, mens myndighetene i Russland har hevdet at flyet ble truffet av en rakett avfyrt fra et ukrainsk jagerfly.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder