HEISES NED: Her heises redningsmannskaper ned for å undersøke liket som ble funnet i nærheten av vrakrestene til det savnende Air Asia-flyet. Foto: Reuters,

Sju lik funnet i søket etter Air Asia-flyet

Myndighetene bekrefter at vrakrestene stammer fra fly

Leter med dykkere

En skygge som ligner et fly er funnet på havbunnen etter at redningsarbeidere i morgentimene fant flere lik og vrakrester i søkeområdet etter Air Asia-flyet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En redningsarbeider heises ned til liket som ligger flytende blant vrakrestene fra flyet som forsvant fra radaren søndag morgen. Selv om TV-bildene viser kun én person, melder nyhetsbyrået Associated Press at det skal være funnet seks lik.

De omkomne skal ikke ha hatt redningsvest på seg da de ble funnet sør for øya Borneo, omtrent 105 nautiske mil utenfor byen Pankalan Bun og rundt 10 kilometer fra hvor radiokontakten forsvant.

De omkomne skal nå være fraktet til et indonesisk marinefartøy. Myndighetene har rekvirert dykkere, som vil lete videre på havbunnen. Dybden skal ifølge BBC være rundt 25–30 meter.

Det skal også ha blitt observert en «skygge» på havbunnen som skal ha vært formet som et fly.

Flyvegg eller en dør

Tidligere i dag observerte letemannskaper flere vrakrester som indonesiske luftfartsmyndigheter bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at stammer fra det savnede flyet.

– Vi har sett rundt 10 store gjenstander og flere små hvite gjenstander, som vi ikke lykkes med å fotografere, sa Agud Dwi Putranto fra det indonesiske luftforsvaret på en pressekonferanse tirsdag morgen norsk tid, gjengitt av AFP.

– Vi er ikke sikre, men det kan være snakk om en flyvegg eller en dør. Posisjonen er omtrent 10 kilometer fra stedet hvor flyet sist ble observert på radar, sier Putranto.

En AFP-fotograf som befant seg på det samme flyet som tok bildene, sier at han observerte flere gjenstander som kan stamme fra flyet, blant annet noe som lignet en redningsflåte, redningsvester og flere lange, oransje tuber.

Den indonesiske redningstjenesten bekrefter at de også har sett det som kan være en redningsvest, samt flere røde, hvite og svarte gjenstander i det samme området, melder AP.

Savnet

Det har nå gått tre dager siden Flight QZ8501 fra flyselskapet AirAsia forsvant fra radaren et sted i havet mellom flyplassen i Surabaya og Singapore.

155 passasjerer og syv besetningsmedlemmer, flesteparten indonesiske statsborgere, skal ha befunnet seg om bord da man mistet kontakten med cockpiten klokken 00.24 natt til søndag norsk tid.

Observerte røyk

I morgentimene tirsdag observerte også et indonesisk redningshelikopter røyk fra en øy innenfor leteområdet etter det savnede AirAsia-flyet.

Indonesiske tjenestemenn bekrefter overfor CNN at røyken ble oppdaget ved en øy øst for Belitung i Javahavet tirsdag. Letemannskaper er på vei til området for å undersøke om røyken kan stamme fra flyet eller eventuelle overlevende.

Tidligere har det blitt observert gjenstander i vannet, oljesøl og det har også blitt plukket opp et svakt radiosignal i området hvor søket pågår, men en talsmann for den omfattende leteaksjonen bekrefter at ingen av delene har så langt vist seg å stamme fra flyet.

Dagens leteområde er ifølge CNN på 156.000 kvadratkilometer fordelt i 13 forskjellige soner. Mer enn 30 skip, 15 fly og syv helikoptre deltar i dagens søk.

Saken fortsetter under bildet!

SYSTEMATISK SØK: De mulige vrakrestene ble ifølge det indonesiske luftforsvaret observert i et område som ligger cirka 10 kilometer unna stedet hvor flyet forsvant fra radaren. Foto: Grafikk:ØYVIND ENGAN,

Krevende leteforhold

Det skal ha vært kraftig tordenvær i området da flyet forsvant, og Kalla understreker at høye bølger og skyet vær gjør letearbeidet krevende, i tillegg til at det blir vanskeligere å finne eventuelle vrakrester.

– Leteaksjonen i havområdet er selvfølgelig ikke lett, spesielt i dette været, sier han til CNN.

Ba om å endre høyde – fikk nei

Kort tid før flyet forsvant fra radar, ba piloten om lov til å endre høyde, men flygelederne sa nei, på grunn av annen flytrafikk i området.

– Basert på koordinatene vi har fått inn, og beregninger av hvor ulykkesstedet befinner seg, jobber vi ut ifra en hypotese om at flyet befinner seg på havets bunn, sa lederen for den nasjonale indonesiske søk- og redningstjenesten, Bambang Soelistyo, på en pressekonferanse natt til mandag.

Søkearbeidet ledes av Indonesia, med bistand fra Singapore, Malaysia og Australia. I tillegg har flere land tilbudt bistand, blant annet Kina og USA.

OMFATTENDE LETEAKSJON: Soldater fra det indonesiske luftforsvaret avbildet om bord i et Hercules C130-fly mandag, i forbindelse med søket etter det savnede AirAsia-flyet. Foto:Antara Foto,Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder